hirdetés

Baj, ha kutyám nem szereti a fajtársait? Így függ össze az eb személyisége az antiszocialitással

László Enikő

2022. március 30 - Képek: Getty Images Hungary

Mindenkinek szüksége van egy barátra. Jó, ha van egy társad, aki megért téged és tiszteletben tartja az igényeidet. De feltétlenül kell a kutyádnak négylábú barát?

hirdetés

A kutyák háziasított és felettébb szociális állatok. Élvezik a baráti interakciókat ismerős emberekkel vagy más állatokkal, és hajlamosak elkerülni az elszigeteltséget. Különlegességük, hogy társnak elsősorban az embert választják, nem a fajtársaikat. Ennek ellenére minden kutya más és más, megvan a maga temperamentuma és preferenciája. Egyesek szívesebben élnek egyedül a gazdájukkal, míg mások szeretnek sok kutyával bandázni.

Nem összekeverendő a viselkedési problémával!

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is lehetnek introvertáltak, illetve extrovertáltak. A viselkedési probléma más kategória. Nem a személyiség részét képezi, ha az állat nem megfelelően szocializált, félelmet, agressziót mutat fajtársai felé. Vannak olyan ebek, akik személyiségükből fakadóan sokkal jobban szeretik az emberek társaságát, mint más kutyákét. Ha fajtársaikkal találkoznak, nem viselkednek támadóan vagy nem bújnak a gazdi mögé, hiszen ez már viselkedési probléma. Egyszerűen csak nem mutatnak érdeklődést a másik eb iránt, rövid szaglászás után továbbállnak, nem, vagy csak ritkán csatlakoznak be a közös játékba.

Amikor nem a személyiség az ok

Mielőtt elkönyvelnéd, hogy kedvenced egyszerűen csak ilyen (ami természetesen lehetséges), érdemes megvizsgálni, hogy nem más áll-e a háttérben.

A gazdi viselkedése

A kutyák nagymértékben tükrözik gazdájuk érzelmeit. Ha a tulajdonos antiszociális vagy agresszív, az eb utánozni fogja őt, hiszen könnyen átragad rá annak érzelme, viselkedése. Emellett a gazdik agresszív viselkedése gyakran visszahúzódóvá, csendessé és félénkké teszi az állatokat. Ennek eredményeként pedig frusztrációt és haragot mutathatnak mások felé.

Változás a környezetben

Sok kutya hirtelen megváltoztatja viselkedését szociálisról antiszociálisra, amikor a környezete megváltozik. Ha nemrégiben új helyre költöztél, előfordulhat, hogy kedvencedre nem tett jó első benyomást a környéken élő többi kutya. Lehet, hogy hiányoznak régi barátai, és nem tud alkalmazkodni az új környezethez.

Hasonló viselkedésbeli változások tapasztalhatók gyermekeknél is, akik nem szeretik az új helyet, az új embereket, az új dolgokat. Hiányoznak a barátaik és régi környezetük. Próbálj kellemes és szeretetteljes közeget biztosítani kedvencednek, hogy segíts neki alkalmazkodni. Adj egy kis időt a kutyádnak.

Nemrég mentett kutyák

Egy mentett kutya örökbefogadása olykor sok problémával jár. A felnőtt ebeknek bizonyos viselkedéseik vannak, amelyek elfogadhatóak voltak korábbi környezetükben. Kölyökkutya-korukban ezek már jól berögzültek.

Ha gazdája agresszív és szigorú volt, a kutya félős lehet. Ha az eb dühödt viselkedést mutat másokkal szemben, az előző környezete valószínűleg bántalmazó vagy versengő volt. Elsősorban azonosítani kell a kutya viselkedési problémáit, és annak megfelelően kezelni azokat szakember segítségével.

Öregedés

Az emberekhez hasonlóan az ebek is valamelyest antiszociális viselkedést mutatnak az életkor előrehaladtával. Energiahiány és életkori tényező miatt nem tudnak ugyanazon a szinten szocializálódni más kutyákkal. Néhány esetben frusztráltságot és agressziót mutathatnak fiatalabb fajtársaikkal szemben. Ha úgy látod, kedvencednek nincs kedve bandázni, ne erőltesd rá!

Betegség

Ha kutyád rákban vagy bármilyen más olyan betegségben szenved, amely sok életörömöt és energiát kiszívott belőle, akkor csak a te szeretetedre és törődésedre van szüksége. Ha önbizalmat adsz neki, miután már meggyógyult, hamarosan ismét vissza fog térni régi önmagához. De semmiképp se erőltesd rá kedvencedre a barátkozást, ha látszólag még nincs hozzá kedve, ereje.

A korai képzés hiánya

A legjobb, ha a kutyába az összes kívánt viselkedési formát már fiatal korában beépítik. A kölyökkutyák tanítása bizonyos szempontból könnyű munka, mivel gyorsan alkalmazkodnak az új mintákhoz és módokhoz. Azok az ebek, akiket fiatalabb korukban nem képeztek megfelelően szocializálódásra, később szinte biztosan antiszociális viselkedést mutatnak. Az aranyos és fiatal kölyköket gyakran túlzottan védik a gazdik, ami gátolja őket abban, hogy fajtársaikkal szocializálódjanak.

Megtévesztő feltételezések

A tulajdonosok néha félreértelmezik kutyájuk viselkedését. A kiképzők gyakran megfigyelik, hogy a gazda panaszkodik az eb antiszociális viselkedésére. Később azonban, amikor a kutyák szabadon szocializálódtak és mozoghattak, rengeteg barátot szereztek.

Sok gazdi rosszul értelmezi kedvence ugatását és ugrálását. Ez a viselkedés nem egy módja annak, hogy domináljanak más kutyákon, vagy elijesszék őket. Ez egy kísérlet más ebekkel való kommunikációra és barátkozásra. Amikor azt találják, hogy gazdáik minden alkalommal húzzák a pórázt, amikor megpróbálnak szocializálódni, akkor az antiszociális viselkedést kívánatos személyiségjegyként fejlesztik ki.

Túlzott féltés

Azok a gazdik, akik attól tartanak, hogy kutyájukat más ebek bánthatják vagy betegségeket kaphatnak el tőlük, otthon tartják kedvenceiket. Az ebekben ez szorongást kelt, mert nincs lehetőségük arra, hogy otthonon kívül szocializálódjanak vagy energiáikat levezethessék. Az agresszív attitűdök ezekben a kutyákban a frusztráció miatt alakulnak ki, és könnyen verekedésbe keveredhetnek, mert nem tudják, hogyan kell megfelelően viselkedni.

Összességében tehát nincs azzal probléma, ha kedvenced nem feltétlen keresi más ebek társaságát. De mielőtt ezt személyiségének tudnád be, érdemes az állat múltjában és saját viselkedéseddel kapcsolatosan is vizsgálódni.

antiszociális kutya extrovertált kutya introvertált kutya kutya viselkedése viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!