hirdetés

A kutyák tényleg okosabbak, mint a macskák? A kutatók erre jutottak

Ferenczi Deborah

2022. február 27 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák és a macskák tulajdonosai között ősrégi vita folyik arról, hogy melyik állat a jobb házi kedvenc. Az ebet tartó gazdik az állat feltétel nélküli szeretetét, hűségét, fantasztikus képességeit dicsérik, míg a cicások saját kedvencüket ugyanilyen intelligensnek tartják.

hirdetés

Nos, a Frontiers in Neuroanatomy folyóiratban megjelent új kutatás alátámasztja azt az érvet, hogy a kutyák valójában okosabbak lehetnek, mint a macskák.

A kutyák tényleg okosabbak?

Debora Jardim-Messeder és munkatársai a Carnivora rendbe tartozó állatok agyát vizsgálták, egy emlőscsoportot, amely medvéket, fókákat, mosómedvéket, valamint háziasított macskáinkat és kutyáinkat foglalja magába. Feltárták az agy mérete és a benne lévő neuronok (az információt továbbító speciális sejtek) száma közötti kapcsolatot. Ha az agy mérete a különböző állatokban egyenlő, akkor minél nagyobb a neuronok száma, annál sűrűbben vannak jelen az idegsejtek. A kutatókat különösen érdekelte az agykéreg – az agynak az intelligenciához kapcsolódó része –, mivel ez irányítja az olyan összetett gondolkodási folyamatokat, mint a döntéshozatal és a tervezés. Minél sűrűbben vannak jelen a neuronok egy faj agykérgében, annál intelligensebbnek tartják azt. Például az okosságukról híres főemlősök agya nagyon sűrű neuronhálózattal rendelkezik. A kutatók nyolc ragadozófajt vontak be a vizsgálatba, minden fajból egy-két mintaállatot vettek. Egy házimacska és két kutya természetes okok miatt elpusztult a vizsgálat folyamata alatt, testüket a tudománynak adományozták. Az egyes állatok agyának felépítéséről képeket készítettek, és méret-összehasonlítás céljából megmérték a szerv súlyát. Ezután a neuronok pontos számát becsülték meg.

Nem csak a nagyobb agy számít

Az eredmények azt mutatták, hogy a kezdetben nagyobb agyú kutyák agykérgében több mint kétszer annyi neuron volt, mint a házimacskáéban (összehasonlításképpen: az emberében több milliárd neuron található). Mivel az agy az idegsejtekre támaszkodik az információfeldolgozás során, minél több idegsejt található az állat agykérgében, annál gazdagabbak a mentális képességei. Ez azt jelenti, hogy a kutyák összetettebb és rugalmasabb viselkedésre képesek, mint a kisebb koponyamérettel rendelkező macskák. De nem egyszerűen arról volt szó, hogy a kutyának nagyobb agya van, mint a macskának, több neuront is bezsúfolt ugyanannyi helyre. Úgy tűnik, hogy többezer éves együttélés az emberekkel nem ártott kutyatársunk intelligenciájának.

Az eredmények az agysejteken alapulnak

Mielőtt a kutyás emberek kiejtenék a szájukon, hogy „én megmondtam”, fontos észben tartani, hogy a kutatók nagyon kis mintát vizsgáltak. Csak egy macska és két kutya szerepelt a teszteken. Az azonban szinte biztos, hogy a tendencia változatlan marad, még ha több állatot is beszámítunk. A mért neuronok száma túl messze volt egymástól ahhoz, hogy egyszerűen az egyéni eltérésekre lehessen hivatkozni. Ennél is fontosabb, hogy a tudósok nem tesztelték élő kutyák és macskák intelligenciáját állati IQ-tesztekkel, és nem is figyelték meg az állatok viselkedését. Az eredmények kizárólag az agysejteken alapulnak. Tehát bár a kutyákban nagyobb potenciál rejlik, mint a macskákban, nincs bizonyítékunk arra, hogy az agyuk teljes képességét kihasználják. Akkor melyik állat a jobb házi kedvenc? Minden attól függ, kit kérdezel.

kutatás kutya agyműködés kutya és macska közötti barátság kutya okosabb kutya-macska macska kutya okos kutya vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink