hirdetés

Galiba az istállóban? Így szoktasd össze a kutyát és a lovat!

Bodri Melissza

2021. július 19

Mi a teendő akkor, ha a kutya nem ismeri a lovakat, és nem tudja, hogyan viselkedjen a társaságukban? Szerencsére van megoldás!

hirdetés

Akár a kutya volt előbb a háznál, akár a ló, bizony előfordulhat, hogy a két állat az ismeretlenségből adódóan félelmet vagy bizalmatlanságot tanúsít egymás iránt. Pedig a lovak és a kutyák a legtöbb helyzetben jól kijönnek egymással. Az évszázadok során birkanyájak és marhacsordák terelésénél mindkét jószág hasznos segítséget nyújtott az embernek. A klasszikus, naplementében lovaglós életképeken sokszor szerepel egy-egy kutya, akik a lovasokat kísérik a terepen. A két jószágtól tehát nem áll távol a békés együttélés, ám ennek kialakításához sok türelem és odafigyelés szükséges.

A szagok és hangok szerepe

Hasznos lehet, ha az új kutyust körbevezeted az istálló és a karámok területén, és hagyod, hogy mindent megszagoljon, az állástól kezdve a nyergesig. A szagok rengeteg új információt hordoznak az eb számára, melyek ismerete komfortosabbá teheti a helyzetet. Ha kedvenced már hozzászokott az új illatokhoz és a szokatlan hangokhoz, akkor bemutathatod egymásnak a két állatot, de fontos, hogy azt is módjával tedd.

Így mutasd be őket egymásnak

A lovak méretükből adódóan elsőre félelmetesnek és riasztónak tűnhetnek egyes ebek számára. Figyeld a kutya jeleit, hogy miként reagál a patás négylábúra. Mivel a menekülő ösztön és az agresszivitás éppúgy reakció lehet, ezért eleinte tartsd a blökit pórázon. A ló mellett is legyen egy megbízható személy, aki szintén segítségedre lehet, ha valamilyen váratlan dolog történik. Ha úgy alakul, akkor hagyd, hogy a két állat körbeszimatolja egymást, és figyelj arra, nem viselkednek-e agresszíven. Ha nem szeretnének egymás közelébe menni, akkor ne erőltesd.

Fő a fokozatosság

Jó megoldás lehet, ha a szőrös kedvenced a lótól tisztes távolságban leülteted, és messziről szoktatod hozzá a karámban lévő paci látványához. Próbáld megragadni az eb figyelmét, és ha csak rád összpontosít, akkor dicsérd meg. Amíg nyugodt marad, addig közeledhettek a hátashoz, és mindig jutalmazd meg, ha rád figyel a patás helyett. Próbáld meg fokozatosan csökkenteni a távolságot, és rögtön állj meg, ha az eb részéről félelmet tapasztalsz. Fontos, hogy a kutya megértse és megtanulja, hogy a ló nem jelent veszélyt. Igyekezz mindent lassan, lépésről lépésre csinálni, és ne sürgesd az ebet, várj türelemmel.

Biztonság betartása

Bár sok időbe telhet, mire a két jószág megszokja a másik társaságát, a biztonságos körülmények megteremtése és betartása rendkívül fontos. Ha kell, tartsd a kutyát kennelben egy ideig, hogy szokja a lovas környezetet, vagy ha a ló nem tolerálja még a kisebb négylábú jelenlétét. Egyes hátasok nemtetszésük jeléül akár ki is rúghatnak, az pedig igen veszélyes lehet a kutyusra nézve. Ezért elengedhetetlen, hogy lefektesd a szabályokat: hova mehet a kutya az udvaron, hogyan viselkedjen a lovak társaságában (például ne kergesse őket, ne legyen láb alatt).

Ha a két állat már összeszokott, akkor is fontos, hogy az eb felismerje az alapvető parancsokat. Például, ha tereplovagolsz, és a blöki kikísér titeket, akkor tudnia kell, mikor szabad leülnie, várakoznia, hiszen nagyon kellemetlen lehet, ha a rendszabályozás miatt le kell szállnod a nyeregből. Pórázon sohase vezesd a kutyát lovaglás közben, mert nagyon veszélyes lehet. Fontos, hogy az eb tudjon pár métert tartani a patástól, és tisztes távolságból követni őt vagy előtte menni. Ha kell, kérd ki egy tapasztalt tréner tanácsát, aki tudja, mire kell ügyelni a lovak és a kutyák összeszoktatásánál.

(Képek: Getty Images Hungary)

kiképzés kutya és ló kutya és ló összeszoktatása kutya összeszoktatása kutya viselkedése kutyanevelés összeszoktatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink