hirdetés

Ezért ugathat sokat a kutya: nem mindig neveletlenség

Szénási Szimonetta

2024. május 14 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyások és nem kutyások között is sok vitát szít a kutyaugatás. Ám tévedés azt hinni, hogy mindig a nevelés hiánya áll a háttérben.

hirdetés

Ha zavaróan sokat ugat egy kutya, hajlamosak vagyunk azonnal elővenni a gazdáját, aki nem nevelte meg. Ami természetesen lehet helytálló, de ahogy oly sok kommunikációs formának, az ugatásnak is többféle oka és jelentése van. Ezeket vesszük most sorra.

Amikor igaz a megállapítás

Valóban, a korai szocializáció hiánya megmutatkozhat abban, hogy az eb ugat ha kell, ha nem. Zavarhatják az emberek, a többi kutya, ahogy más állatok is, de a háztartási gépek zaja is felkorbácsolhatja az indulatait. Ahogy tulajdonképpen bármi, amit nem ismer, mert nem mutatták meg neki idejekorán.

Valami történt a környezetében

Ha egy eb hirtelen kezd el erőteljesen, kitartóan ugatni, akkor valószínűleg történt valami a környezetében. Például idegen jár a területén. Ha éjszaka csendül fel a kitartó ugatás, nem árt résen lenned. Ugyanígy bajra is figyelmeztethet; lehet, hogy a másik kedvenceteknek, esetleg valamelyik családtagnak esett baja. Felelős, odafigyelő gazdaként ismered a kutyádat, így azt is tudod, mikor viselkedik szokatlanul, amit komolyan kell venni.

Az ugatás jelzés: ne hagyd figyelmen kívül!

Unatkozik

Az egyik legtipikusabb oka annak, ha a kutya sokat ugat, hogy nem foglalkoznak vele eleget, és így unatkozik. Az egész napra magukra hagyott ebek esetében megesik, hogy a gazda távozását követően fellármázzák a teljes társasházat, vagy az utca hosszát.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Szorong

Az előző ponthoz kapcsolódva, ha a gazda távolléte vált ki ilyen extrém reakciót, akkor is, ha az csak pár percre hagyta el a lakást, rosszabb esetben csak a szomszédos helyiségbe ment át, akkor bizony a kutya szeparációs szorongásban szenved. Ám bármiféle stresszhatásra reagálhat többek között ugatással az állat.

A boldog kutya csendesebb is lesz / Fotó: Az Én Kutyám

Mi a teendő?

Eláruljuk: a gyakran csípőből jövő „azért kutya, hogy ugasson” válasz rossz válasz! Alapvetően az ugatás kommunikációra, jelzésre szolgál, így nem kell egész napos tevékenységnek lennie. Az első lépés a probléma megoldásában, hogy ki kell deríteni, mire reagál így kedvenced. Ha unatkozik, akkor próbálj minél több időt vele tölteni, vezess be egy pluszsétát, játsszatok a kertben, vagy akár a lakásban. Amennyiben ez nem megoldható, úgy vonj be egy családtagot vagy ismerőst a kutya gondozásába. Esetleg egy hivatásos kutyasétáltató is átvállalhatja a délutáni kimenőt. Stresszelő eb esetében pedig a feszültség forrását kell kideríteni.

Hogy mitől félhet, illetve szoronghat egy eb, arról ebben a cikkben írtunk. A szeparációs szorongásról pedig itt olvashatsz. Ha felmerül ennek az eshetősége, érdemes elmélyedned a témában, hiszen a helyzettől te és négylábú társad is szenvedtek. A megoldáshoz pedig gyakran szükség van tréner segítségre. Ám hidd el, a kiegyensúlyozott kapcsolat megéri a befektetett pénzt, időt és energiát! Emellett kutyád nemcsak csendesebb, de sokkal boldogabb is lesz. Ami a legfontosabb egy gazdi számára.

félelem jelzés kommunikáció stressz szeparációs szorongás szocializáció ugat ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink