hirdetés

Csimpánzbébit nevel a kutya: miért fogadják örökbe más állatok kölykeit?

Ferenczi Deborah

2022. január 8 - Képek: Getty Images Hungary

A természetben nem ismeretlen jelenség, hogy egy állat magához fogadja más egyedek elárvult kölykeit, majd úgy gondozza őket, mintha a sajátjai lennének. Számos példát lehetett már erre látni, melyeket filmek, mesék is feldolgoztak. Most két különösen aranyos történetet mutatunk arról, hogy majmok és kutyák között is létrejöhet ilyen jellegű kapcsolat.

hirdetés

Az első eset 2012-ben egy orosz állatkertben történt, amikor egy újszülött kismajmot magára hagyott az anyja, így az életbe maradása érdekében azonnal kellett számára találni egy pótmamát, aki gondozza addig, amíg megerősödik. Így egy éppen fialó masztiff szukára esett az állatkerti gondozók választása. Az eb minden ellenkezés nélkül elfogadta a kismajmot, és a sajátjaként nevelte attól a pillanattól kezdve, amint hozzá került. A majom pedig annyira megszerette pótmamáját és fogadott testvérkéit, hogy ölelgette őket és állandóan bújt hozzájuk. Sőt, sok esetben még úgy is viselkedett, mint egy kutyakölyök.

Az alábbi videón látható, hogy mennyire jól érzi magát a kismajom a kutyusok társaságában. 

A csimpánz pótmama

Az előbbi történettel ellentétben az indiai Rodosz szigetén olyan eset is előfordult, hogy egy makákó fogadott örökbe egy kiskutyát, és nevelte úgy, mintha a saját kölyke lenne. A majom védelmezte a kölyköt mindentől, cipelte magával, rendszeresen etette. A helyiek ezt látva csodájára jártak annak, miként oltalmazza a makákó a kiskutyát. A megható esetről fotósorozatot, videókat is készítettek. A felvételeken még olyan jelenet is látható, amikor a majom bolhákat szedeget le a kutyusról, vagy éppen élelmet szerez számára. Sőt amikor egy kóbor kutya meg akarja támadni a kölyköt, kifejezetten agresszíven lép fel az állat védelmében. A szakértők úgy gondolták, hogy a majom korábban elveszthette saját kölykét s a kiskutyával enyhítette annak a hiányát.

Az alábbi angol nyelvű videón tisztán látható, ahogyan a makákó védelmezi az ebet. 

Miért fogadják az állatok örökbe mások kölykeit?

Ennek oka többek között az, hogy az állatok feromonokat bocsátanak ki magukból, amiknek köszönhetően képesek kommunikálni egymással. Az árva kisemlősök nagy mennyiségű feromont termelnek. Ha egy nőstény megérzi a kibocsájtott hormonokat, akkor az esetek jelentős százalékában ösztönösen gondoskodni akar az elárvult kölyökről. Azt ugyan a tudósok még nem tudják megmagyarázni, hogy ez a cselekedet empátiából, vagy szimplán ösztönösen beléjük kódolt anyai gondoskodásból származik, de annyi bizonyos, hogy nagyon sok ilyen jellegű esetet lehet találni a természetben. Sőt igazán gyakori az is, amikor nemcsak egyedül neveli az állat az idegen jövevényt, hanem a saját almába fogadja be, így a kölykei is testvérként játszanak a kicsivel.

állatok örökbefogadása kutya és majom kutya örökbefogadás másik állatot kutya pótmama kutyakölyök örökbefogadás pótmama

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!