hirdetés

Kutyád mindenkit meg akar támadni, amint póráz kerül rá? Tippek a békésebb sétákért

Ferenczi Deborah

2021. december 17 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordult már veled, hogy a legkevésbé sem agresszív kutyád megvadult egy másik eb látványától? Vannak esetek, amikor ez pontosan amiatt fordul elő, mert az állaton póráz van.

hirdetés

Általában azok a kutyák, akik agresszíven viselkednek pórázon, ritkán találkoznak komolyabb támadással, amiben valamilyen sérülést szenvednének el. Ezért nincsenek tisztában vele, hogy milyen következményei vannak az erőszakos fellépéseknek. Ha rendszeresen olyan élethelyzetekbe kerülsz, amikor kezelhetetlenné válik a kutyád, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy miként lehetne ezt kiküszöbölni.

Miért agresszívebb pórázon a kutya?

Valójában ez egyfajta pszichológiai reakció, ugyanis ilyenkor a frusztráció és a feszültség kombinációja csapódik le az állaton. Sokuk valójában csak más kutyák társaságára vágyik, de a szocializáció hiánya miatt nem igazán tudja kezelni más állatok jelenlétét. Gyakran a barátkozási kísérlete is rossz irányba sül el. Előfordul, hogy úgy akar kapcsolatot teremteni, hogy a kellőnél erőszakosabban vakkant egy másik kutyára, ahelyett, hogy finoman jelezne. Amikor a konfliktusba került állatok gazdái észlelik a szituációt, általában elhúzzák kutyájukat, hogy megelőzzék a komolyabb problémákat.

Kérj szakértői segítséget!

Bár ez kissé ellentmondásosan hangzik, a probléma megoldásához valójában a póráz nélküli interakciók vezethetnek. Ehhez egy kutyakiképzőre lesz szükség, aki segít megérteni az állatok testbeszédét. Enélkül előfordulhat, hogy feleslegesen reagálod túl a szituációt, és valójában csak ismerkednek az ebek. Ha az erőszakos viselkedés hátterében valami más indok áll, a tréner azt is segít kideríteni.

Csökkentsd kutyád stressz-szintjét!

Nagyon sok esetben a probléma mögött az áll, hogy a kutya nagyon feszült, vagy nem érti, hogy miként kellene beilleszkednie a kutyatársadalomba. Előfordulhat, hogy annyira antiszociális, hogy egyszerűen képtelen kezelni egy másik eb jelenlétét. Ilyenkor érdemes kutyaiskolába vinni, ahol szakember felügyelete mellett szabadon érintkezhet más ebekkel. Illetve a másik megoldás, hogy te magad próbálod feloldani ezt a frusztrációt.

A figyelem és a finomság hatalma

Vigyél magaddal a sétáltatásokra némi plusz elemózsiát. A feladatod mindössze annyi, hogy megtanítsd a kutyát arra, hogy ha meglát egy másik ebet, azt nyugodtan kezelje. Kezdetben érdemes leülnötök egy padra, és amint érkezik egy idegen állat, szólítsd a kutyádat, hogy rád nézzen. Ezzel valamelyest eltereled a figyelmét. Ilyenkor jó megoldás lehet az, ha adsz egy jutalomfalatot is. Amíg ez nem működik megfelelően, jobb, ha olyan helyen sétáltok, ahol kevesebb kutya van, és kellőt távolságot tartasz a többi ebtől. Abban az esetben, ha kedvenced nem húz, nem ugat, mikor másik kutyát lát, akkor jutalmazd meg. Ezt minden egyes új kutya érkezésénél addig ismételd, míg az eb nyugodtan nem reagál másokra.

Érdemes a probléma forrását is kezelni, ami elsősorban a stressz. Ahhoz, hogy ezt kedvenced levezesse, szüksége van a mindennapos mozgásra, illetve szellemi stimulációra. Étrendje legyen kiegyensúlyozott, derítsd ki, mitől lesz izgatott, illetve nem utolsósorban érdemes magadat is megfigyelni: ha te feszült vagy, kutyád nagy valószínűséggel átveszi tőled.

agresszív kutya erőszakos kutya félelemből agresszív kutya kutya póráz kutya sétáltatása pórázon szociális érzékenyítés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!