hirdetés

Hogyan kommunikálnak egymással a kutyák és a macskák? Ez a különlegesség a kulcs

Ferenczi Deborah

2022. március 9 - Képek: Getty Images Hungary

Az állatvilágban különböző fajok teljesen más kommunikációs képességgel rendelkeznek, mégis megértik egymást. Erre az egyik legérdekesebb példa a kutyák és a macskák között zajló beszélgetés. Az alábbiakban ennek járunk utána.

hirdetés

Teljesen még kommunikációs képességekkel rendelkeznek, mégis képesek kommunikálni egymással. Hogy csinálják? Hiszen míg a cicák nyávognak, addig a kutyák ugatnak, ráadásul testbeszédük is mást és mást üzen.

Az alapszabályok

A macskák és a kutyák különféleképpen mutatják ki, hogy miként érzik magukat: nyávogással, morgással, illetve metakommunikációval. Az első jel, amire figyelni kell, az az ugatás vagy vicsorítás. Ha a kutyád ugat a macskára, nagy eséllyel fenyegetve érzi magát tőle, így mindenképpen érdemes minél távolabb tartanod egymástól a két állatot. Ellenben ha az eb csóválja a farkát, akkor valószínűleg kifejezetten élvezi a cica társaságát. Még ekkor is nagyon fontos, hogy ameddig nem szoktak megfelelően össze az állatok, soha ne hagyd őket felügyelet nélkül.

A macskák és kutyák kommunikációjának története

Amióta a kutyákat és macskákat háziasították, azóta kering az feltételezés, hogy nem jönnek ki egymással. Ennek az oka többek között az, hogy az emberek mindig azt feltételezték, hogy képtelenek kommunikálni egymással. Pedig ez meglehetősen távol áll az igazságtól. A tudomány bebizonyította, hogy a kutyák és a macskák különböző mozdulatokkal, morgással és mimikával értetik meg magukat. Ha a két faj tagjait megfelelően szocializálják, akkor nagy valószínűséggel jó viszony alakul ki kettőjük között. A barátságnak annyi a feltétele, hogy a személyiségtípusuk egyezzen és tudjanak játszani egymással.

Így értik meg egymást

Az idők során rengeteg tanulmány készült arról, hogy a kutyák vagy a macskák valóban képesek-e megérteni az embereket és kommunikálni velük. Ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy igen. Ebből kiindulva egyértelmű, hogy a két faj között lezajló kommunikációnak sem lehet akadálya. Nem biztos, hogy pontosan értik, mit üzen a másik, mégis általában képesek értelmezni a jeleket. Például ha egy kutya megpróbál közel férkőzni a macskához, és az nem fogadja ezt szívesen, sziszeghet az eb felé, vagy adhat neki egy pofont. Ha az eb helyesen értelmezte ezt a viselkedést, fülének lesimításával és hátrálással kommunikálhat.

Azért nem árt résen lenni az összeszoktatásnál

Annak ellenére, hogy a legtöbb esetben nem igaz az a sztereotípia, hogy utálja egymást a két állat, mégis fontos, hogy a kezdeti szocializációnál jelen legyél és felügyeld a folyamatot. Az ismeretlen helyzet miatt könnyedén alakulhat ki verekedés a két állat között. A  jó kommunikáció és a későbbi kiváló viszony első lépése az, hogy biztonságos környezetet teremts mindkettőjük számára. Ha úgy érzik, csapdába estek, nem lesz sikeres a barátkozási kísérlet. A legjobb megoldás a kezdetekben pórázon tartani az ebet, a macskának pedig hozzá illő méretű búvóhelyet biztosítani. Fontos, hogy hagyj elegendő időt arra, hogy mindkét állat felfedezhesse leendő barátját. Ez biztosan hosszabb összeszokási folyamat lesz.

Éljenek a jutalomfalatok

Amennyiben megfelelően reagálnak egymásra, akkor érdemes lehet szépen lassan közelebb engedni őket egymáshoz. Fontos, hogy ez is kizárólag felügyelet mellett történjen. Érdemes lehet jutalmazni a barátságos viselkedést. Amennyiben nagyon nehezen megy az összeszoktatás, megpróbálhatod először a másik illatához szoktatni őket. Zárd el őket külön szobába és vigyél egy-egy tárgyat, amin a másik szaga érezhető. Amennyiben már az illatát megszokta, előbb fogja magához engedni a másikat. Végezetül ne feledd, hogy mint a legtöbb dologhoz, ehhez is idő és türelem kell. Amennyiben pedig úgy érzed, hogy egyedül ez nem sikerül, akkor keress fel egy szakembert, aki készségesen segít neked a folyamatban.

kommunikáció kutya és macska kutya macska barátság kutya macska kommunikáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink