hirdetés

Az anyai ösztönök kiteljesedése: így nevelget ez a kutyus nandu csibéket

Hangai Lilla

2023. augusztus 10 - Képek: Katie Arrowsmith Instagram

Ali Thom farmján, az Arnbeg Farmstayban több mint 100 különböző állat kap menedéket. Közöttük vannak birkák, kecskék, skót-felföldi marhák, alpakák, malacok és kutyák is; a napokban pedig nandu csibék látták meg a napvilágot.

hirdetés

A nandu a struccalakúak rendjébe tartozó hatalmas testű madár, a kakas akár 2,5 m magasságúra is megnőhet, súlya 20-27 kg is lehet. Ám amikor a csibék kikelnek, ők is pontosan olyan védtelenek, mint bármelyik másik „újszülött”, így nekik is szükségük van védelmező szülőkre. Ráadásul a farmon kikelt nandukat nem mama, hanem hőlámpa keltette. Ismerd meg Ivy, a hét éves Parson Russell terrier és a nandu csibék történetét: a szülői ösztön egy kutya esetében sem válogat!

Nem ez az első eset, hogy a szülői ösztön Ivyt a hatalmába keríti

A gazdik beszámoltak arról, hogy Ivy karrierjében – aki a farmon felügyeli, hogy minden rendben menjen – nem ez az első eset, hogy más faj felett kezd anyáskodni. A közelmúltban bárányokat istápolt pont olyan szeretettel és lelkesedéssel, mint most a nandu csibéket.

Ez több okból is nagyon érdekes; először is a Parson Russell terrier egy tipikus terrier, aki az ilyen apró állatokat általában prédának nézi. Ivytól azonban egy percre sem kellett félteni a csöppségeket. Kikelésük percétől kezdve óvó tekintetét le sem veszi róluk. A gazdi egyszer csak azon kapta, hogy a keltető ketrecbe is bemászott, hogy még közelebb lehessen hozzájuk.

Ám érdekes módon nem bújik össze velük, csak figyeli őket, hogy ne történhessen velük semmi baj. A csibék általában hajlamosak az idegeskedésre és hangosak is lehetnek, sok minden könnyen megrettentheti őket; Ivy mellett azonban teljesen nyugodtak és kiegyensúlyozottak. A blöki még azt sem bánja, ha a hunct madarak megcsipkedik, meghúzogatják a bundáját.

A születés pillanatai:

Miért „adoptál” egy kutyák másik fajt?

A kutyák esetében egyáltalán nem ritka, hogy más fajokat védelmezzenek, „adoptáljanak”. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy négylábú barátaink rendkívül társasági állatok, nagyra értékelik a közösséget és az általa nyújtott komfortérzetet. Ráadásul az érzelmi intelligenciájuk is igen fejlett, kimondottan empatikusak, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy azonnal megérezzék, ha valaki szükséget szenved valamiben vagy rászorul a gondoskodásra.

Az ilyen állatok általában stresszesek, amit a kutya orra azonnal képes érzékelni. Ahhoz, hogy egy stresszes élőlény megnyugodjon, a kutyák tudják, hogy általában testi kontaktusra és biztonságra van szüksége.

Másrészt pedig, Dr. Satnley Coren pszichológus szerint ennek a jelenségnek van egy biológiai megközelítése is. Az emlősök feromonokat bocsájtanak ki magukból, amik kommunikációs értékkel bírnak. Rengeteg mindent megtudhatnak egymásról segítségével a különböző fajok és fajtársak egyaránt. A kutyák, ha egy árva kisállat feromonjait megérzik, az az anyáskodásra ösztönözheti őket.

kutya pótmama megható kutyás történetek parson russell terrier pótmama szülői ösztön

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink