hirdetés

Szerinted a macskák vagy a kutyák élnek tovább? Itt a válasz!

Ferenczi Deborah

2023. május 16 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák és a macskák hajlamosak folyamatosan az értük minden területén versengeni. Harcolnak a ház ura címért, azért, hogy melyikük a bátrabb vagy éppen az okosabb. Annak ellenére, hogy sokszor a kutyák vezetnek, mégis talán az egyik legfontosabb területen a macskák oldalára dől a mérleg. Gondolkoztál már azon, hogy vajon a cicák vagy a kutyák élnek tovább? Nos az alábbiakban utánajártunk a kérdésnek.

hirdetés

Alapvetően a macskák nagy általánosságban hosszabb ideig élnek, mint a kutyusok. Az alábbiakban utánajárunk annak, hogy mi az oka annak, hogy a kutyák élettartama jelentősen rövidebb, mint a macskáké.

Miért élnek tovább a macskák, mint. a kutyák?

Míg a kutyák átlagosan 12 évig élnek, a macskák várhatóan elérik a 15 éves életkort, de sok esetben ezt jóval túl is haladják. Ennek oka többek között abban rejlik, hogy a kutyák társas állatok, akik természetes környezetükben eredetileg falkában élnek, ami nagyban megkönnyíti a fertőző betegségek terjedését. Mindeközben a macskák magányosak és tartózkodóak, akik nem kívánnak más állattal bármiféle kontaktusba kerülni. Ez csökkenti annak esélyét, hogy elkapják a betegségeket, majd azt tovább adják. Továbbá érdemes rámutatni arra is, hogy számos tényező befolyásolhatja az egyes állatok élettartamát. Például egy kutya mérete, fajtája, súlya és az élete során kapott gondozás szintje egyaránt szerepet játszhat. A méretet széles körben tekintik a legnagyobb tényezőnek – míg egyes kis fajták, például a Chihuahua átlagos élettartama eléri a 17 évet, bizonyos óriásfajták csak 7 vagy 8 évig élnek. Ugyanezen alapon számos olyan ok is létezik, amely befolyásolja a macskák élettartamát. Például a kizárólag beltérben élő macskák élettartama sokkal hosszabb, mint a szabadban élő macskáké, hiszen jóval kevesebb kockázatnak vannak kitéve, mint szabadon kóborló társaik. Mivel azonban az állatorvosi ellátás az elmúlt években egyre fejlettebbé vált, mindkét faj átlagos élettartama drámaian megnőtt. A kutyák ma várhatóan kétszer annyi ideig élnek, mint négy évtizeddel ezelőtt.

Honnan tudod, hogy a kutyád öregszik?

Elsősorban fontos megvizsgálni azt, hogy milyen jelei vannak annak, ha a kutyád elkezd öregedni. Az alábbi jelek mind arra utalnak, hogy az ebed idősebb korba lépett.

  • romlik a hallása
  • romlik a látása
  • izületi fájdalamak jelentkeznek
  • csökken az energiája
  • fogászati problémák jelentkeznek
  • fokozott vizelés és inkontinencia kialakulása
  • jelentős súlyváltozás
  • mentális problémák jelentkezése

A kutyák öregedésének jelei nagyon hasonlóak az emberek öregedésének jeleihez, ezért gyakran nagyon könnyű felismerni azokat az árulkodó jeleket, amelyek arra utalnak, hogy kutyád már idősebb korba lépett.

Milyen tényezők befolyásolják az élettartamot?

Számos tényező befolyásolja még a természetes adottságokon túl is az állatok élettartamát. Ugyanis abban az esetben, ha odafigyelsz az ebedre, jelentősen növelheted a várható élethosszát. Az étrend és a testmozgás a kutyák egészségének két kulcsfontosságú pillére, ezért elengedhetetlen az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres fizikai aktivitás biztosítása. Továbbá, ha segítesz az ebednek egészséges súlytartományban maradni, nagyban csökkentheted annak az esélyét, hogy számos súlyos egészségügyi problémától szenvedjen. A mentális stimuláció kulcsfontosságú kutyád általános jóléte szempontjából, ezért mindig keress olyan tevékenységeket, amely kihívást jelenthet és megmozgathatják kutyád elméjét. A paraziták elleni védelem hasonlóan létfontosságú, ezért konzultálj állatorvosoddal arról, hogy mit kell tenned annak érdekében, hogy megvédd kedvencedet a kellemetlenségektől. Továbbá ne feledd a folyamatos orvosi vizsgálatokat, ugyanis ezeknek a segítségével biztosíthatod, hogy kutyusod ne csak hosszú, de egészséges életet éljen .

kutya életkora kutya életmód kutya és macska kutya és macska különbségek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink