hirdetés

Hogyan és hol válaszd ki a legjobb kutyaszittert, ha nyaralni készülsz? Így lesz biztonságban kedvenced, amíg pihensz

Szénási Szimonetta

2022. július 24 - Képek: Getty Images Hungary

Vannak olyan helyzetek, amikor kedvencünket nem vihetjük magunkkal nyaralni. Ha erre az időre megfelelő kutyaszittert választunk, mi is, ő is jól fogja magát érezni a vakáció idején.

hirdetés

Kutyaszittert találni nem könnyű feladat. Számos tényezőt figyelembe kell vennünk a megfelelő személy kiválasztásakor. Az alábbi összefoglaló segít, hol és milyen szempontok alapján válasszunk segítőt.

Fontos leszögezni, hogy attól, mert valaki kutyát tart, vagy vigyázott már valaha kutyára, még nem válik automatikusan alkalmassá a kutyafelvigyázásra! Ez ugyanúgy egy speciális feladatkör, mint a gyermekfelügyelet, számos megoldandó helyzettel és felmerülő problémával, ezért csak felkészült személy alkalmas rá.

Hol kezdjük a keresést?

Mivel ez egy több szempontból is nagyon bizalmi munkakör, tekintve, hogy a leendő kutyaszitter nemcsak kedvencünkről fog gondoskodni, de ha úgy egyezünk meg, hogy nálunk lesz a felügyelet, akkor az otthonunkhoz is kulcsot kap. Éppen ezért csak megbízható személytől kérjünk ajánlást. Ilyenek lehetnek a barátok, közelebbi ismerősök, az állatorvos, vagy a kutyaiskola. Fontos, hogy aki ajánlást tesz, ismerje személyesen is az illetőt.

Emellett a közösségi médiában is számos csoportot találunk, ahol a hirdetések mellett a tagok megosztják egymással a tapasztalataikat is.

Szánjunk időt az ismerkedésre!

Nem elég a telefonos interjú, mindenképp találkozzunk a leendő kutyaszitterrel, fontos a személyes benyomás! Ugyanakkor nemcsak nekünk, de kutyánknak is meg kell ismernie leendő pótgazdiját. Így derül ki, hogy megvan-e köztük „a kémia”. Előfordulhat ugyanis, hogy kutyánk valamilyen okból nem fogadja el a kiszemelt állatgondozót.

Kulcskérdések

Vannak olyan kérdések, amelyek segítenek eldönteni, megfelel-e az adott személy a feladatra. Ezek az alábbiak.

  • Hajlandó-e szerződést kötni, amely a bérezésen felül tartalmazza, milyen feladatokat fog ellátni a kutya körül, kezdve az etetéstől, a sétáltatáson át egészen a játékig?
  • Hajlandó-e szerződésbe foglalni, mennyi időt fog naponta a kedvenccel tölteni?
  • Van-e társadalom- és balesetbiztosítása az esetlegesen bekövetkező sérülések esetére?
  • Milyen képzettsége, illetve tapasztalata van az állatgondozás terén?
  • Hajlandó-e feljegyezni a kutyával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat?
  • Van vészterve arra az esetre, ha a munkavégzés idején bármilyen halaszthatatlan okból nem tudja ellátni a feladatát? Van „helyettese”?
  • Vannak referenciái? Tud adni elérhetőséget hozzájuk, hogy személyesen keresd fel őket?

Ugyanakkor készüljünk fel arra, hogy a leendő kutyaszitter is kérdésekkel készül, hogy megbizonyosodjon róla, valóban ő számunka az ideális személy. Ezt tekintsük pozitívumnak, hiszen azt mutatja, hogy komolyan veszi a munkáját.

A gazdi felelőssége

Emellett felelős állattartóként ügyeljünk arra, hogy minden tekintetben felkészüljünk a külön töltött időszakra. Vásároljunk elegendő élelmet. Írjuk fel a fontos telefonszámokat, például az állatorvosét. Készítsünk elő minden olyan eszközt, amire szükség lehet, például a pórázt, a nyakörvet, a kedvenc játékokat és a fekhelyet. Ha használunk, akkor legyen otthon elegendő kutyapelus. Ha kedvencünk gyógyszert szed, akkor erről tájékoztassuk a kutyaszittert, és gondoskodjunk arról, hogy legyen otthon elegendő orvosság.

Ha új helyre kerül a kutya

Vannak olyan esetek, amikor a kutyaszittert nem házhoz hívjuk, hanem mi visszük hozzá jószágunkat. Ilyen esetben előre tisztázzuk, csak a mi kutyánkra fog-e vigyázni, vagy lesznek ott más állatok. Utóbbi esetben időben ismertessük össze őket, nehogy az utolsó percben derüljön ki, hogy nem férnek meg egymással.

Más alternatívák

Ha nem szeretnénk kutyaszittert alkalmazni, lehetőségünk van kutyapanzióba vinni kedvencünket, ahol teljes ellátást biztosítanak számára. Amikor pedig nem utazunk el, de a munka vagy egyéb elfoglaltság miatt mégis hosszabb időt töltünk távol otthonunktól, ideális megoldás lehet a kutyanapközi, vagy kutyasétáltatót is tudunk fogadni.

kutya elhelyezése nyaralás alatt kutya nyaralás kutyapanzió kutyasétáltatás kutyaszitter

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink