hirdetés

Rokonszenvsántítás kutyáknál: pszichés ok a meglepő szimulálás hátterében

Szénási Szimonetta

2022. július 16 - Képek: Getty Images Hungary

Jogosan esünk kétségbe, ha kedvencünk hirtelen lesántul, sőt az sem kizárt, hogy azonnal rohanunk vele az állatorvoshoz. Pedig előfordulhat, hogy valódi sérülés helyett pszichés ok áll a sántítás hátterében.

hirdetés

Ha kutyánk megsérül, akkor teljesen természetes, ha a szokottnál is többet foglalkozunk vele. Ápolgatjuk, szeretgetjük, igyekszünk a kedvében járni, hogy a lehető leghamarabb felépüljön. Mindezért valószínűleg nagyon hálás lesz nekünk, de előfordulhat, hogy bizonyos helyzetekben ezek az emlékek furcsa viselkedésre sarkallják.

A rokonszenvsántítás egy igen meglepő jelenség, amelynek hátterében pszichés ok áll: a kutya egy korábbi, sántasággal járó sérülés során felismerte, hogy gazdái nagyobb figyelemmel vannak felé, jobban kímélik és többet foglalkoznak vele. Ezeket a pozitívumokat „elraktározza”, majd egy számára kellemetlen helyzetben sántítani kezd, hogy azzal ismét elérje a kiemelt figyelmet.

A kutya intelligenciájával is összefügg

Bármilyen stresszes szituáció kiválthatja ezt a viselkedést, de konfliktushelyzetben vagy féltékenység miatt is jelentkezhet, ugyanakkor a korábbi balesethez hasonlító körülmények is előhívhatják. Idős kutyáknál és agysérülés után gyakoribb.

Ez a szimulálás kifejezetten a gazdának vagy a családtagoknak szól, csak az ő jelenlétükben figyelhető meg. Leginkább ahhoz hasonlítható, mint mikor a kisgyerek betegséget szimulál, például azért, hogy ne kelljen iskolába mennie.

A szakértők a kutyák rokonszenvsántítását kapcsolatba hozzák az állat intelligenciájával: minél okosabb egy állat, annál hamarabb felismeri a sérülés és a megkülönböztetett bánásmód közti kapcsolatot, amit aztán a későbbiekben jól alkalmaz a környezete manipulálására.

A rokonszenvsántítás nem veszélytelen!

Annak ellenére, hogy tulajdonképpen szimulálásról van szó, a rokonszenvsántítás nem pusztán neurotikus probléma. Amennyiben a kutya hosszú ideg nem használja az adott lábát, az izmok sorvadásához, rostos szövetképződéshez vagy elfajuláshoz vezethet. Ugyanígy fontos, hogy kellő bizonyossággal különítsük el a színlelést egy valódi vagy kiújuló sérüléstől, nehogy a tévedés miatt kedvencünk ellátatlanul maradjon, megkockáztatva ezzel a probléma súlyosbodását.

Rossz emlékek

Az is előfordulhat azonban, hogy a kutyában a sérülés negatív lenyomatot hagy. A kutyatörténelem jegyzi egy tacskó esetét, akinek lábsérülését operálni kellett, majd a sebet kötéssel védték. Az állat még évek múltán is reszketve bújt az asztal alá, ha a lábára fáslit tekertek, és egészen addig lapult búvóhelyén – akár órák hosszáig! –, míg a kötszer le nem került róla. Ezt követően vidáman ugrált, rohangászott, szemmel láthatólag semmi baja nem volt, így egyértelműen a korábbi rossz emlékek váltották ki a szorongó viselkedést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor a gazdi ébreszt rokonszenvet

Arra is találunk példát, amikor a hűséges társ gazdájával rokonszenvezik. Russell Jones kutyája, Bill begipszelt lábú gazdája mozgását utánozva maga is sántikálni kezdett. A röntgen és a költséges vizsgálatok semmit nem mutattak ki, így egyértelművé vált, hogy az állat együttérzésből biceg. A megható párosról videó is készült.

intelligencia kutya együttérzés kutya intelligencia kutya sántítás láb sérülései rokonszenvsántítás sántít a kutya sérülés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink