hirdetés

Ettől félnek a kutyák a leginkább a rehabilitációs szakember szerint

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 9 - Képek: Getty Images Hungary

Rehabilitációs tréner mesélt nekünk arról, milyen problémákkal fordulnak hozzá a gazdik a leggyakrabban.

hirdetés

Az emberekhez hasonlóan van, hogy négylábú barátaink is indokolatlanul rettegnek bizonyos dolgoktól. Emberi szemmel legalábbis nem érthető azonnal, vajon mi váltja ki az állatból a negatív érzéseket. Azonban mint minden viselkedés, a félelem hátterében is mindig nyomós okok állnak. Sz. Látó Judit, rehabilitációs kutyakiképző és kutya-gazdi mentáltrénert kérdeztük a kutyák leggyakoribb félelmeiről.

A probléma kezelésében kulcsfontosságú a megértés, a türelem és a következetesség

Szorongás, félelem, fóbia

Mielőtt belemerülnénk a kutyák leggyakoribb félelmeibe, fontos tisztáznunk, mit is jelent ez. A szakértő szerint az első és legfontosabb az, hogy helyesen alkalmazzuk a szakkifejezéseket, és ne essünk abba a hibába, hogy egyszerűen fóbiaként könyveljük el a kutya érzéseit és viselkedését. A legtöbbször ugyanis szorongásról, félelemről, és csak elvétve fóbiáról van szó.

A legtöbb esetben a megfelelő tréninggel lehet segíteni a kutyák problémáin.

A szorongás az, amikor egy helyzetet a kutya félelmetesnek talál, mert nem tudja, mi fog vele történni, és nincs lehetősége megváltoztatni a dolgokat, nem tud kilépni belőle vagy elmenekülni. Mondjuk, ha volt egy rossz élménye, és megérzi ugyanazt a szagot, amit az adott eseményhez társít, már be is nyomódik nála a vészjelző, hogy hoppá, itt nem árt résen lenni. Stresszcsökkentő cselekvések ilyenkor történnek, például többek között a lábnyalogatás, rágás, tárgyakban kártevés, bepisilés vagy folyamatos ugatás. Erősebb félelem esetében a tünetek is erősebben jelentkeznek. Például a kutya remeg, nyüszít – már egy nem hozzáértőnek is teljesen egyértelmű, hogy valami baj van. Fóbiáról pedig akkor beszélünk, amikor nem is feltétlenül tudjuk meghatározni a kiváltó okot, illetve a kutyán teljesen eluralkodik a pánik az adott szituációban. Ilyenkor a félelem extrém mértékű.”

Az állatorvostól nem feltétlenül azért fél egy eb, mert rossz emlékei vannak róla

A rettegett állatorvos

Sz. Látó Judit tapasztalatai szerint a kutyák a leggyakrabban az állatorvossal kapcsolatban élnek meg negatív érzéseket. Ezek oka egyrészt lehet az, hogy korábban a kutyával olyasmi történt, ami nem volt számára túl kellemes, és elraktározva ezt az élményt, a legközelebbi alkalommal már eleve szkeptikusan áll a helyzethez. Ez valahol teljesen érthető, hiszen mi, emberek is gyakran megyünk görccsel a gyomrunkban a fogorvoshoz. Azonban van egy másik oka is annak, ha a kutya rosszul érzi magát a rendelőben – még akkor is, ha soha semmi rossz nem történt ott vele.

„Az állatorvossal kapcsolatban egy nagyon érdekes dolog az, hogy a kutya milyen információkat kaphat a környezetéből. Mert – akárcsak az életük egyéb területein – a rendelőben a kutyák speciális illatanyagokkal, úgynevezett feromonokkal is kommunikálnak egymással. Az egyik a másiknak adhat, pontosabban hagyhat jelzést például, hogy »vigyázz, ez egy veszélyes hely!«. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a kutyánknak magával az állatorvossal van baja.

Ezeket a speciális illatanyagokat az ember nem érzi, de a kutya számára elég félelmetes lehet, ha azt olvassa ki egy szagból, hogy menekülj innen, mert terror, ami az ajtó mögött történik.

Az állatorvosi viziteket természetesen nem hagyhatjuk ki, így a legfontosabb, amit tehetünk az, hogy támaszai vagyunk a kutyának a nehezebb helyzetekben, és nem sajnáljuk az időt és energiát a speciális tréningekre. A szakértő azonban figyelmeztet, hogy ne várjunk csodát egyetlen tréningalkalomtól. Ahhoz, hogy valóban megérthessük, mi zajlik a kutya lelkében, illetve megtaláljuk azt a módszert, amely a leghatásosabb lehet az adott kutya esetében, messze nem elég néhány alkalom.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az autós utazástól való félelem a legtöbb esetben kezelhető

Autós utazás

Sz. Látó Judit szintén gyakran találkozik olyan kedvencekkel, akik az autós utazások miatt borulnak ki. A szakértő szerint az esetek többségében meg lehet találni a kiváltó okot, és kezelhető a probléma. A kulcs azonban itt is a türelem és a következetesség, illetve az, hogy gondolkodjunk a kutya fejével.

„A kutyáknál megfigyelhető, hogy néha megijednek bizonyos tárgyaktól. Ez lehet egy hatalmas plüss vagy akár egy rollerező ember. Ezek nekünk hétköznapi dolgok, de a kutyának nem természetesek. Mivel nem érti, veszélyként értelmezi, és fél tőle. Ez az autóval kapcsolatban is gyakori. Ott egy hatalmas fémvalami, amibe be kell szállni, és magától elindul – a kutya legalábbis ezt így éli meg. Természetesen nem mindegyik, de sokszor találkozom ezzel a problémával.

A lényeg, hogy az autótól való félelemnek mindig megvan az oka. Nekem, aki rehabilitációval is foglalkozom, az az elsődleges, hogy mint a nyomozó addig kutakodok, megfigyelem a kutyát és beszélgetek a gazdival, amíg meg nem értem, hogy hol lehet a probléma, mi az, ami az állatnak gondot okozott.”

A kutyának meg kell tanítani, hogy ne féljen

Egyedüllét

A szakértő szerint szintén nagyon gyakori probléma a kutyáknál az egyedülléttől való félelem, amely a legtöbbször szeparációs szorongásban nyilvánul meg. Ezzel kapcsolatban Sz. Látó Judit úgy látja, hogy sokszor a gazdi türelmetlensége és magas elvárásai is szerepet játszanak a kialakulásában.

„A kutyának alkalmazkodnia kell, meg kell tanulnia az emberek világában élni. Nem automatikusan elvárható az anyjától elválasztott kölyökkutyától, vagy a frissen örökbe fogadott kutyától, hogy azonnal otthon tudjon maradni egyedül. Meg kell tanítanunk neki, hogy ha a gazdi elmegy otthonról, az nem jelenti azt, hogy soha többé nem jön haza. És ez sok esetben egy hosszabb folyamat is lehet!”

A tréner meglátása szerint a kutyák félelmeit sokkal egyszerűbb lenne megelőzni, mint kezelni. Fontos lenne, hogy a gazdik ne csak akkor forduljanak szakemberhez, ha már megtörtént a baj. Megelőzendő a problémák kialakulását is érdemes órákra járni a kutyával, és a hazaérkezése első pillanatától javasolt elkezdeni a képzést – aminek része kell, hogy legyen az is, hogy megtanítsuk az ebnek, hogy nincs mitől félnie.

A felkészülés fontosságáról Sz. Látó Judittal a kisgyermek születése kapcsán is beszélgettünk már – ide kattintva elolvashatod a jótanácsokat.

állatorvos autóban utazás fél a kutya félelem jelei szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink