hirdetés

A kutyák tudnak számolni? Próbáld ki ezt a módszert és rájössz, hogy értik a több és kevesebb fogalmát!

Ferenczi Deborah

2021. november 13 - Képek: Getty Images Hungary

Valószínűleg nem is gondoltad volna, hogy a kutyák olyan komoly intelligenciával rendelkeznek, hogy képesek elszámolni egy bizonyos mennyiségig. Erre egy rendkívül egyszerű trükk alapján jöttek rá a tudósok.

hirdetés

Valószínűleg benned is felmerült már párszor, hogy vajon mégis meddig képesek elszámolni a kutyák, ha egyáltalán el tudják végezni ezt a folyamatot. Megdöbbentő, de több madár, főemlős, és a kutyák is képesek azonosítani egy bizonyos mennyiség darabszámát, és észlelik a több-kevesebb fogalmát.

A kutyák meddig tudnak számolni?

Stanley Coren pszichológus, a British Columbia Egyetem kutatója szerint a kutyák akár négyig vagy ötig is képesek számolni, illetve alapvetően észlelik a hibákat egyszerűbb számításoknál, mint például 1+1=1 vagy 1+1=3. Felismerik és azonosítják is a hibát, mivel képesek megérteni, hogy 1+1=2. Ez nem meglepő annak fényében, hogy rég bebizonyították, hogy az ebek értelmi képessége megközelítőleg egy 2 éves gyermekéhez hasonlítható. No de mi történik 4 vagy 5 feletti mennyiség esetén? Az ebek ilyenkor előveszik a több illetve a kevesebb fogalmát. Magabiztosan értelmezik azt, ha első ízben több tápot mutatsz nekik, majd a következőkben kevesebbet.

Hogyan tudod tesztelni, hogy kedvenced érti-e a több-kevesebb fogalmát?

Egy roppant egyszerű módszert ajánlanak arra az esetre, ha szeretnéd tesztelni azt, hogy a kutyád tud-e számolni. A feladatod mindössze annyi, hogy vegyél a kezedbe 5 jutalomfalatot és ezt mutasd meg a kutyádnak, engedd neki megszámolni, megfigyelni, megszaglászni alaposabban. Majd húzd el tőle, tedd a kezed a hátad mögé és vegyél el két falatot, hogy már csak három darab maradjon. Annyi bizonyos, hogy a kutyád tudni fogja, hogy az előbb több volt, és azóta kevesebb lett. Tehát érti a több és a kevesebb fogalmát.

A juhászkutyák meg tudják számolni a juhokat?

Az Emery Egyetem pszichológiai tanszékének a kutatói egy tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy az állatok megközelítő számrendszerben gondolkoznak, ezt közelítő mennyiségprezentációnak nevezik. Kutyakutató etológusok arra jutottak, hogy például a juhászkutyák a juhok létszámát egészen a valósághoz közel képesek megbecsülni, pontosan ennek köszönhetően veszik észre azt, ha egy állat elveszik.

Rex, az olvasni tudó kutya 1921-ben.

Az agyuk is nagyobb aktivitást mutat, ha változnak a számok

Azt, hogy a kutyák tényleg értik a számok mennyiségét az is bizonyítja, hogy az atlantai kutatók MRI készülék segítségével vizsgálták az ebek agyában található falcsonti kéreg aktivitását. Az alanyok feladata mindössze az volt, hogy miközben felfektették a fejüket egy támasztékra, ahol nem mozoghattak. Folytonosan egy képernyőt kellett nézniük, melyen a pontok száma változott. Így hol 4 kisebb, hol 4 nagyobb méretű pont jelent meg a képernyőn, de olyan is előfordult, hogy 3 kicsi és 10 nagy tűnt fel. Az eredmények igazolták azt, amit sejtettek a kutatók, hogy amikor a pontok száma eltérő volt, nagyobb aktivitást mutatott az ebek agya. Tehát érzékelték a különbséget. A kutatók így arra a megállapításra jutottak, hogy a kutyákban is megvan a közelítő mennyiségprezentáció matematikai képessége, így ugyan korlátozottan, de a számolásra is képesek.

Vannak olyan kutyák, akik tényleg tudnak számolni?

A csodakutyaként ismert Akira gazdája szerint nemcsak angolul, de japánul is képes számolni. Sőt állítólag egyszerűbb összeadásokra is képes. Gazdája, az 50 éves Monica Elkhalifa öt éve kezdett komolyabban foglalkozni a kutya értelmi képességeinek fejlesztésével. Ekkor kezdett el vele szórakozásból számolni tanulni. A nő azt állítja, hogy a kutyusa napjainkra már két nyelven is képes 10.-ig számolni, sőt egyszerűbb összeadásokra is képes. A nő általában két kártyát mutat fel neki, majd elmondja az egyszerű egyenletet, mint például 3+1 ezek után pedig a kutya rábök a helyes eredményre.

Az alábbi angol nyelvű videón jól látható, hogy a kutya tényleg ismeri a számokat.

Mindent összegezve annak ellenére, hogy léteznek zseni kutyák, akik valóban tudnak számolni ez nem igaz minden ebre. Ugyanakkor a kutyák jelentős százaléka érti a több és kevesebb fogalmát, és ez alapján próbálnak eligazodni a mennyiségek közötti különbségekben.

intelligens kutya kutya képes kutya számol okos kutya számok számol

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!