hirdetés

Így segítettek kiscicákkal az összetört szívű kutya mamán

Hangai Lilla

2023. július 7 - Képek: Dodo YouTube videó

Amikor Milónál beindult a szülés, még legalább egy hétig nem lett volna itt az ideje. A gondviselői tudták, hogy valószínűleg egyik kölyök sem fog élve megszületni, így már csak abban bízhattak, hogy a kutyus átvészeli ezt a lelkileg és testileg is borzasztóan megterhelő időszakot.

hirdetés

Így nevel a menhelyi kutya 3 cirmos cicát. Zsepiket előkészíteni ér!

Az összetört szívű mama nem tudta mihez kezdjen fájdalmában.

Kutyákat kerestek, de cicákat találtak

Amikor kijöhetett a kórházból, kétségbeesetten kereste mindenhol a kölyköket. Szívtépő volt nézni, ahogy szenved a szerencsétlen állat, így a menhely dolgozói, hogy enyhítsenek a fájdalmán, megkérdeztek néhány más menhelyet, hogy esetleg vannak-e bárhol elárvult kiskutyák, akiket Milo gondjaira lehetne bízni. Sajnos senki nem tudott segíteni, ám valaki jelezte, hogy nemrég született kiscicákkal viszont tud szolgálni. Úgy voltak vele, hogy miért ne?! Végül is működhet a dolog.

Három, néhány nappal azelőtt világra jött, mama nélkül maradt kiscicát hoztak neki és bíztak abban, hogy egymásra találnak. Amikor Milo kenneljébe vitték a cicákat, agressziónak semmi jelét nem mutatta, csupán nagyon izgatott és kíváncsi lett. Egyesével bemutatták neki a kölyköket, hagyták, hogy megszaglássza őket. Alig telt bele néhány perc, amikor már mind a három cica vele volt; az egyik azonnal szopni kezdett!

A szoptatás megnyugtató pillanatai.

Az anyai ösztön csodás hatása

Szükség volt a gondozók segítségére a hozzátáplálás tekintetében, azonban a cicák előszeretettel bújtak Milóhoz és szopiztak, ez ugyanis megnyugtatta őket is és a pótmamát is. A gondozók szerint az anya ösztönei olyan erősek voltak, hogy abban sem biztosak, észrevette-e, hogy kiscicák mamájává vált. Ezen a ponton azonban ez nem is számított már!

Akármikor elvitték a kölyköket, hogy cumisüvegből megetessék őket, Milo alig várta, hogy visszaérjenek és foglalkozhasson velük. Mosdatta őket, felügyelte a játékukat, összebújt velük; minden a legnagyobb rendben és szeretetben zajlott. Arra azonban felfigyeltek a gondozók, hogy van egy cica, amelyiket szereti magához közelebb tudni. Ha Gumball (angolul golyó alakú rágó kemény, cukros bevonattal) kimászott a fekhely oltalmából vagy messzebbre csatangolt, Milo érte ment és visszavitte magához. A másik két csöppséget sokkal inkább engedte, hogy felfedezőútra induljanak. Milyen érdekes, hogy az állatoknak is lehet „kedvenc gyerekük”.

A fél szeme mindig Gumballon.

A pótmamaság magyarázata: ezért nevel fel egy kutya 3 cicát

Stanley Coren pszichológia professzor, neuropszichológiai kutató rendszeresen tanulmányozza az ebeket és publikál is az intelligenciájukról, szokásaikról és viselkedéséről. Szerinte azért válnak az ebek pótmamává olyan sűrűn más fajok számára is, mert érzékelik az árva állatok által kibocsájtott fermonokat (ezek a szagmolekulák információs értékel bírnak), amely beindítja náluk a szülői ösztönök működését.

A másik valószínűsíthető ok az az, hogy a kutyák társas lények, akik igénylik a szocializációt. Noha előnyben részesítik a fajtársaikat, sűrűn előfordul, hogy más fajok iránt is érdeklődnek. Coren professzor szerint hasonló lehet a kapcsolat a gyermekek és plüssjátékuk, valamint az ebek és fogadott kölykeik között. A kedvenc játék támaszt és megnyugvást ad, rendkívül erős érzelmi kötődés alakul ki közte és a gyermek között. Lényegében négylábú barátaink is valószínűleg hasonló biztos, szeretetteljes módon érzékelik az általuk nevelt állatot.

Ebben az angol nyelvű videóban is végikövetheted Milo sorsát: 

Az adoptálásra sem kellett sokat várni

Milót David fogadta örökbe, aki együtt él a testvérével. David húga pedig már nagyon régóta fontolgatta, hogy szeretne egy macskát. A sors pedig úgy rendezte a dolgokat, hogy David húga és Gumball között azonnal megvolt a kémia, így Milo és Gumball újra egyesülhettek már egy szerető és biztonságos család tagjaiként. És szerencsére, nagy örömünkre a másik két cica is otthonra talált!

kutya és macska kutya és macska közötti barátság kutya macska kommunikáció kutya örökbefogadás kutya pótmama menhely pótmama

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink