hirdetés

A kennel nem börtön – szakértő mondja el, hogyan használd helyesen

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 12 - Képek: Getty Images Hungary

A benti kutyák esetében a kennel sokak szemében egyenlő a börtönnel. Pedig használata segíthet kedvenced nyugalmának megőrzésében.

hirdetés

A kutyák a legjobb barátaink, ezért felelős gazdiként igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legboldogabb életet biztosítsuk a számukra. Ám hajlamosak lehetünk olyan hibába esni, amit a saját előítéleteink generálnak. Szakértő mesélt erről.

Ne keverjük a szezont a fazonnal

Sz. Látó Judit, rehabilitációs kutyakiképző és kutya-gazdi mentál tréner munkája során számtalanszor találkozik szorongó, stresszes kedvencekkel, akik otthoni körülmények között sem mindig tudnak kikapcsolni. Ennek oka, hogy nincs egy olyan zárt, az állat számára biztonságot nyújtó hely, ahová elvonulhat a világ zaja elől. Itt jön képbe a kennel – csakhogy sokan teljesen félreértelmezik a használatát, ami előítéleteket szül.

A kennelt nagyon sokan börtönnek gondolják a kutyák vonatkozásában. Pedig ha jól használjuk, és a célunk nem a büntetés, a kutyánk mindennapjait is megkönnyíthetjük vele.

A kennelt úgy kell felfogni, hogy az a kutya szobája, ahová visszavonulhat, vagy adott esetben mi magunk is be tudjuk küldeni, ha a helyzet úgy kívánja. Ő odabent biztonságban érzi magát és megnyugszik. Pontosan ugyanúgy működik, mint nálunk, embereknél a kedvenc otthoni bekuckózós helyünk

– mondja a szakértő.

Természetesen fontos ismét kiemelni, hogy a fentiek akkor érvényesek, ha nem büntetésként alkalmazzuk a kennelt (amit egyébként nem is szabad). A kutya ugyanis így pozitív érzésekkel kapcsolja össze a kis zugot, és nem úgy éli meg, hogy elzavarták és bezárták.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ha helyesen használjuk, a kennel nem börtön

Milyen egy jó kennel?

Sz. Látó Judit szerint egy kennel kialakításánál arra kell figyelni, hogy egyrészt megfelelő legyen a mérete. Ne legyen szűkös, de túl nagy sem. Kényelmesen férjen el benne az állat, de ne érezze úgy, hogy még hatan bemehetnének mellé.

Fontos továbbá, hogy sötét legyen odabent és az otthonunk egy csendes, kevésbé forgalmas pontján helyezzük el. Ha azt szeretnénk, hogy a kutyánk számára a kennel a nyugalom szigete legyen, igyekezzünk minden olyan külső tényezőt kiiktatni, ami megzavarhatja őt – a fényeket, a járkálást, a beszélgetések vagy a televízió zaját.

Egy szabad térben a kutya nem tud kikapcsolni. Az rendben van, hogy van egy puha fekhelye is, de itt nem tud lenyugodni, ha stresszes helyzetbe kerül – mert például látogatóba jön valaki, akivel nem jön ki jól.

„Képzeljük csak el, milyen lenne az, ha kint lenne az ágyunk a szabad ég alatt. Nem aludnánk túl jól, mert bármilyen irányból bármi történhet, halljuk a zajokat, érzékeljük a fényeket. Valószínűleg egy fokkal jobb lenne a helyzet – de még mindig nem az igazi –, ha az ágyunk mondjuk egy félig zárt teraszra kerülne. Itt már be tudjuk határolni a teret, ott a tető, ott a korlát, nagyobb biztonságban érezzük magunkat. A leginkább pedig természetesen a megszokott hálószobánkban tudunk pihenni, ahol ismerünk minden sarkot és csukott szemmel is tudjuk, mi hol van. A kutyának ez ugyanilyen. Az idegrendszere jobban kikapcsol egy zárt térben, mert az nagyobb biztonságot nyújt” – fejti ki a tréner.

Mentsvár stressz esetén

Sz. Látó Judit úgy tapasztalja, hogy ha a kedvencünket tréningezzük a kennel használatára, és kellő időt és energiát szánunk arra, hogy szakértő segítségével megtanuljuk értelmezni a kutya testének minden rezdülését, így számos kellemetlen helyzettől megóvhatjuk az állatot.

„Amikor a stressz jeleit látjuk a kutyán, nem szabad hagyni, hogy majd ő valahogy megoldja a helyzetet. A kulcs a mi kezünkben van, és gazdiként a mi feladatunk, hogy irányt mutassunk az állatnak. Jelen esetben azt, hogy rendben kiskutyám, látom, hogy zaklatott vagy, menj szépen a helyedre és nyugodj meg.”

Amikor kisbaba érkezik a családba, a kutya felkészítésének egyik fontos eleme lehet a kennelhez szoktatás. Ebben a cikkünkben Sz. Látó Judittól további útmutatást találsz a témában.

kennel kennelhez szoktatás szobakennel

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink