hirdetés

Macskabarát kutyafajták: ezek a jószágok könnyebben megtalálják a hangot Cirmivel

Szénási Szimonetta

2022. december 9 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya és a macska ősi ellenségek – vagy mégsem? Az alábbi kutyafajták jól kijönnek doromboló kedvenceddel.

hirdetés

Még mindig tartja magát az a tévhit, hogy vagy kutyás, vagy macskás vagy, hiszen a két állat összeférhetetlen. Ám ez nincs így! Ha megfelelően neveled őket, akkor a kutya és a macska remekül kijönnek, sőt barátság is szövődhet köztük! A tapasztalatok szerint egyes fajták az átlagnál is jobban kijönnek a cirmosokkal, ám nem ez a kulcsa a békés együttélésnek.

Nevelés és szocializáció

Mint szinte mindennek, a felhőtlen kutya-macska viszonynak is a megfelelő nevelés és a korai szocializáció az alapja. Ha kedvencedet úgy neveled, hogy ne bántson más állatokat, és már kölyökként megismerteted a cicákkal, akkor a lehető legtöbbet tetted a jó viszonyért.

Már kutyád egészen apró, körülbelül 3 hetes korától figyelmet kell fordítanod arra, hogy minél többféle dologgal, helyzettel és élőlénnyel ismerkedjen meg. Így a későbbiekben ezek nem lesznek számára szokatlanok, egyúttal félelemkeltőek sem. A járművek, a szokatlan zajok, más kutyák, az emberek és a macskák közelsége csak így válik természetessé a számára.

Mit tehetsz még?

A megfelelő nevelésen kívül nagyon sokat számít a kutya általános állapota. Ha kedvencednek ki van elégítve minden igénye – megfelelően táplálod, eleget van a szabadban, sokat játszol és foglalkozol vele, és az egészsége is rendben van –, akkor az meglátszik az egész lényén.

Egy kiegyensúlyozott jószág többnyire pozitívan és agresszió nélkül viszonyul az őt körülvevő világhoz, így a macskákhoz is.

Nem csak kiskutyákkal működik

Bár a nevelés és a szocializáció alapvető fontosságú (nem csak ebben a kérdésben), de nem feltétlenül csak a kölyökkutya lesz jó társa egy macskának. Egy felnőtt ebnek már kialakult a karaktere, így az is látszik, mennyire viseli jól a cicák közelségét. Örökbefogadásnál például ez is szempont lehet, ha már macskás gazda vagy.

Emellett egy „érett jószág” nyugodtabb, így a közelsége kevésbé megterhelő a cicának, mint egy ugri-bugri, folyton aktív, mindig játszani akaró kajla kiskutyáé.

A fokozatosság elve

Ha már van kutyád, és úgy döntesz, szeretnél magadhoz venni egy cicát is, akkor ügyelj arra, hogy a két kedvenc összeszoktatása fokozatosan történjen. Hagyj időt mindkettőjüknek, hogy megszokják a másikat.

Segíthet, ha jutalmazással – dicsérettel, finom falatokkal – motiválod a kutyádat. A feromontartalmú készítmények is segíthetnek, amik nyugtatólag hatnak az állatokra.

Ne hagyd őket magukra!

A lépésről-lépésre történő barátkozás mellett lényeges, hogy sose hagyd felügyelet nélkül a két jószágot! Ugyanígy ne is erőltesd a közeledést, hiszen a kellemetlen szituáció stresszelheti az állatokat, ami agressziót szülhet.

Ha félelmében karmol a macska, a kutya pedig emiatt felé kap, az mindkettejük számára traumatikus élmény lehet, és visszaveti a közeledésbe vetett sok munkát. Éppen ezért szánj elegendő időt a jó viszony kialakítására!

Ha problémát tapasztalsz

Előfordulhat, hogy kutyád nem kölyökként került hozzád, így a nevelésbeli hiányosságok vagy egy rossz tapasztalat miatt nem szimpatizál a macskákkal, rosszabb esetben bántani is szeretné őket. Ilyenkor ajánlott mihamarabb felkeresni egy megfelelő szakembert, és elkezdeni az eb nevelését.

Megfelelő kiképző kezében lehetséges, hogy az ellenszenv átforduljon nyugalomba, sőt még barátság is szövődhet a szóban forgó kutya és a macskák között.

Egyes fajták barátságosabbak

A tapasztalatok azt mutatják, hogy bizonyos kutyafajták jobban tolerálják a macskákat, így ha már van cicád, vagy tudod, hogy a későbbiekben szeretnél tartani, érdemes lehet ezen jószágok közül választani.

Ezekre a fajtákra a kiegyensúlyozottság, a nyugalom, az engedelmesség és a barátságos, játékos természet jellemző, amely tulajdonságok megkönnyítik a más állatokkal, így a cicákkal való együttélést. Ezen felül a keverék kutyákból is remek társa válhat cicusodnak.

A személyiség rengeteget számít

Ugyanakkor nagyon fontos hangsúlyozni, hogy fajtától, nemtől, életkortól függetlenül bármelyik kutya lehet roppant nyitott a cirmosokra, hiszen nagyon sokat számít az eb személyisége, és a már említett nevelés is abszolút meghatározó a két állat közt kialakuló kapcsolatot illetően.

Amikre ügyelned kell

Ha kutyát és cicát is tartasz, akkor van néhány olyan dolog, amire figyelned kell. Az egyik ilyen a két állat etetése. A legtöbb kutya nagyon szívesen dézsmálja meg doromboló lakótársa ételét, így ha nem szeretnéd, hogy kedvenced nassoljon, ne hagyd kint a macska maradékát.

A másik, ebek számára izgalmas dolog a macskaalom. Nem túl kellemes a szanaszét szórt homokot vagy kristályokat takarítani, pláne, ha abba előtte épp belepiszkítottak. Ezt elkerülendő tanítsd meg az ebnek, hogy ez a tálca számára tabu!

Kutyák, akik utálják a macskákat? Nincs olyan!

Szintén tévedés, hogy vannak olyan kutyafajták, amelyek ösztönösen utálják a doromboló jószágokat. Ahogy fentebb már kitértünk rá, több oka lehet, ha kutyád nem szereti a macskákat – korábbi rossz élmény velük, félős személyiség, a megfelelő szocializáció hiánya –, de ezek egyedi esetek.

Ahogy a fentebb felsorolt barátságos fajták között is lehet olyan egyed, akit valamilyen okból nem lehet összeszoktatni a macskáddal. Az általánosítás semmi esetre sem jó.

Mi a helyzet a vadászkutyákkal?

Fontos kérdés, hogy a vadászkutyákat össze lehet-e szoktatni a kisebb állatokkal, köztük a macskákkal. Ha jószágod csak a fajtáját tekintve vadászeb, mondjuk vizsla, de nem jártok vadászatokra, úgy a megfelelő neveléssel és szoktatással össze tudod barátkoztatni a cicákkal.

Ellenben ha aktívan űzi a foglalkozását, úgy számára a macska könnyen potenciális prédává válhat. Ezúttal is lehetnek kivételek, ám a munkakutyáknál képzésük és életformájuk miatt nehezen lehet szétválasztani a zsákmány- és a társ(nak szánt)állatot.

barátságos kutyafajták ehet a kutya macskakaját hozzászoktatás kutya és macska kutya és macska közötti barátság kutya és macska különbségek kutya macska barátság kutya macska szocializáció kutya összeszoktatása kutya személyisége macska nevelés összeszoktatás személyiség szocializáció szocializáció hiánya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink