hirdetés

Miért fontos, hogy játsszanak a kutyák? 3 ok, ami miatt elengedhetetlen számukra

László Enikő

2021. november 24

A kutyák többsége köztudottan játékos, imádnak fajtásaikkal vagy gazdáikkal mókázni. De mi áll ennek hátterében és miért fontos számukra?

hirdetés

Az állatok viselkedésével foglalkozó szakértők régóta találgatják, hogy mi is a játék célja. Úgy gondolják, hogy ezt egy ősi ösztön is vezérelheti, amikor a ragadozó fajok üldözőbe veszik a zsákmányt, majd levadásszák, elejtik azt. Mindenki tudja, hogy a kutyákkal való játék szórakoztató, de ritkán esik szó arról, hogy mennyire fontos az általános jólétük szempontjából. A játék kognitív, fizikai és szociális előnyökkel jár a kutyák számára – és remek módja a stressz enyhítésének. Íme néhány ok, amiért fontos a játék a kutyák számára.

Fotó: Red Dingo

Fizikai egészség, a test fitten tartása

A játék a kutyák fizikai egészségét is támogatja, ugyanis fontos számukra a mozgás, a felesleges energia levezetése. Emellett az elhízás elleni harcban is számottevő mozgásforma. Például labdázás, apportírozás közben az ebek kalóriát égetnek, ami segít őket fitten tartani. Az energia levezetése által pedig egy egészségesen elfáradt, nyugodt kedvenced lesz, akinek a kiadós mozgás után biztosan nem lesz kedve rombolni, nemkívánatos módon viselkedni.

Lelki egészség, kevesebb viselkedési probléma

De nemcsak kutyád fizikai, hanem mentális egészségének is jót tesz a játék, hiszen közben eszét is használja. A fejlesztőjátékok kiválóak erre a célra, hiszen gazdagítják kedvenced életét azáltal, hogy megdolgoztatják agytekervényeit. A fizikai lefárasztás mellett a mentális stimuláció is egyaránt fontos ahhoz, hogy kutyád fitt maradjon. Ezek a tevékenységek pedig kitűnő unaloműzők, így szintén jóval kisebb eséllyel fog négylábú társad rossz fát tenni a tűzre.

A fejlesztőjátékok gondolkodásra késztetik kutyádat.

A Bristoli Egyetem közzétett egy tanulmányt, amely szerint a játék kulcsfontosságú tényező a kutya jóllétéhez. Egy 4000 gazdát vizsgáló kutatás kimutatta, hogy a kevesebbet játszó ebeknek olyan viselkedési problémái voltak, mint a szorongás és az agresszió. A kevesebb játékidő összefüggésben áll a több szűköléssel, felugrással és azzal, hogy nem jönnek, amikor hívják őket.

Kapcsolaterősítő és szocializációs elem

A kutyával fennálló kötelék erősítésének egyik legjobb módja, ha minőségi időt töltesz együtt vele, és a jó játék remek példa erre. Nem sok emlős játszik felnőttkorban, de az emberek és a kutyák igen. És ez a játékos vonás, amelyet kedvenceinkkel megosztunk, része annak, ami annyira különlegessé teszi a velük fennálló kapcsolatainkat. Nehéz nem szoros köteléket kialakítani, ha együtt játszhattok és szórakozhattok.

Ha pedig kedvenced más kutyákkal játszik együtt, azzal szociális igényeit is kielégíti. A kölyökkutyák a testvéreikkel való mókázás során sajátítanak el alapvető szociális készségeket. Például azt, hogy mennyire erősen szabad harapni, és a túl durva viselkedés ahhoz vezet, hogy társa nem akar vele tovább játszani. Persze kedvenced számára te vagy a legjobb barát, de egy fajtárssal való hancúrozás rendkívül jót tehet szociális képességeinek.

Mi történik, ha kölyökként nem tanul meg játszani?

A szomorú múltú ebek nem feltétlen sajátítják el kölyökkorban a játék alapszabályait. De nem kell aggódnod, te is segíthetsz neki ebben. A kötélhúzó játék például már önmagában szórakoztató, de segít megtanítani a kutyának, hogyan kell irányítani az impulzusokat, azaz hogyan kell szelídnek lenni a száj használatakor. Az ebek mindig figyelik gazdáikat, így amikor játékba kezdenek, társadalmi jeleket tanulnak tőlük. Elsajátítják, hogy mi elfogadható és mi az, ami túl sok. Ha utóbbi eset áll fenn, a játékot be kell szüntetni, ezzel egyértelműen tudtára adja az ember, hogy ez a viselkedés nem elfogadható, és kedvence ezt hamar meg is tanulja. A játék kiváló motivációs erő, ennek következtében pedig kedvenced nevelése is egyszerűbbé válik.

Baj, ha a kutyád nem szeret játszani?

A legideálisabb esetben a kutyák szeretnek játszani, és ez több szempontból is egészséges számukra. Azonban nem kell megijedned, ha a te kedvenced kicsit más. Lehet, hogy nem tanulta meg kölyökként, hogyan kell és miért jó játszani. Egyes ebek játékosabbak, mint mások. Próbálj meg kedvencednek sokféle tárgyat felkínálni, hátha csak azért nem mókázik, mert nem talál ínyére valót. Egy nehéz körülmények között nevelkedett ebnek szüksége lehet időre, amíg feloldódik, és játszani kezd. Ha kedvenced alapvetően jó kedélyű, nem szorongó és egészséges, nem kell aggódnod!

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary, Red Dingo)

játék játék a kutyával kutya viselkedése kutyajáték

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink