hirdetés

Ezekre mindenképp figyelj, ha otthon marad a kutya a nyaralás alatt!

Molnár Enikő

2023. július 22 - Képek: Getty Images Hungary

A nyaralás a pihenés ideje, ilyenkor kikapcsolódhatunk és végre feltöltődhetünk. Mindegy, hogy a szomszéd városba vagy külföldre megyünk, ha állatokat tartunk, ki kell találnunk, hogy hol töltsék azt a néhány napot, amíg távol vagyunk otthonunktól.

hirdetés

Egy kiruccanás megszervezése önmagában is nagy feladat, kiválasztani a helyszínt, lefoglalni a szállást…mindez sok adminisztrációval jár. De ha valakinek emellett még állatai is vannak, plusz nehézségekkel kell szembenéznie, és kétszer annyit kell terveznie. Hiszen nem lehet csak úgy otthon hagyni őket, legyen szó kutyáról vagy macskáról. El kell dönteni, hogy ki vigyázzon kedvencünkre, amíg távol vagyunk, és meg is kell beszélni a részleteket… hirtelen már nem is olyan pihentető a nyaralás gondolata, ugye? De pánikra nincs ok, mert ha időben elkezdjük a folyamatot, akkor végeredményben nyugodt szívvel hagyhatjuk otthon kedvencünket, tudva, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy a kutya a nyaralás alatt is jól érezze magát, még akkor is, ha nem jöhet velünk.

Időben gondolnunk kell rá, hol lesz a kutya vagy a macska a nyaralás alatt.

Első lépés: a helyszín kiválasztása

A nyaralás előtt még sok mindent el kell intézni, ha kutyánk van. Először el kell dönteni, hogy mi lenne a legjobb kedvencünknek: otthon, az ismert környezetében maradni, vagy kutyák között lenni egy kutyapanzióban. Mindkét opció indokolt lehet, hiszen nem minden kutyának való a panzió. Ha több házikedvencünk van, akikre figyelni kell, akkor lehet, hogy jobb megoldás az otthoni felügyelet. Sajnos a pénzügyek is nagyban befolyásolják, hogy milyen lehetőségeink vannak, így nem egyszerű a döntés. Természetesen nincs csak és kizárólag egy jó megoldás. Addig, amíg valaki megbízhatóan gondoskodik kedvencünkről távollétünk alatt, nincs rossz választás.

Otthon maradás

Ha kedvencünk nem jön ki jól más kutyákkal, idős vagy esetleg beteg, akkor ez az opció lehet a legkézenfekvőbb. Lehetőségeinktől függően megkérhetünk egy családtagot vagy barátot, hogy amíg távol vagyunk, költözzön be a lakásba, és lássa el az ebet. Ha nem érnek rá, akkor felkérhetünk egy kutyaszittert, hogy ő gondoskodjon kedvencünkről. Érdemes körültekintően választani a szakemberek közül, és mielőtt elindulunk, mindenképpen tartsunk néhány próbanapot, hogy kutyánk hozzászokjon. Akármelyikre is essen a választásunk, a következőket mindenképpen készítsük elő még a nyaralás előtt:

  • Kisállat egészségügyi könyv (oltási kiskönyv): Ha távollétünk alatt bármi történik kedvencünkkel, akkor fontos, hogy a felvigyázó el tudja vinni állatorvoshoz.
  • Felszerelések: Sétáltatáshoz használt eszközök, tál, játékok…minden, ami a mindennapokban kellhet, legyen kikészítve.
  • Ellenőrzőlista: Ezen legyen rajta minden, amiről tudnia kell annak, aki gondoskodik kedvencünkről. Miből mennyit kell adni, naponta hányszor. Van-e valami különleges kérés. Az a legjobb, ha ezen a listán rajta van az állatorvosunk elérhetősége is a biztonság kedvéért.
  • A megszokott táp: Legyen száraz vagy nedves étel, legyen könnyen elérhető a gondozó számára.
  • Gyógyszerek: Ha kedvencünknek gyógyszerekre van szüksége, fontos, hogy azok adagolását és időpontját is a gondozó tudomására adjuk. A legjobb talán az, ha előre kiporciózzuk a napi adagokat (ha kell, akkor reggeli és esti gyógyszerekre bontva), így biztos, hogy semmi nem marad ki.
Válasszunk megbízható gondozót, aki vigyáz kedvencünkre, amíg mi nyaraláson vagyunk.

Kutyapanzió: nyaralás kedvencünknek

Kicsit más szabályok vonatkoznak a kutyapanziókra, és a valóságban nem minden kutyának megfelelő ez az opció. Ha kedvencünk agresszív, vagy olyan viselkedésbeli problémái vannak, ami miatt nem mehet más kutyák közé, akkor a panzió sajnos még nem megoldás. Azt is figyelembe kell venni, hogy az ilyen intézmények sokban hasonlítanak az óvodákra, tehát ha valaki megbetegszik, akkor nagy valószínűséggel a kór végigmegy a csoporton. Így ha kutyánk beteg, beteg volt, vagy le van gyengülve az immunrendszere, akkor ne vigyük közösségbe, és válasszuk inkább az otthoni felvigyázás lehetőségét.

Zöld a lámpa, mehet a kutya

Ha semmi nem akadályoz meg minket abban, hogy amíg mi nyaralunk, panzióba vigyük kedvencünket, akkor ez egy nagyon jó megoldás lehet, hiszen a kutyák alapvetően társas lények. Egy panzióban pedig biztos, hogy nem lesz hiány a társaságból. Nem kérdés, utána kell járni, hogy hova vigyük a kutyánkat, hiszen a legfontosabb az, hogy jó kezekben legyen. Mielőtt huzamosabb ideig otthagynánk, iktassunk be néhány próbanapot, hogy szokja a környezetet és az ott dolgozókat, így nem lesz annyira megterhelő a váltás. A nagy nap előtt van néhány dolog, amire figyelni kell annak érdekében, hogy nyaralás alatt ott hagyhassuk kedvencünket a panzióban:

  • Kisállat egészségügyi könyv aktualizálása: Itt nem elég, ha megvan a kiskönyv, az oltásának is rendben kell lennie (ez azt jelenti, hogy egy éven belül kapta a legutóbbit). Emellett a parazitamentesítés is kiemelten fontos (beleértve a bolhákat is). Mivel közösségben lesz kedvencünk, érdemes lehet kennelköhögés ellen is beoltani.
  • Ellenőrzőlista
  • Saját felszerelés: A panzióban pontosítják, hogy mit kell vinned a kutyád dolgai közül. Amit általában szoktak kérni, az a saját étel, mert megzavarhatja az eb emésztését, ha hirtelen tápot váltanak.
  • Gyógyszer: Ha van valamilyen gyógyszer, amit szednie kell (például epilepsziára), akkor készítsük össze azt is, és adjunk hozzá instrukciókat az adagolást illetően.
  • Ha először marad kedvencünk egy új helyen, és hajlamos a szeparációs szorongásra, akkor összekészíthetünk neki valamit, ami biztonságérzetet nyújt számára. Ez lehet akár egy régi póló is, amin a gazdi illata van.
A kutyák általában jól érzik magukat fajtársaik társaságában.

Az idősebb kutyák esete

Természetesen bármelyik korban kialakulhatnak hirtelen betegségek, de az idősebb ebek nagyobb veszélynek vannak kitéve. Annak érdekében, hogy nyugodt szívvel otthon tudjuk hagyni koros kedvencünket, érdemes lehet kivizsgálni, hogy nincs-e valami lappangó problémája. Egy bizonyos életkor felett egyébként is ajánlott a rendszeres állatorvosi vizit, hogy ha valami baj van, azt időben el lehessen kapni. A teljes körű kivizsgálások nincsenek korhoz kötve, így, ha úgy érezzük, hogy megnyugtató lenne teljes bizonyossággal tudni, hogy kedvencünk egészséges, akkor konzultáljunk állatorvosunkkal. Egy ilyen kivizsgálás nem két fillér, de nagyon hasznos lehet.

Egy idősebb kutya lehet, hogy jobban élvezi, ha otthon pihen a nyaralás alatt.

Ha időben elkezdjük átgondolni a szükséges feladatokat, akkor könnyedén elmehetünk nyaralni, mindenféle aggodalom nélkül. Válasszunk olyan embert kedvencünk felvigyázására, akiben megbízunk és akiről tudjuk, hogy érti a dolgát. Akár otthon hagyjuk kutyánkat, akár a panzióra esik a választásunk, ne rendezzünk nagy jelenetet a távozásunkból, mert az megviselheti négylábú barátunkat. Helyette viselkedjünk úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne az, hogy most pár napig nem lát minket, így megkönnyíthetjük az elválást (egy könnyed simogatás belefér, de ne vigyük túlzásba). Ezek után már csak egy dolgunk maradt: élvezni a jól megérdemelt nyaralást.

gazdi elmegy otthonról kutya elhelyezése nyaralás alatt kutyapanzió kutyaszitter nyaralás oltás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink