hirdetés

A kutyák és a lovak a játékban egy nyelvet beszélnek: elképesztő, hiszen egyikük ragadozó, másikuk préda

Hangai Lilla

2023. május 4 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák és a lovak evolúciós ellenségek, de a háziasítás lehetővé tette számukra, hogy békés együttélés alakuljon ki közöttük. Sőt, játék közben ez a két nagyon különböző faj ugyanazt a mimikát használja, ami arra utal, hogy ennek a viselkedésnek a gyökere mélyebbre nyúlik vissza a fejlődéstörténet útvesztőiben, mint azt elsőre gondolták a kutatók.

hirdetés

Ahogyan az ebek felhívják fajtársukat vagy egy másik állatot, embert játékra, az talán mindenkinek ismerős. Meghajolnak, a feneküket az égbe nyomják, mellső lábaikat előre nyújtják. Ha a másik állat fogadja a kérésüket, felveszik egymás ritmusát, mosolyra emlékeztető kifejezésbe húzódik az arcuk és önfeledten belevetik magukat a játékba.

Egy friss kutatásban most először számoltak be a tudósok arról, hogy ez az egyedi viselkedés nem is olyan egyedi: a lovak is pontosan ugyanígy tesznek, ha szórakozásra kerül a sor.

Az evolúció tartogat számunkra meglepetéseket

Talán a legjelentősebb felfedezés, hogy a két faj szinte azonnal tükrözni kezdi a másik jellegzetes mimikáját és szinkronba lép a mozgásuk is. Ez a jelenség a főemlősöknél, a szurikátáknál és a maláj medvéknél fordul még elő.

A tanulmány többek között azért olyan fantasztikus, mert végre arra is tanúbizonyságot szerzett, hogy két faj a különbözőségük ellenére is képes együtt játszani. A kutyák és a lovak között így létrejövő kapcsolat különösen szokatlan. Evolúciós szempontból ugyanis egy ragadozót és prédaállatot látunk, akik harmonikusan működnek együtt. Az utolsó dolog, amire a kutatók gondoltak, hogy közös játéknyelven osztoznak.

Sőt, a tanulmány megerősíti azt az elképzelést is, hogy a játék univerzális a fajok között. A viselkedés olyan széles körben fordul elő különböző teremtményeknél – a krokodiloktól kezdve a vidrákon át a darazsakig –, hogy a tudósok úgy vélik, hogy ez a viselkedés többszörös fejlődésen mehetett keresztül. Ezen változatos eredet ellenére a játékos viselkedés, a játékos harc a természet összes élőlényénél feltűnően hasonló.

Valószínűtlen barátság

2018 -ban Elisabetta Palagi, az olaszországi Pisa Egyetem állati viselkedéskutatója egy hallgatója által küldött YouTube linken keresztül szembesült azzal, hogy a kutyák és a lovak játék közben szinkronban vannak. Ezen felbuzdulva döntött úgy, hogy tudományosan is vizsgálni kezdi a dinamikus duó viselkedését.

Palagi arra kérte a hallgatóit, hogy keressenek a YouTube-on hasonló videókat. A videóknak a következő kritériumoknak kellett megfelelniük: nem történhetett emberi beavatkozás, szabadon kellett az állatoknak mozogniuk és legalább 30 másodpercig kellett hogy tartson köztük az interakció. Több száz videót elemeztek, végül 20-at választottak ki a tanulmányhoz.

Különösen érdekelte őket a fajok között létrejövő arckifejezések gyors utánzása. Ez a jelenség a tolerancia mértékétől, a hovatartozástól és a játszótársak közötti ismeretektől függ. Amikor elkezdték a tanulmányt, nem volt ismert, hogy ez előfordulhat-e különféle fajok egyedei között.

Megosztott taktika

A közös játék minden esetben akkor kezdődött el, amikor az egyik partner a másik felhívására játékos mozdulatokkal válaszolt. És akkor ért véget, amikor az egyikük megszakította a folyamatot visszavonulásával. Ezek a kis összetalálkozások általában 79 másodpercig tartottak. A viselkedésük minden esetben tükrözte a másikét: ha az egyik játékosan harapdálni kezdett, a másik is azt tette. Ha ugrottak, a másik is ugrott és így tovább.

Az elemzések után hivatalosan is világossá vált, hogy a lovak és a kutyák játékstílusa minimálisan különbözik csak. Ez pedig azt jelenti, hogy léteznek olyan általános közös taktikák, melyek lehetővé teszik a társadalmi játékot különböző fajok között.

Noha a tanulmány nem dokumentálja, hogyan kezdődött ez a különös játék-kapcsolat, de az biztos, hogy a közös nyelv fenntartja a köteléküket. Érdekes szembesülni azzal, hogy még az ilyen nagyon különböző fajok is ellentmondhatnak ösztöneiknek és dönthetnek úgy, hogy az önfeledt szórakozásért megéri némi kockázatot vállalni.

evolúció játék játszik a kutya kutya és ló kutya játszik kutya ló kapcsolat kutya viselkedés tanulmányozása kutya viselkedése tanulmány utánoz a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!