hirdetés

Miért ragaszkodik a kutyád a játékához? Ezért ne vedd el tőle

Bodri Melissza

2021. április 19

A legtöbb kutya szeret játszani, és előfordul, hogy nagyon ragaszkodnak kedvenc játékukhoz. Legyen akár egy szétrágott labda, egy kopott gumicsont, a gazda akárhogy kéri, az eb nem szívesen adja oda. De vajon mi áll a jelenség mögött, és mikor nem szabad elvenni a négylábútól a játékát?

hirdetés

A gazdi már az eb kölyökkorában biztosítja a megfelelő játékokat, hogy az ne unatkozzon, és hogy ne az edzőcipőn élje ki rágási szenvedélyét. Egyes kutyák kinövik a játékszerekhez való vonzalmukat, mások viszont idősebb korban is pajkosak maradnak, és boldogan vetik magukat a labda után. Egy idő után könnyű felismerni, hogy az állat melyik játékához ragaszkodik leginkább, és mihez vonzódik kevésbé. Baj csak akkor van, ha az eb annyira kötődik az adott tárgyhoz, hogy még a gazdinak sem akarja odaadni. Vajon mikor nevezhető problémásnak és miért, ha kitart az adott játék mellett?

Játékféltés

A játékféltés jelensége már egészen kicsi korban ösztönszerűen kialakulhat, és erre néhány kutyatulajdonos önkéntelenül rásegíthet. Például, ha a kölyök túlzottan oltalmazza a játékát, akkor a gazdi ezt aranyosnak találhatja, és bátoríthatja őt a harcias védekezésre. Ám ez a viselkedés a későbbiekben kifejezetten agresszív lehet, és bizonyos szintű féltékenységgel is párosulhat. Például, ha egy ilyen játékféltő kutyától szeretnéd elvenni a rágókötelét, akkor heves ellenreakcióra számíthatsz: az eb morogni kezd, mancsait az eszközre helyezi, rosszabb esetben még vicsoroghat is.

Egyesek sajnos nem veszik észre a figyelmeztető jeleket a négylábú nevelése során, így az egyre inkább birtokló természetűvé válik. Ez a magatartás általában a szukáknál jellemzőbb, mint a kanoknál. Szerencsére ez a magaviselet kellő odafigyeléssel és tréninggel mérsékelhető. Ha ilyet tapasztalsz kedvencednél, és nem tudod, hogy mi a teendő, kérd ki szakember tanácsát.

A kedvenc játék hordozása, felhalmozása

A játékféltésen túl egy másik játékokkal kapcsolatos viselkedés is tapasztalható, melyhez kevésbé párosítható agresszió. Egyes kutyák nagyon bensőségesen kötődnek a játékukhoz. Ez utóbbi nem csupán a játszadozás élményét idézi fel az állatban, hanem komfortérzetet is nyújt. Előfordulhat, hogy kedvenced annyira ragaszkodik ezekhez a kiegészítőkhöz (hiszen több is lehet), hogy képes még a fekhelyén is felhalmozni őket vagy a szájában hordozgatni egész nap. Az is megtörténhet, hogy az ágyadba is felcipeli a hőn szeretett ingóságokat.

A jelenség mögött az állhat, hogy az eb nem tudhatja, másnap is elérhető lesz-e a játék, ezért a lehető legközelebb szeretne lenni hozzá, így hordozgatja. Másrészt a dolgok felhalmozása hasonló ahhoz, mintha csontot ásna el a kertben: csupán biztonságban szeretné tudni a számára fontos tárgyat, és megőrizni azt későbbre is. Nem feltétlenül kell elvenni a cipelgetett holmit a jószágtól, és nem is biztos, hogy az eb át szeretné adni. Ez esetben nyugodtan hagyd nála, ha ez örömet szerez neki. A nevelésen csak akkor érdemes változtatni, ha a kutya magaviselete zavaróvá válik.

A kutyajáték szerepe

Alapvetően nem rossz dolog, ha az eb ragaszkodik a játékához, és ez nem csap át túlzott birtoklási vággyá. Sőt, a szorongó, ideges kutyának még segíthet is a játék közelsége, míg a gazdi távol van. Ha azt tapasztalod, hogy az eb bensőségesen viszonyul az adott tárgyhoz, akkor nem érdemes megfosztani tőle. Ám, ha az eb erőszakosan védelmezi tulajdonát, és ez a viselkedés lassan már nem csak a játékra, hanem például az ételre is irányul, javasolt kezelni a problémát.

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszió agresszív kutya birtoklási vágy játék játék hordozása játékféltés kutya agresszív kutya őriz kutyajáték ragaszkodás szorongó kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink