hirdetés

A te kutyád mennyire barátságos? 5 jelzés, amit érdemes megfigyelni

Ferenczi Deborah

2022. április 29 - Képek: Getty Images Hungary

Nehezen megítélhető gazdiként, hogy míg az irányodba barátságos a kutya, addig elképzelhető, hogy a külvilághoz teljesen másképpen viszonyul. Az alábbiakban összegyűjtöttük a pozitív jeleket.

hirdetés

A kutyák általában nagyon barátságosak, mivel az évezredek során az ember legjobb barátjává váltak. Mára a tudomány azzal is tisztában van, hogy van egy specifikus DNS-ük, mely arra utal, hogy genetikai hajlamuk van a barátságos és társaságkedvelő viselkedésre. Azonban nem minden eb nyílt és bátor ugyanannyira, ez kiváltképpen függ a szocializációtól és a neveléstől, illetve a kutya jellemétől.

Miért barátságosak a kutyák?

A kutyák évszázadok óta az ember környezetének közvetlen részét képezik. Megtanultak alkalmazkodni az emberekkel való együttéléshez, illetve örömet okozni azoknak, akiknek társaivá váltak. Tudják, hogyan kell reagálni az emberekre és „olvasni” kifejezéseiket. A tudósok a kutyák társas viselkedését vizsgálták összehasonlító tanulmányok során. Arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák kromoszómáik megváltozásával alakultak át a farkasokból. Két génjük is van, amelyek nagyon hasonlítanak az embereknél jelentkező Williams-szindrómáért felelős örökítőanyagra, mely alapvetően túlzott barátságossággal jár együtt. Ez a szindróma rendkívül intenzív társasági viselkedésként jelenik meg, sőt hiperszocialitásnak is nevezik. Tizenhat kutya és nyolc fogságban nevelt farkas viselkedésének vizsgálata során az eredmény arra mutatott, hogy a kutyák tovább kommunikáltak az emberekkel, mint a farkasok. Utóbbiak az emberekkel való kezdeti érintkezés után csekély érdeklődést mutattak. Innen is látható, hogy az ebeknek a vérében van a barátságosság, míg a farkasoknál ez a jelenség hiányzik.

Milyen jelek utalnak arra, hogy egy kutya barátságos?

Annak, hogy a kutyád barátságos, számos nagyon egyértelmű metakommunikációs jele van:

  • ha találkozik valakivel, csóválja a farkát
  • szinte mosolyog 
  • nem okoz számára gondot új emberek vagy állatok társaságában lenni
  • könnyedén játszik új emberekkel
  • felszabadult viselkedést mutat

A boldog, barátságos kutyának öröm a közelében lenni, azonban olyan eset is előfordulhat, hogy az eb már túl barátságos, ebben az esetben viszont ezt kezelni kell.

Létezik, hogy túl közvetlen a kutyám?

Ha azt tapasztalod, hogy kedvenced túlzottan barátságos, akkor mindenképpen érdemes ezt megfelelően kordában tartanod. Ha kutya szocializációs zavaroktól szenved, néha túlzottan lelkessé válik társas szituációkban. Elrohangál idegenekhez vagy felugrál rájuk, esetleg elfogad olyan dolgokat, melyeket nem te adsz neki. Így bármikor könnyedén visszaélhetnek az állat jóindulatával. Ebben az esetben érdemes megerősíteni a behívást, esetleg szakemberhez fordulni annak érdekében, hogy elkerüld a problémákat.

Mit tegyek, ha a kutyám egyáltalán nem barátságos?

Abban az esetben viszont, ha az előző esetnek pontosan az ellenkezője áll fent, sok esetben a négylábúnak olyan szocializációs problémái vannak, melyeket feltétlen kezelni szükséges. Ilyenek például a szeparációs szorongás, az antiszociális magatartás vagy túlzottan félős viselkedés. Érdemes arra fektetni a nevelés során a hangsúlyt, hogy a kutyus képes legyen más állatokkal és emberekkel is egyaránt barátkozni. Amennyiben szükséges, kérd szakember segítségét!

barátkozó kutya barátságos kutya kedves kutya kutya viselkedés tanulmányozása kutya viselkedése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink