hirdetés

Milyen érzelmeket él meg egy kutya? Van, ami nekünk alap, de egy eb már nem tudja értelmezni

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 3 - Képek: Getty Images Hungary

Vajon az állatok rendelkeznek azzal a képességgel, hogy megéljenek bizonyos érzelmeket? Számos kutatás kimutatta, hogy ugyan nem egészen az emberéhez hasonlóan, de igen. A legújabb tudományos eredmények szerint az öröm, a bánat, a boldogság vagy például a gyász megélésére teljes mértékben képesek kedvenceink.

hirdetés

Az érzelmek állati kifejezése számos ösztönző és kihívást jelentő kérdést vet fel. Ugyan születtek népszerű beszámolók, teóriák arról, hogy az állatok képesek megélni az érzelmeiket, mégis ezeket sokáig túlmisztifikáltnak találták a tudósok. Azonban Darwin szentül meg volt győződve arról, hogy az állatok képesek olyan emóciók megélésére, mint az élvezet, a fájdalom, a boldogság vagy éppen a nyomorúság.

Az állati érzelmek tanulmányozása

A viselkedéssel kapcsolatos terepkutatások rendkívül fontosak az állatok érzelmeinek megismeréséhez. Ahogy annak belátása is, hogy az érzelmek kategorikus megtagadása csak azért, mert nem vizsgálhatók közvetlenül, nem jelent ésszerű érvet létezésük ellen. Ugyanezek az aggodalmak a viselkedésminták széles skálájának evolúciós magyarázataival szemben is felvetődhetnek.

Mit értünk érzelmek alatt?

Az érzelmek tág értelemben pszichológiai jelenségekként határozhatóak meg, amelyek segítik a viselkedés irányítását és ellenőrzését. Egyes kutatók azonban azzal érvelnek, hogy az „érzelem” szó túlzottan is általános, éppen ezért szűkíteni kellene az értelmezést, kiváltképpen egy kutatás keretében. Noha az állati érzelmek természetét illetően nincs sok egyetértés, a témával kapcsolatos nézetekben nincs hiány, és abban mind egyetértenek, hogy ezek valódiak. Azonban mai napig sokan azt állítják, hogy az állatok olyan robotok, amelyeket arra kondicionálják, hogy automatikusan reagáljanak azokra az ingerekre, amelyeknek ki vannak téve.

Az állati szenvedélyek természete

Sok állat érzelmi állapota könnyen felismerhető, ez alatt arra érdemes gondolni, hogy nagyon sok mindent elárul a mimikájuk és a metakommunikációjuk. Az arcuk, a szemük, és az, ahogyan járnak, folyamatosan reakciót ad az érzelmekről.  Azonban ahhoz, hogy pontosan értsd, hogy kedvenced mit szeretne számodra üzenni, érdemes lehet csoportosítani az érzelmeket. Az alapvető, veleszületett emóciók közé tartoznak az általánosított gyors, reflexszerű reakciók. Ide tartozik például a félelem vagy egy veszélyes helyzetre való menekülő reakció. Veszélyes ingerrel szembesülve kevés, vagy egyáltalán nincs helye a hibának. Ezzel szemben a másodlagos érzelmek azok, amelyeket az állatok átélnek, értékelnek és reflektálnak rájuk. A másodlagos érzelmek az agykéreg magasabb agyi központjait foglalják magukban. Bár úgy tűnik, hogy a legtöbb érzelmi válasz öntudatlanul jön létre, a tudatosság lehetővé teszi, hogy az állat kapcsolatot teremtsen érzései és cselekvései között.

Érzelem és megismerés

Az állatok érzelmeivel kapcsolatos talán legnehezebb megválaszolatlan kérdés az, hogy az érzelmek és a megismerés hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Azaz hogyan érzik vagy tükrözik az érzelmeket az emberek és más állatok. A kutatók azt sem tudják, mely fajok képesek tudatosan gondolkodni az érzelmekről, és melyek nem. A Tinbergen és Burghardt által kifejtett evolúciós, összehasonlító és fejlődési megközelítések kombinációja a különböző állatok, köztük az emberek érzelmeinek alapjainak vizsgálataival kombinálva sok ígéretet hordoz a jövőbeli munka számára, amely a megismerés és az egyének közötti kapcsolatokkal foglalkozik.

Milyen érzelmek megélésére képesek az állatok?

Nagyon nehéz kategorikusan tagadni, hogy egyetlen más állat sem élvezi a játékot, nem örül, amikor újra találkozik valakivel, vagy nem szomorú egy közeli barát elvesztése miatt. Nézzük például a farkasokat, amikor újra egyesülnek, farkukat lazán ide-oda csóválják, az egyedek pedig nyafognak és ugrálnak. Az elefántok komplett üdvözlő ünnepséget rendeznek, ha újra találkoznak, csapkodják a fülüket, forognak, és egy „köszöntő dübörgésként” ismert hangot adnak ki. Hasonlóképpen gondoljunk bele, mit éreznek az állatok, amikor egy barátjuk halálakor kivonják magukat társadalmi csoportjukból, duzzognak, abbahagyják az evést és akár utána is halnak.

Öröm, boldogság

Ha csak szimplán tapasztalatokból is táplálkozunk, egyértelmű, hogy a kutya boldog, ha játszol vele. Talán soha senki nem örül neked annyira, mint kedvenced, amikor hazaérsz egy fárasztó munkanap után. Ez tökéletes bizonyítéka annak, hogy bizonyos szituációk, mint jelen esetben a gazdi megérkezése, képes szinte eufóriát kiváltani. Így nagyon ellentmondásos azt állítani, hogy a kutya nem él át örömöt vagy éppen boldogságot.

Bánat

Sok állat gyászol egy közeli barát vagy szeretett személy elvesztése miatt. Ez tökéletes példája annak, hogy az ebek képesek gyász és fájdalom átélésére. Sőt, vannak olyan négylábúak, akik annyira szerették gazdájukat, hogy halála után is akár évekig várták haza. Ha nem lennének érzelmei egy állatnak, megmagyarázhatatlanok lennének az ilyesfajta reakciók.

Szeretet

A kutyák a legkiválóbb példái a hűségnek, és az igazi szeretetnek. Ez olyannyira igaz, hogy számos kutatás kimutatta, hogy úgy szeretik az ebek a gazdájukat, mint gyermek az anyját. Ez a legszorosabb kötelék az emberi kapcsolatokban. Az tehát, hogy a kutya megél bizonyos érzelmeket, tény. A kérdés inkább az, hogy ezt miként teszi meg. A tudomány pedig erre a kérdésre keresi szorgosan a választ.

boldog érzelmek fájdalomérzet kutya érzelmek kutya érzelmi intelligencia kutya szeret

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink