hirdetés

5 meglepő jel, hogy kutyád titokban neheztel rád: az ásítás is erre utalhat

Hangai Lilla

2022. szeptember 2 - Képek: Getty Images Hungary

Lehet, hogy a kutyák az ember legjobb barátai, de még a legjobb barátok sem értenek mindig egyet. Ám ez mit sem változtat azon a tényen, hogy nincs a világon rosszabb érzés, mint a fojtogató félelem, hogy a kutyád, aki még a macskákat is megtűri és úgy örül egy kiszuperált teniszlabdának, mint Garfield a lasagne-nak, dühös rád.

hirdetés

Sőt, még azt sem tudod, hogy miért haragszik rád! Ha meg tudnák mondani, mi a baj, emberként tudnánk kommunikálni velük, biztosan leülnétek és egy pohár bor mellett kibeszélnétek, kit mi bánt, de sajnos ez egyelőre csak álom marad. Honnan tudod akkor hát kideríteni, hogy a kutyád miért haragszik rád? Mi segítünk!

Tisztázzuk: most akkor tényleg képesek haragot érezni?

Bizony, bizony, ez még csak nem is képezi vita tárgyát. A kutyák érzik mind a 6 alapérzelmet: a bánatot, az örömöt, a félelmet, a meglepettséget, az undort és a haragot is.

De még mielőtt teljesen összetörnél, eláruljuk, hogy kutyusod nem egészen úgy haragszik rád, mint te arra az embertársadra, aki múlt héten letörte a visszapillantó tükrödet egy parkolóban, és még cetlit sem hagyott.

Az ebek bár kétségbevonhatatlanul éreznek dühöt, azt mégsem társítják a hibáztatással. Tehát nem fog a kanapén fekve füstölgő buksival azon gondolkodni, hogy már megint lejárattad a futtatóban a többiek előtt, vagy még csak szerda van, de már második este mulatod az időd úgynevezett koktélozással.

Ráadásul a harag nem olyan érzelem, amelyet a kutyák túl gyakran éreznének. Amit mi haragként értelmezünk, az valószínűleg a félelem, frusztráció, csalódottság és bosszúság kicsapódása a tehetetlenség miatt.

Mitől érezhetnek dühöt?

Vannak esetek, amikor a kutyák feszültek, és pontosan tudod, hogy miért: egy idegen kéretlenül kezdi el dögönyözni őket a villamosmegállóban vagy egy másik kutya elvette a kedvenc játékukat. De ismét nem az emberek neurotikus szorongásáról beszélünk, amikor ilyenfajta feszültségről esik szó. Az esetükben mindig egyszerű, tiszta érzelmi megnyilvánulások jelentkeznek; nem árulnak zsákbamacskát, ha valami bántja őket.

Szóval, van egy jó hírünk: kihúzhatod paranoiáid listájáról azt a tételt, miszerint titokban ki van rád akadva a kutyád. A blökik úgy fejezik ki érzelmeiket, ahogy megtapasztalják azokat. Ha valóban dühösek, azonnal tudni fogod, és azt is, hogy miért.

Mi a helyzet azzal, amikor elmész, és magára hagyod?

A legtöbb gazdi azért guglizik rá, hogy miért lehet dühös rá a kutyája, mert lelkiismeretfurdalása van, amiatt, hogy rendszeresen magára hagyja. Te is hasonló cipőben jársz? Talán amiatt gondolsz erre, mert amikor hazaérsz, nem akar veled szemkontaktust teremteni, az ágyad előtti szőnyegre pisilt, szétrágta a kedvenc magassarkúdat vagy kiásta a méregdrága fikuszodat? Ennek a romboló viselkedésnek azonban inkább az unalom az oka, és nem a harag. Négylábú barátodnak minden nap szüksége van fizikai és mentális stimulációra is, és ha nem kap belőlük eleget, akkor bizony úgy tűnhet, belébújt a kisördög.

Tetszik a kutyádnak, hogy munkába indulsz? Természetesen nem. Száz százalék, hogy szívesebben venné, ha otthon maradnál vele és egész nap csak játszanátok, sétálnátok és szunyókálnátok, de ettől még nem haragszik rád. Ha a fent említett viselkedésmintákat tapasztalod, azt javasoljuk, hogy kelj kicsit korábban és menjetek el egy hosszabb sétára, apportírozzatok, vagy dugj el néhány jutalomfalatot a futtatóban, amit meg kell találnia.

Azonban vannak jelek, amikre érdemes figyelned

Előfordulhat, hogy úgy szegi meg a szabályokat, hogy megtagadja az evést. Ebben az esetben kedvenced mindenképpen több figyelmet igényel. Lehetséges, hogy más szokatlan viselkedést is észlelsz, mint például hirtelen félénkséget olyan emberekkel szemben, akiket korábban szeretett és elfogadott, vagy különösen sok és intenzív ugatást vagy morgást, sőt, az ásítás és szájnyalogatás is utalhat frusztrációra.

A kulcs az, hogy egyetlen hasonló magatartást se vegyél magadra. Kedvenced jelzi feléd, hogy valamin változtatni kell, és ez szuper dolog. Ahogy az előbb is írtuk, legjobb barátaink nem tartanak haragot, így ha odafigyelsz négylábúd pillanatnyi viselkedésére és testbeszédére, akkor tudod, hogy mit kell kerülnöd. Hosszú távon pedig a sok játék, séta, közös időtöltés és még több fülvakargatás jelzi neki, hogy szereted és biztonságban van melletted.

ásítás boldog kutya egyedüllét érzelmek ételmegtagadás furcsa viselkedés gazdi elmegy otthonról gazdi kihat a kutyára gazdiviselkedés haragszik a kutya ideges jó gazdi kutya ásítása az álmosságon kívül kutya boldogság kutya egyedül van otthon kutya érzelmei kutya érzelmek kutya viselkedés tanulmányozása kutya viselkedése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink