hirdetés

4 egyértelmű jel, hogy a kutyád féltékeny: neki sem jó, ha ő viseli a nadrágot

Ferenczi Deborah

2022. június 4 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordult már veled, hogy elkezdtél egy másik kutyussal foglalkozni, és kedvenced hirtelen nagyon izgatott lett? Elképzelhető, hogy féltékenység gyötörte.

hirdetés

A kutyák hasonlóképpen az emberhez érezhetnek féltékenységet. Azonban nem csak más állatok, esetleg kutyatársaik iránt, hanem sokszor emberek felé is. Például féltékenyek lehetnek az újdonsült párodra, esetleg barátodra, akivel többet foglalkozol, mint velük. Az alábbiakban összegyűjtöttük a féltékenység leggyakoribb jeleit.

Miért féltékenyek az ebek?

A legtöbb kutyus nagyon szeretné, ha mindig vele foglalkoznál. Az ebek szeretik a gazdájukat, ragaszkodnak hozzá, s olykor bizony ki is akarják sajátítani őket. Már a 19. században Charles Darwin természettudós is azon az állásponton volt, hogy a kutyák képesek féltékeny gondolatokra. Azóta kutatások bebizonyították, hogy az ebek körülbelül egy 2-3 éves gyermek értelmi szintjét érik el.

A kísérlet során valóban kiderült, hogy a kutyák féltékenyek

A Kaliforniai Egyetem pszichológiaprofesszora 36 kutyát vett fel videóra otthoni környezetben, miközben gazdáik figyelmen kívül hagyták őket. Ekkor egy sima vödröt illetve egy hangot kiadni képes plüsskutyát tettek az állatok elé. A gazdik feladata az volt, hogy teremtsenek kapcsolatot a két tárgy valamelyikével. Amikor az emberek úgy beszéltek mindkét tárggyal, mintha az igazi kutyájuk lenne, az ebek nagyon rosszallták ezt. A tulajdonosokat ezek után megkérték, hogy olvassanak fel egy könyvet a tárgyaknak annak érdekében, hogy ellenőrizzék a kutyák reakcióját. Az ebek 78%-a nagyon féltékeny lett ezt az esetet követően. Az egyikük például, aki elvesztette a türelmét, a játékon élte ki a haragját és megtámadta azt. Az esetek jelentős százalékában a kinézetre és hangzásra hasonlító játékra összpontosítottak. A kutatók úgy vélték, hogy a kutyák ugyanúgy féltékenyek voltak, mint a gyerekek, amikor újszülött testvérük születik.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy féltékeny a kutya?

A következő jelekre figyelj:

  • megpróbálja magára vonni a figyelmet
  • élő pajzsként próbál beférkőzni a konkurens és a gazdi közé
  • agresszív megnyilvánulásai lehetnek
  • nyafog, ugat, hangot ad nemtetszésének

A konkurensek idegesítik az állatot

Az ELTE Etológia Tanszéke, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai spanyol vendégkutatók segítségével vizsgálták a kutyák féltékenységét. A kutatás során egy, az alany számára ismerős, egy ismeretlen kutya; illetve egy ismerős és ismeretlen tárgy szerepelt. A gazdik feladata pedig az volt, hogy úgy foglalkozzanak ezekkel a konkurensekkel, mint a kedvencükkel. A saját állatot pedig figyelmen kívül kellett hagyniuk. Az ebek próbálták magukra vonni a figyelmet, valamint megszakítani az interakciót. A féltékeny ebek úgy viselkedtek, mint az idősebb testvérek, akik nehezen viselik, hogy nem csak rájuk irányul minden figyelem.

féltékeny kutya féltékenység haragszik a kutya kutya szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink