hirdetés

Szigorúbb feltételekkel utazhatsz vonaton kedvenceddel? – Megkérdeztük, mi az igazság!

Ványik Dóra

2023. június 15 - Képek: Getty Images Hungary

Több kutyás oldalon felröppent a hír, hogy szigorodnak a vonatozás feltételei, ha kutyával kelnél útra. A nyár beköszöntével többen is választanánk ezt a megoldást, ha a család kedvencét is magunkkal vinnénk a vakációra. Utánajártunk, milyen feltételekkel szállíthatjátok a kutyát.

hirdetés

Egy többhelyütt is felbukkant hír szerint a kutyával csak személyvonatra lehet mostantól felszállni, illetve a kutya nem lehet az ülésen, még pléden sem. A MÁV sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nincs a társaság kutyák szállításával kapcsolatos szabályzatában friss változás, mégis úgy gondoltuk, összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Ezeket kell tudnod, ha kutyával utaznál vonaton.

A kutyusod pórázzal sem utazhat melletted az ülésen

Hogyan utazhatunk a kutyával a vonaton?

Az első jó hír, hogy a kutyádat szállíthatod vonaton, kétféle módon. Zárt ketrecben, hordozóban – amely biztosítja, hogy ne tudjon kiszabadulni -, vagy szájkosárral, pórázon vezetve. Mindezt úgy, hogy az utasok ruházatát, kézipoggyászát, valamint a vasúti berendezéseket nem érheti kár.
A MÁV által üzemeltetett pót- és helyjegyköteles (InterCity, Railjet, EuroCity, EuroNight) helyjegyköteles (expressz) vonat másodosztályú kocsijában a kisállatok – kutyák, macskák és egyéb kistestűek – csak zárt hordozóeszközben való szállítása engedélyezett. Ebben az esetben egy utas egy állatot vihet csak magával.
A vasúti társaság csak akkor számít fel viteldíjat, ha nem hordozóban szállítod az állatot, ám ebben az esetben csak a helybiztosítás nélküli, 2. kocsiosztályú személykocsiba viheted be a kedvenced.

Kutyahordozóval könnyebb az utazás, és így jegyet sem kell venned a kedvencednek

Hová mehet be a kutya?

Nem viheted be a kutyádat az étkezőkocsiba, illetve a pót- és helyjegyköteles, helyjegyköteles vonatra csak zárt szállítóeszközben. Ez alól kivételt képez a kísérő kutya, illetve a szolgálatban lévő rendőrségi kutya.
Egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával, és fülkés kocsi fülkéjébe csak akkor viheti be, ha minden utas beleegyezik. Egy fülkébe csak két utas vihet be kutyát. Ha 20 kilogrammnál nehezebb az állat, csak a peronon szállítható. A kutyát, vagy cicát még szállítóeszközben sem teheted az ülésre, és az utazás során nem engedheted ki a hordozóból.

Mit kell magammal vinni?

Ahhoz, hogy felszállhassatok a vonatra, vidd magaddal a kutyád egy évnél nem régebbi veszettség elleni oltási bizonyítványát, kivéve, ha három hónapnál fiatalabb a kutyusod, és a korát tudod igazolni. Ügyelj arra, nehogy otthon felejtsd a szükséges dokumentumokat!  Kérésre fel kell mutatnod, és ha ezt nem tudod megtenni, az állattal együtt kizárhatnak az utazásból.

szabályok utazás kutyával vonat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink