hirdetés

Ezért nem elhanyagolható a kennelhez szoktatás

Molnár Enikő

2024. május 29 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan nem szeretik a szobakenneleket, még olyan végletekig is elmennek, hogy a kennel börtön, rossz a kutyának, és fölösleges. Ez talán nem is lehetne messzebb az igazságtól, ugyanis nagyon jól jöhet, ha egy eb hozzá van szokva a használatához.

hirdetés

Félreértés ne essék, nem azt mondjuk, hogy tartsuk egész nap kennelben a kutyánkat. Viszont egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy a kennelhez szoktatás elhanyagolható, mondhatni fölösleges. Számos szituációban megkönnyítheti a kutya és a gazdi életét is, hogyha az eb kényelmesen és biztonságban érzi magát egy szobakennelben, és nem okoz neki szorongást a kisebb hely, esetleg a bezártság. Ezért ugyan dolgozni kell, de kifizetődő, ha következetes és sikeres egy kutya kennelhez szoktatása.

Légy türelmes a kutyádhoz!

Ilyenkor kifejezetten jól jön, ha az eb kennelhez van szoktatva

Minden kutyának kell egy hely, ahová biztonságosan visszavonulhat. Egy szobakennel pedig tökéletesen elláthatja ezt a szerepet, és hozzászoktathatja az ebet a zárt helyekhez (még akkor is, ha gyakran nem használjuk ezt a funkcióját.) Utóbbi ijesztő lehet egy tapasztalatlan ebnek, pedig számos helyzet adódhat, amikor el kell viselnie a bezártságot. Annak érdekében, hogy ezek a szituációk ne stresszel és szorongással legyenek tele, hanem a körülményekhez képest nyugodtan el tudja viselni őket, érdemes előre dolgozni és hozzászoktatni a kutyust a kennelekhez. Ilyen helyzetek lehetnek például az alábbiak.

Kutyapanzióban kell maradnia

Ha elutazunk, és nem tudjuk magunkkal vinni a kutyánkat, akkor limitált lehetőségeink vannak az elhelyezésére. Otthon nem hagyhatjuk, hacsak nincs valaki a családban vagy a barátok között (esetleg egy megbízható kutyaszitter), aki hajlandó arra az időszakra odaköltözni, és gondoskodni az ebről (esetleg ebekről), vagy magához fogadni arra a néhány napra vagy hétre. Ha viszont nincs ilyen lehetőségünk, akkor maradnak a kutyapanziók. Ezeken a helyeken az éjszakai alvást legtöbbször kennelekkel oldják meg, hogy elkerüljék az esetleges konfliktusokat az állatok között. Ha nincs hozzászokva kedvencünk a kennel élményéhez, akkor a kelleténél több stresszel fog járni számára ez a helyzet.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Kutyás utazások

Ha autóval megyünk valahova, akkor fontos, hogy kedvencünk biztonságára is figyeljünk. Erre vannak nagyon jó autós hámok is, de sokan választják az autóba való kenneleket. Ha az utóbbira esik a választás, akkor nagyon fontos, hogy kutyánk hozzá legyen szokva a kennelhez, és kényelmesen, biztonságban érezze magát benne, így csökkenthetjük az utazással járó stresszt is.

Bizonyos vonatjáratokon kötelező az ebet hordozóba helyezni, ami ugyan nem szobakennel, de hasonlóan zárt hely. Ha nem szeretnénk kényelmetlenséget a kutyánknak, magunknak és az utastársainknak, akkor fontos, hogy az eb ismerős legyen a helyzettel, és ne érezze magát feszélyezve. Nagyon sokat segít, ha még az utazás előtt hozzászoktatjuk a hordozóhoz. Ezt a folyamatot pedig megkönnyítheti, ha már kennelhez szokott az eb.

Még egy érv a kennelhez szoktatás mellett a repülős utazás. Ugyanis ha valaki repülővel utazik, és magával vinné a kutyáját, akkor az eb nagy valószínűséggel csak hordozóban utazhat.

Vészhelyzetek

Remélhetőleg nem lesz sok ilyen helyzet. De akkor is nagyon fontos, hogy az eb kennelhez szoktatott legyen, ha esetleg állatorvosnál kell maradnia hosszabb időre, vagy sürgősen szállítani kell, esetleg kutyataxival.

Így szoktathatod kutyádat a kennelhez

Annak érdekében, hogy a kutyának valóban a biztonság érzését nyújtsa egy kennel, fontos, hogy pozitív tapasztalata legyen vele (ezért sem ajánlott, hogy a büntetés eszközeként használjuk.) Ebben a cikkünkben részletesebben is kifejtjük, hogy hogyan érdemes elkezdeni a folyamatot, és mik azok a hibák, amiket lehetőleg ne kövessünk el a kennelhez szoktatás során.

Ahogyan fentebb is említettük, a kennel nem börtön, és megvan a helye egy kutya életében, ha megfelelően használják.  Ebben a cikkünkben szakértő mondja el, hogy mit értünk ezalatt.

állatorvosi ellátás biztonság kennel kennelhez szoktatás kutya oktatása kutyapanzió kutyaszitter szobakennel utazás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!