hirdetés

Összeeresztettek egy csapat introvertált kutyát, és megnézték a reakcióikat – Úgy viselkedtek, mint a zárkózott emberek társaságban

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 1 - Képek: Getty Images Hungary

Az állatok között is vannak nyitott és zárkózottabb természetű jószágok. Az introvertált kutya például pont úgy viselkedik, mint egy hasonló karakterű ember. Az alábbi kísérletben arra voltak kíváncsiak, mi történik, ha több zárkózott kutya kerül össze.

hirdetés

„Rosszabb, mint egy karácsonyi céges buli, ahol még nem kezdődött el a likőrözés” – viccesen így jellemezte Jeanne Moss azt a svéd kutyatalálkozót, ahol egy csapat zárkózott állatot eresztettek össze. Ezzel a poénnal a résztvevők merev, távolságtartó viselkedésére utalt.

Az ebek ugyanis szemmel láthatóan feszengtek egymás társaságában: mozdulatlanul, farkukat az égnek meresztve szemlélték egymást és a környezetet. Egyik állat sem mozdult a helyéről, és kerülték a szemkontaktust.

„Mint a tehenek a legelőn” – próbálta minél erősebb képi hasonlattal megragadni a kutyák viselkedését a műsorvezető. És valóban, a jószágok nem igazán hagyták el a helyüket, békésen ácsorogtak ott, ahol hagyták őket.

Zárkózott vagy nyugodt?

Az esemény egy svéd kutyaparkban zajlott. Egy pár, Sofia Rosten és Timmy Bontegard ötlete volt, mivel kedvencük, Quila is introvertált kutya. Úgy gondolták, jót tenne neki, ha összeismertetnék hasonlóan zárkózott természetű kutyákkal. A találkozó résztvevőit Facebookon verbuválták össze.

Quilát az utcáról mentették, egyetlen barátja pedig egy tacskó. Ahogy Timmy Bontegard fogalmaz, az intorvertált helyett jobban szereti a nyugodt jelzőt használni ezekre a kutyákra.

Egyszemélyes buli

Az esemény végül érdekesen alakult: a részvevők inkább hasonlítottak földbe ültetett növényekhez, mintsem kutyákhoz. Csupán két kutya kezdte el egy idő után felfedezni a terepet, de ők is inkább sötétben bolyongó báránykákra emlékeztettek.

Az alábbi angol nyelvű videón a találkozó részletei láthatók.

Quilát pedig jobban érdekelték a bogarak, amiket a szájával kapdosott el, mintsem a bulizás. Egy idő után pedig úgy tűnt, a kutyáknak elegük van egymás társaságából.

Az introvertált kutya olyan, mint az introvertált ember

Összességében tehát az mondható, hogy az introvertált kutyák pont úgy viselkednek, mint a zárkózott emberek: társaságban lassan vagy egyáltalán nem oldódnak fel, csendesek, kevéssé keresik a többiek társaságát, helyette inkább magukban vannak.

Természetesen az introvertáltságnak is vannak árnyalatai, és az sem kőbe vésett, hogy egy zárkózottabb ember vagy kutya minden helyzetben így fog viselkedni. Inkább azt mondhatjuk, ez a nagy átlag, de egyénenként és helyzetenként eltérőek lehetnek a reakciók.

A „kísérlet” és a benne résztvevő kutyák reakciói mindenesetre érdekesek voltak.

antiszociális kutya introvertált ember introvertált kutya kutya viselkedése kutyák együtt tartása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink