hirdetés

A te kutyád is féltékeny? Az ebek akkor is irigykedhetnek, ha nem is látják vetélytársukat

László Enikő

2021. május 7

Bizonyára senkinek sem meglepő információ az, hogy a kutyák rendkívüli módon képesek kötődni gazdáikhoz. Ezt a kapcsolatot pedig a világért se veszélyeztetnék, és ha egy másik négylábúval törődik kedvenc emberük, bizony féltékenyek lehetnek.

hirdetés

A kutyák hűségéről, szeretetéről számos történet ad tanúbizonyságot. Ez az egyetlen állatfaj, ami minket, embereket választ saját fajtársai helyett. Ezt a szoros, szeretetteljes kapcsolatot pedig nem szívesen veszélyeztetik, és akár féltékenyek is lehetnek, ha a gazda mással törődik.

Magyar kutatók is vizsgálták már

2018-ban magyar kutatók is vizsgálták, lehetnek-e a kutyák féltékenyek. A legtöbb kutyatulajdonos bizonyára észrevette már, hogy kedvence nem nagyon szereti, ha ő egy másik ebet simogat. De nemcsak egy másik állatra, hanem például gyerekekre is gyakran lehetnek féltékenyek, különösen akkor, ha új családtagként jelenik meg a házban.

Az ELTE Etológia Tanszéke, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai és spanyol vendégkutatók közösen vizsgálták, hogy valóban lehetnek-e kutyák is féltékenyek. A kutatás során egy, az alany számára ismerős, egy ismeretlen kutya; illetve egy ismerős és ismeretlen tárgy szerepelt riválisként. A gazdáknak ezzel a négy konkurenssel kellett úgy foglalkoznia, mintha az egy eb lenne. Saját kedvencével azonban semmilyen kapcsolatot sem létesíthetett, teljesen figyelmen kívül kellett hagynia.

Gyakran séta közben sem szeretik, ha egy idegen kutyával túl sokáig foglalkozunk.

A teszt során az ebek próbálták magukra vonni a figyelmet, valamint megszakítani az interakciót a gazda és a rivális között, ha az egy másik kutya volt. A tanulmány szerint a kísérletben részt vett ebek hasonló módon viselkedtek, mint az egy év körüli gyerekek, amikor anyjuk egy másik csecsemővel foglalkozik.

Újabb kutatás jelent meg a kutyák féltékenységéről

Az Aucklandi Egyetem kutatói is vizsgálták a kutyák féltékenységét. Arra voltak kíváncsiak, hogy vajon ők ugyanúgy mutatják-e ki irigységüket, mint mi, emberek. A teszt során 18 eb figyelhette meg, ahogy gazdájuk egy valósághű játék kutyát, majd egy gyapjúval bevont nagyobb hengert simogat. Eközben a kutatók azt vizsgálták, az állat hogyan és milyen mértékben reagál az interakcióra.

Az alábbi angol nyelvű videóban látható, hogyan zajlott a teszt:

Egyes esetekben egy paravánt állítottak a gazda elé, ami által a kutya szemszögéből úgy tűnt, az ember a riválist simogatja. A cselekedetet azonban nem látták közvetlenül, így csak valószínűsítették, hogy ott bizony simogatás történik. Az ebek ugyanolyan erővel húzták a pórázt mindkét esetben, amikor egy élethű műkutyáról volt szó. A hengerre azonban nem reagáltak ilyen mértékben.

A kutatók szerint az eredmények arra engednek következtetni, hogy a kutyák három, emberekre is jellemző féltékenységi mintázatot mutatnak. Ez a fajta magatartás csak akkor jelentkezik, ha potenciális vetélytárs érintkezik gazdájukkal; a féltékenységet interakció és nem csupán jelenlét váltja ki; illetve akkor is kialakul, ha a konkrét cselekvést nem látják a kutyák. A kutatók szerint még korai kijelenteni, hogy az ebek úgy élik meg a féltékenységet, mint az emberek. Ehhez még további vizsgálatok szükségesek.

(Képek: Getty Images Hungary)

ELTE féltékeny kutya féltékenység kutatás kutya érzelmek tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink