hirdetés

Vajon kutyád örülne egy négylábú barátnak? Így válassz mellé ideális társat

Ferenczi Deborah

2022. február 1 - Képek: Getty Images Hungary

Az élet párosával szép. Legalábbis mi emberek egyértelműen ebben gondolkodunk. Egész életünket egy megfelelő társ keresésére tesszük rá, ha megtaláljuk, úgy hisszük, hogy a valódi boldogság talált ránk. Ezt hajlamosak vagyunk rávetíteni állatainkra is, azt feltételezzük, hogy biztosan ők is párban boldogok. De vajon ez igaz? A kutya tényleg vágyik társra?

hirdetés

Egy kutya jelenléte egy háztartásban hatalmas öröm, így könnyen gondolhatunk arra, hogy két állat majd még nagyobb boldogságot fog okozni. Ugyanakkor kérdéses, hogy milyen következményei lehetnek egy másik kedvenc beszerzésének, és a már meglévő kutya hogyan fogadja a megosztott figyelmet.

Mit fog szólni a kutyusod?

Sokan már csak azért választanak két kutyát, mert attól tartanak, hogy az az egy magányos lesz. Az ebek természetüknél fogva társas állatok, akik jól élnek együtt csoportokban, de ez nem jelenti azt, hogy minden kutya kijön más ebekkel. Sőt elképzelhető, hogy kifejezetten nem vágyik társaságra, és bőven elég neki egyedül az ember figyelme, ami kizárólag rá összpontosul. Így az új ,,családtag” fogadása sem mindig zökkenőmentes. Hiszen a kutyusnak számos jelentős változáson kell keresztülmennie. Első ízben szinte bizonyos, hogy kiszorulva érzi magát, hiszen már nem élvez kizárólagosságot. Nehezére eshet az osztozkodás az ételen, a figyelmen, a területen és számos hétköznapi dolgon.

Mit tehetsz azért, hogy a két kutya kijöjjön egymással?

Egy új kiskutya érkezése mindig azt a célt szolgálja, hogy a család minden tagja még jobban érezze magát. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a kutyád igényeit is vedd figyelembe, és az ő szempontjából is vizsgáld meg, hogy vajon ő jól fogja-e magát érezni az újdonsült eb jelenlétében. Ha igen, akkor is óvatosan kezdj neki az összeszoktatásnak.

  • a legfontosabb szempont az első alkalommal, hogy semleges területen találkozzon a két állat, ráadásul lehetőleg olyan helyen, ami mindkét eb számára ismeretlen. Az első szoktatás mindenképpen ilyen körülmények között történjen.
  • fontos, hogy felügyeld ezt a folyamatot, legyen mindkét kutyán póráz.
  • hagyd, hogy a két eb vizsgálja egymást, hadd körözzenek, szimatoljanak egymás körül. Engedd, hogy felvegyék a szemkontaktust. Figyeld a testbeszédüket, és amint agresszió jelét tapasztalod, lépj közbe.
  • a cél az, hogy egy biztonságos és igazságos  – ideális esetben harmonikus – együttélési formát alakítsanak ki egymás között.

Ha már hazavitted őket

Ha a kutyák elviselik egymást, és nem ugranak a másik jelenlétére, akkor már hazaviheted őket. Fontos, hogy amennyiben rivalizálás alakul ki, azt csökkentsd. Legyenek meg a kutyusoknak a saját dolgaik, így nem kell osztozkodniuk. Semmiképpen ne hagyd elől a kutyád kedvenc játékait, mert ez újabb konfliktushoz vezethet. A legfontosabb pedig, hogy felügyeld, és eleinte soha ne hagyd magukra őket. Illetve elengedhetetlen, hogy külön-külön is foglalkozz velük, ezzel is erősítve a személyes köteléket.

Milyen kutyát érdemes a másik mellé választani?

Mielőtt új kutyát választanál, gondold át, hogy milyen fajta passzol a meglévőhöz. Mérlegeld, hogy van-e az otthonodban és udvarodban elég hely egy másik kutyának? Nagy- vagy kistestű ebed van jelenleg, és mekkorát szeretnél mellé? Van időd sétálni, etetni és játszani egy másik állattal is? Megengedheted magadnak egy másik kedvenc gondozásának többletköltségét? A jelenlegi kutyád fizikailag képes kommunikálni egy kölyökkel, vagy inkább idősebb, nyugodtabb társ lenne ideálisabb számára? Ezeket a kérdéseket akár szakemberrel is megvitathatod, és kizárólag ezek alapos mérlegelése után dönts úgy, hogy teret adsz egy új házi kedvencnek.

két kutya kutya dominancia kutya összeszoktatás kutya társ kutya versengés kutyák kutyák viszonya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink