hirdetés

Hogyan szoktasd hozzá a kennelhez a kutyádat? Ezek a tippek segíthetnek

Ferenczi Deborah

2022. március 13 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben még kiskutyád van, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem szívesen hagyod egyedül a lakásban, hiszen még nem rendelkezik a megfelelő képzéssel ahhoz, hogy egyedül maradjon hosszabb ideig. Ebben az esetben kiváló megoldás lehet a kennel használata. Összegyűjtöttünk pár tippet, ahogy egy miként érdemes hozzászoktatni a kutyát az adott helyhez.

hirdetés

Nagyon fontos oda figyelni az egészséges egyensúlyra, ugyanis egyrészt a kennel kiváló hely arra, hogy az ebek pihenni és aludni tudjanak, de problémák léphetnek fel, ha huzamosabb ideig vannak bezárva. Ugyanis egy idő után könnyedén jelentkezhet bezártság érzése a kutyának, amitől akár be is pánikolhat. Így nagyon fontos, hogy megfelelő módon és időre használd a kennelt.

Hogyan szoktasd a kutyát a kennelhez?

Vannak olyan kutyák, akik azonnal otthonosan érzik magukat a kennelben, ugyanakkor más esetben szükséges lehet a szoktatás is. Annak érdekében, hogy ebed biztonságban érezze magát, tedd kényelmessé puha ágyneművel és játékokkal. Nagyon fontos, hogy a szoktatás során először hagyd nyitva az ajtót, hogy az eb ki-be tudjon mászkálni. Sőt érdemes azzal ösztönöznöd, hogy finom csemegét helyezel a kennelbe, így biztosan be fog menni, és pozitív asszociációkat is teremtesz benne. Ha már kényelmesen elhelyezkedett, csukd be az ajtót néhány másodpercre, majd fokozatosan növeld az időtartamot. Ez a hozzászoktatási folyamat néhány órától indulóan akár napokig is eltarthat. De nagyon figyelj oda arra, hogy kizárólag akkor hagyd hosszabb ideig egyedül kedvenced, ha már otthonosan érzi magát bent, és nem vált ki belőle szorongást a bezártság érzése. Illetve nagyon fontos, hogy mindig hagyj neki elegendő vizet a kennelben. Illetve amennyiben nem szobatiszta, érdemes lehet egy sarkot erre is biztosítani számára.

Ezeket ne tedd soha a szoktatás során

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyeket el kell kerülnöd annak érdekében, hogy a kennel ne váltson ki szorongást a kutyában, ugyanis abban az esetben nagyon nehéz hozzászoktatni a kutyát.

  • soha ne kényszerítsd a kutyát, hogy bemenjen a kennelbe
  • soha ne használd a kennelt büntetésként
  • ne siesd el a szoktatási folyamatot
  • ne hagyd az ebet hosszú ideig a kennelben

Amennyiben pedig kóros szorongást tapasztalsz, akkor érdemes lehet szakemberhez fordulni, ugyanis lehet, hogy klausztrofóbia vagy nagyon komoly szeparációs szorongás áll a háttérben.

Szorong a kutyád?

Ha helyesen használod a kennelt, és sikeres volt a hozzászoktatás, akkor egy biztonságos hely lesz a kutyád számára, amely még az esetlegesen jelentkező szorongást is enyhítheti. Ellenben azok a kutyák, akiknél szeparációs szorongást diagnosztizáltak, általában nem boldogulnak zárt térben, így esetükben nem jó opció ennek használata. Sokkalta inkább ajánlott egy nagyobb és biztonságos szobába való elzárása az állatnak. Így jelentős mértében csökkenthető a stressz és kezelhetőbb a kutya szorongása. Ebben az esetben is ügyelni kell arra, hogy semmilyen olyan dolgot nem szabad elől hagyni, amivel kárt okozhat magában vagy a lakásban a kutya. Továbbá érdemes kamerát helyezni a szobába, hogy figyelemmel tudd követni, hogy az ebedet, akkor is ha nem vagy éppen otthon.

kennel kennelhez szoktatás kutya kennelben szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink