hirdetés

Így jelzi a kutyád, ha magányos: már a nyalakodás is árulkodó lehet

Bodri Melissza

2021. április 18

A rohanó, dolgos mindennapokban bizony megeshet, hogy a kutyára nem jut elég idő. Ha az eb magába fordul, annak számos jele lehet, és ha kellően figyelsz kedvencedre, akkor a probléma orvosolható.

hirdetés

Ha a négylábú magányos, akkor nem biztos, hogy rögtön észreveszed az árulkodó tüneteket. Egyesek könnyedén szemet hunyhatnak egy apró viselkedésbeli változás felett, mondván, semmi különös nincs abban, ha például az eb aznap este kevesebbet evett. Pedig az állat is érezheti rosszul magát a bőrében, emiatt módosulhatnak a szokásai, és annak számtalan következménye lehet. Ám melyek lehetnek azok a jellegzetes magatartásbeli eltérések, amik utalhatnak a kutyamagányra?

Az okok

Mitől érezheti magát egy kutya egyedül? Sokan feltehetik a kérdést, akik szeretnének jó gazdák lenni vagy úgy gondolják, hogy nem törődnek eleget a jószággal. Fontos leszögezni, hogy négylábú barátunk társas lény, és mint a farkas, aki falkában érzi jól magát, az eb is igényli a társaságot. Ha nem költöztél kedvenceddel, nem történt haláleset a családban, nem született kisbaba vagy nem érkezett új hozzátartozó, hobbiállat az otthonodba, akkor az okokat nem itt kell keresni, a magánynak más lehet a kiváltója.

Nem árt tudni, hogy ez utóbbi történéseket mentális traumaként éli meg, és ezek akár depresszióhoz is vezethetnek. Több tényező együtthatásaként a kutyus akár szeparációs szorongásban is szenvedhet. A magányt okozhatja az is, ha kedvencedet magára hagyod, nem játszol vele eleget, valamint nincsen társasága. Érdemes fokozottan ügyelni az eb lelki egészségére, hiszen az egyedüllét érzete könnyen átcsaphat az előbb említett depresszív, valamint szeparációs szorongásos betegségekbe.

A magány tünetei

Ha elmész otthonról vagy túl sok időt töltesz a szobába bezárkózva home office-ban, akkor érdemes ügyelni az ebre, nehogy magányos legyen. Az alábbi tünetek könnyen árulkodhatnak a kutyus állapotáról.

Rendetlenség

Ha egy ideig nem figyelsz oda vagy elmész valahova, bizony előfordulhat, hogy az eb a távolmaradás alatt megrongálta a bútorokat, szétrágta a szőnyeget, stb. A berendezésben történő károkozás utalhat arra, hogy magányában nem tud mit csinálni, és jobb híján „kezelésbe veszi” az otthonodat.

Túlzott ragaszkodás

Ha a négylábú nem szeret egyedül maradni, akkor a szomorú, aggódó tekintet és a gazda iránt tanúsított megrögzött ragaszkodás szintén figyelemfelkeltő jel lehet. Ilyenkor az eb nem tágít a sarkadból, vagy ha elmész valahova, akkor mindenképpen követni szeretne.

Ugatás

A hangos, már-már nyüszítésbe átcsapó ugatás, csaholás idegesítő lehet számodra, ám gondold át, esetleg ez a viselkedés nem az állat magányosságára utal-e. A kutyus túlzottan ugathat, például ha elmész hazulról vagy megérkezel, és ez sokszor az eb fusztrációját közvetítheti. Ez a viselkedés azt jelentheti, hogy nem szeretne megválni tőled vagy nem akar magára hagyatva lenni.

Bujkálás

Előfordulhat, ha a nevén szólítod az állatot, nem megy oda hozzád, hanem inkább kerüli a társaságod. A menekülés, bujkálás a négylábú zavaros lelki állapotát tükrözheti. Alapesetben a kutyusok mindig társaságra vágynak, így a gazditól való távolságtartás utalhat mentális problémákra.

Étvágytalanság

Ha a máskor jó étvággyal bíró állat alig akar enni vagy legalábbis kevesebbet eszik, akkor nem árt jobban odafigyelni. Bár számos betegség állhat az étvágytalanság mögött, mégis lehet, hogy egyszerűen csak a magány váltja ki ezt az okot.

Testrészek nyalogatása

Ha azt látod, hogy kedvenced a megszokottnál többet nyalogatja a mancsát, lábát, akkor az egyértelműen az unalom jele lehet. A jelzés egyértelmű: a kutya így adja tudtodra, hogy foglalkozzanak vele többet.

Mit lehet tenni a magány ellen?

Ha úgy találod, hogy az eb magányos, akkor érdemes mihamarabb orvosolni a problémát. Fontos a szocializáció, más kutyák társasága, az elegendő testmozgás. Ha nincs időnk nagyobb sétákra, akár egy-egy új játék beiktatása is segíthet. Érdemes orvosnak is megmutatni az ebet, hogy kizárjuk a testi betegségek fennállását. A lényeg a türelem és a következetesség: igyekezzünk foglalkozni a kutyussal minél többet, hiszen a mentális egészség nem elhanyagolható!

(Képek: Getty Images Hungary)

bujkálás depresszió egyedüllét kutya étvágytalanság magány nyalakodás szeparációs szorongás szomorúság ugatás unatkozó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink