hirdetés

A kutyák tényleg megérzik, ha hazudsz? Ezek a jelek árulnak el  

Ferenczi Deborah

2021. július 12

Valószínűleg az a felvetés, hogy a kutyák roppant intelligens állatok, senkinek sem újdonság. Számos kutatás kimutatta, hogy megérzik azt, ha bánatosak vagyunk, ha fáj valami, sőt sok esetben még azt is, ha betegek vagyunk. A szakemberek úgy vélekednek, hogy azt is képesek érzékelni, hogy ki jó és ki rossz ember. Természetesen ez igencsak fajsúlyos állítás, de annyi bizonyos, hogy megérzik, ha hazudunk nekik. 

hirdetés

Számos kísérlet alapján arra jutottak japán a tudósok, hogy bármennyire is meglepő, de a kutyák érzékelik azt, amikor becsapjuk őket. Ami még ennél is érdekesebb, hogy ez a felismerés viszonylag hamar lecsapódik bennük. Szembesülnek azzal, hogy bizony félre lettek vezetve. Megdöbbentő módon miután megtörtént a felismerés, úgy érzik, hogy elvesztették a bizalmukat az ember felé. Így már nem is foglalkoznak vele oly mértékben, mint korábban.

A megdöbbentő kísérlet 

A kísérletet a Kiotói Egyetem professzora Takaoka vezettette és 34 kutyát vizsgáltak. A teendő tulajdonképpen nagyon egyszerű volt.  A kutató rámutatott dobozokra, melyekben az ebek szeme előtt kutyatápokat helyeztek el. A feladat mindössze annyi volt, hogy a vezetőjük segítségével jussanak el a dobozig, melyben a jutalomfalat van. Azonban a második stádiumban a tudós immár üres dobozokra mutatott rá. Megdöbbentő módon a kutyák érzékelték azt, hogy becsapják őket. Annak ellenére, hogy odarohantak megnézni, hogy van-e étel a doboz alatt, észrevették, hogy valami nincsen rendben. Miután szembesültek az átveréssel, azonnal elvesztetették a bizalmukat. Ezek után már abszolút nem fókuszáltak úgy a feladatra, mint az addigiakban.

A kutyák megérzik, ha hazudunk.

Az elveszett bizalom

Az ezt követő fázisban újfent elhelyeztek a dobozokban némi finomságot, ám ekkora már a bizalom csorbát szenvedett, és immár nem is érdekelte a kutyusokat a táp holléte. Végül megmutatták nekik, hogy tényleg van étel a dobozban, ekkor már nagyobb figyelmet szenteltek a történéseknek. Ennek ellenére abszolút nem épült vissza az a jóhiszeműség, ami az „átverés” előtt létezett. Ami még ennél is érdekesebb, hogy amikor kicserélték a vezetőjüket, és újra el kellett végezniük a feladatot, akkor már nem voltak bizalmatlanok. Ebből kiderül, hogy a kutya képes egy konkrét emberben elveszteni a bizalmát. 

A kutyában a bizalom megtörhet a gazdája iránt, ha úgy érzi, hogy átverték.

A kísérlet konklúziója 

Eddig is tisztában voltunk azzal, hogy a kutyák legalább egy másfél – két éves gyermek intelligenciaszintjét képesek megütni. Mégis folytonos meglepetést okoz, hogy valójában tényleg ennyire briliáns elmével rendelkeznek. A professzor egyértelműen azt a következtetést vonta le a kísérlet eredményeiből, hogy a kutyusok magasabb szintű szociális érzékenységgel rendelkeznek, mint ahogyan azt eddig csak gondolni is mertük. 

A kutya megérzi, ha megbízhatatlan valaki? 

Megdöbbentő módon igen. Nyilvánvalóan nem tévedhetetlenek, de olyan módon érzékelik az emberek legkisebb rezdüléseit is, hogy tulajdonképpen „kiszimatolják”, hogy ki megbízható és ki nem.

A kutyáknak kifinomultabb a társadalmi intelligenciájuk, mint azt valaha gondoltuk volna.”

– nyilatkozta a kutatás vezető professzora, Akiko Takaoka. Emellett azt is megállapította, hogy nagy valószínűséggel a következő jelekből tudják megállapítani az állatok, hogy ki a megbízható ember. Köztudott, hogy amikor hazudunk, akkor gyorsabban ver a szívünk, megnő az adrenalin-termelésünk és fokozottabban izzadunk. Illetve meglehetősen zavartan viselkedünk. Ezt a viselkedésformát minden bizonnyal egy másodperc alatt megérzik a kutyák. Azonnal tudni fogják, hogy az illető nem megbízható, mivel feltételezhetően hazudik. Így a kutya sokkal távolságtartóbban fog viselkedni, mintsem abban az esetben, ha nem érzi azt, hogy átverik.

(Képek: Getty Images Hungary)

hazudni intelligencia intelligens kutya kutya érzelmi intelligencia kutya intelligencia kutya megérzi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink