hirdetés

Kutyás vagy macskás típus vagy? Ez a 6 legfontosabb különbség a két tábor között a tudomány szerint

Ferenczi Deborah

2021. október 3

Érdekes kérdés, hogy vajon a személyiségének megfelelően választ-e az ember állatot? Számos olyan személyiségjegy létezik, amelyek nagyon jellemzőek valamelyik típusra attól függően, hogy a macskák vagy éppen a kutyák tartását részesíti előnyben.

hirdetés

Egészen más típusú emberek szeretik a macskákat, és teljesen mások a kutyákat. A Facebook egy 160000 amerikai állampolgárt érintő vizsgálatot készített, aminek az volt a célja, hogy különböző kutyás-macskás sztereotípiáknak járjanak utána. Az eredmények pedig egészen megdöbbentőek voltak, ugyanis számos olyan tipikus jellemvonás került felszínre, amely tökéletesen ráillik valamely táborra.

A kutyások szociálisabbak

Az első és talán leginkább szembetűnő jelenség, hogy a kutyások sokkal szociálisabb embertípusok, mint a macskások. Hiszen az előbbiek egyfajta közösséget teremtenek maguk körül azzal, hogy kutyafuttatóba járnak, sétáltatják az állatot, míg a macskások idejük jelentős százalékában leginkább otthon vannak. Pontosan ebből az okból adódóan általában zárkózottabb emberek is azok, akik inkább a cicákat kultiválják, kerülik a feltűnést vagy éppen a közösségi érintkezést. Szeretnek magukba fordulni, szemben a kutyásokkal, akik szinte kényszerítve vannak arra, hogy folytonosan szociális kapcsolatokat hozzanak létre maguk körül.

Gondoltad volna, hogy a macskások jobban szoronganak?

A macskások szorongóbbak, mint a kutyások

Több kutatás is kimutatta, hogy a macskás gazdik sokkal hajlamosabbak a szorongásra, a stresszelésre, és a mentális rendellenességekre, mint a kutyások. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a terápiás kutyák gyakorta segítenek a kialakult stresszhelyzeteket kezelni, míg a macskák erre nem minden esetben alkalmasak. Nem véletlen, hogy bármiféle terápiás vagy éppen segítő célra a kutyákat alkalmazzák.

A kutyások inkább élnek városban

Meglepő, de a kutyások sokkal inkább élnek városban, mint a macskások. Ennek valószínűleg némi köze lehet ahhoz is, hogy azok, akik kutyust tartanak, szociálisabb típusú emberek. Érdekes párhuzam, hogy maguk a macskák sem szociálisak, míg a kutyusok a legtöbb estben nagyon is barátságosak. Talán a hasonló-hasonlót vonz elmélet nem csupán az emberekre érvényes, hanem azok állataira is.

Érdemes megfigyelni, hogy a macska rajzfilm karakterek mindig ravaszak kissé cinikusak, míg a kutyák általában barátságosak.

A macskások inkább egyedülállóak

Szintén érdekes felvetés, hogy a macskások sokkal inkább hajlamosabbak egyedül élni, mintsem a kutyások. Sőt ami a leginkább megdöbbentő, hogy valójában lényegesen több köztük az egyedülálló. Ennek többek között az is lehet az oka, hogy sokkal függetlenebbek, és talán szabadabb elvűek, mint a kutyások. Ugyanakkor az is befolyásolhatja ezt a felvetést, hogy kutyával sokkal könnyebb ismerkedni vagy éppen párt találni.

Teljesen más a humoruk

A macskatartókra jellemző a kissé cinikus, sokkal elvontabb, ironikusabb humor. Ezzel szemben az ebek gazdái sokkal jobban preferálják az egyszerűbb vicceket. Ez abból a szempontból is nagyon érdekes, hogy a rajzfilmkaraktereket is mindig így formálják meg: a macska a cinikus és egyben nagyon intelligens, olykor kifejezetten ravasz szereplő, míg a kutya a kedves és barátságos pozitív karakter.

A macskások érzékenyebbek

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a macskások a legtöbb esetben kifejezetten érzékenyebbek, míg a kutyusosok inkább dominánsabb jelleműek. Általánosítani nyilván nem lehet ezeket a tényeket, de annyi bizonyos, hogy több érzékenyebb ember található a cicák oldalán, mintsem a kutyákén.

Akinek mindkettő van?

Akinek pedig kutyája és macskája is van, az egészen biztosan nagyon összetett és nyitott személyiség. Ugyanis már csak azt bevállalni, hogy két ilyen különböző, roppant karakteres állattal éljen, nagy merészségre utal.

(Képek: Getty Images Hungary, Youtube)

kutya kutya és macska kutya és macska különbségek Kutya gazdi kutya-macska kutyás és macskás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!