hirdetés

Hogyan állapíthatod meg, hogy mennyire okos a kutyád? Otthon te is kipróbálhatod a kutatók zsenitesztjét

Szénási Szimonetta

2022. július 28 - Képek: Getty Images Hungary

Abban biztosak vagyunk, hogy kedvenced számodra a legszebb és legkedvesebb jószág. De vajon mennyire okos a kutyád? Az alábbi kísérlettel könnyen kiderítheted!

hirdetés

Korábban már számos alkalommal vizsgálták, hogyan tanulnak szavakat az emlősök, köztük a csimpánzok, az oroszlánfókák és a rézuszmajmok. Ezúttal a tudósok a kutyák tanulási képességeit vették górcső alá, és meglepő eredményre jutottak. A teszttel ráadásul te is kiderítheted, mennyire okos kedvenced.

Minden kutya okos, de vannak okosabbak

A kutyák szótanulási képességére irányuló vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy egyes ebek esetében elég volt mindössze négyszer elismételni egy adott dolog nevét, hogy az állat megjegyezze azt. Ezt a gyors tanulási képességet korábban csak az embereknek tulajdonították. Azonban nem minden kutya ilyen jó felfogóképességű!

A kísérletben nem mindegyik állat ért el kiemelkedő eredményt. Ennek alapján az a következtetés vonható le, hogy a kutyák között is vannak zsenik.

Hogyan derítheted ki, mennyire okos a kutyád?

Az alábbi tesztekkel könnyen kiderítheted, vajon a te kedvenced is a kivételes tehetségek táborát erősíti-e. Azonban akkor sem kell csüggedni, ha jószágod csak átlagos képességű: az is bőven elegendő ahhoz, hogy nagyon okosnak tartsd! Emellett a kutya fajtája és a korábbi élettapasztalati is nagyban befolyásolják a kísérlet kimenetelét.

Whisky és Vicky Nina

Először is hadd mutassuk be a vizsgálat két résztvevőjét, Whiskyt, a border collie-t, aki 59 tárgy nevét tudja. Valamint Vicky Ninát, a yorkshire terriert, aki 42 játék nevének ismeretével büszkélkedhet.

Az alábbi videón Whisky mutatja be tudományát. Itt a leírás szerint már 90 játékot is képes volt megkülönböztetni.

A kísérlet nagyon egyszerűen zajlott: a kutatók minden esetben a kutyák saját játékainak nevét mondták ki, kérve az állatot, hogy vigye oda hozzájuk. Sem a vizsgálat vezetői, sem a kutyák gazdái nem láthatták a tárgyakat, nehogy bármilyen módon befolyásolják az eredményt.

Miután az ebeknek ez nem okozott gondot, a kutatók két új tárgyat mutattak nekik, amiket a már ismert játékok kupacába helyeztek. Ebben a feladatban az új szó hallatán Whiskey minden alkalommal az új játékot vitte oda, míg Vicky Nina az esetek 52,5 %-ban, ami valamivel több, mint az átlagos teljesítmény.

Vicky Nina többek között a felvételen látható spanyol nyelvű műsorban is bemutatta tudományát. 

Új nevek tanulása

Mivel az előző feladatban könnyen megeshetett, hogy a kutyák az ismeretlen szó hallatán kizárásos alapon választották ki az újat a megszokott játékaik közül, így a teszt következő lépéseként teljesen új tárgyakat vetettek be.

Egy-egy új játékot mutattak meg nekik, és mindkét holminak négyszer ismételték el a nevét. Ezután engedték, hogy egy darabig játszanak velük.

Ezt követően kimondták az egyik játék nevét, és a kutyákat megkérték, a két holmi közül válasszák ki a megfelelőt.

Mindkét kutya gyakrabban választotta ki a megfelelő játékot, mintsem az véletlen lett volna. Ebből a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy a kutyák valóban nagyon gyorsan megtanulták az új tárgy nevét.

A memória gyorsan romlik

A vizsgálat másik érdekessége, hogy az állatok memóriája viszont nagyon gyorsan romlott. Tíz perc elteltével a kutyák már sokkal rosszabbul teljesítettek, egy óra múlva pedig szinte egyáltalán nem emlékeztek az új nevekre. Ebből következik, hogy ha hosszú távú, tartós eredményt szeretnének elérni az állatok tanításakor, akkor minél többszöri megerősítés szükséges.

Önkénteseket is bevontak

A kísérletbe 20 önkéntest is bevontak, akik szintén elvégezték a fentebb ismertetett feladatokat. Ezek a kutyák azonban nem tudták megjegyezni az új neveket.

Whisky és Vicky Nina, illetve a többi kutya teljesítménye közti különbséget a tudósok akképp magyarázzák, hogy vannak magasabb intelligenciájú ebek, kvázi zsenik, akik sokkal gyorsabban tanulnak, mint társaik. A gyors névtanulásban a korábbi tapasztalatok is közrejátszhatnak: amelyik állatot sokszor tanították, az egy idő után könnyebben tanult.

A kutya fajtája is meghatározó

Az ilyen típusú vizsgálatokban gyakran használnak border collie-kat, ugyanis ezt a fajtát kifejezetten parancsok teljesítésére tenyésztették, emellett nagyon könnyen motiválhatók.

2004-ben végzett vizsgálat során egy Rico nevű border collie például 200 különböző holmi nevét ismerte fel, míg egy 2011-es kísérletben Chaser nevű fajtársa 1022 tárgy nevét tanulta meg.

A felvételen Chaser látható feladatvégzés közben:

A yorkshire terrierek szintén szeretik a szellemi munkát. Azonban vannak olyan kutyafajták, amelyeket nem igazán érdekelnek a játékok, sem a velük való feladatozás. A vadászkutyák vagy a versenyzésre született agarak például kevésbé szerepelnek jól ilyen jellegű kísérletekben.

Emellett a motiváció mikéntje is befolyással bír: Whiskyvel és Vicky Ninával a vizsgálatot megelőzően is rendszeresen végeztek hasonló, játékos feladatokat a gazdáik, gyakran vonták be őket különböző társas interakciókba, továbbá a pozitív megerősítés módszerével éltek a tanítás során.

intelligencia kísérlet kutatás kutya intelligencia kutya okos kutya okosabb vizsgálat zseni kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink