hirdetés

Képes fejtörő: felismered, mely kutyafajták újszülöttjeit látod?

Buzgó Csilla

2021. augusztus 15

Teljesen máshogy nézhetnek ki az újonnan világra jött négylábúak, mint a felnőtt példányok, de akadnak olyan fajták is, melyek jellegzetességei már a kezdetekkor megmutatkoznak.

hirdetés

Lássuk, felismered-e ezeket a cukiságokat babakori fotóik és néhány érdekesség alapján! Mindegyik kép felett egy rövid leírást találsz, ez alapján kell megtippelned, a fotón melyik fajta kölyke látható.

#1 Ki lehet ez a terrier?

Ezt a kedves kutyust eredetileg patkányvadászatra tenyésztették. Intelligens, önálló társasági kutya, szőre függönyszerűen hosszúra növesztve emeli ki a fajta különleges szépségét.

#2 Felismered ezt a terelőkutyát?

Mindenki kedvenc angol-skót terelőkutyája eszéről, agilitásáról és kirobbanó energiájáról híres. Bundája felnőtt korában közepesen hosszú, selymes, legnépszerűbb a fekete-fehér színváltozat.

#3 A kölyök, aki felnőttként is kicsi marad

Ez a fajta nevét egy amerikai városról kapta, felnőve is kicsi marad, viszont fülei hegyessé válnak. Az egyik legkedveltebb lakásban tartott kutyus, erőteljes személyisége és gazdiszeretete széles körben kedveltté tette.

#4 Ráismersz a mintázata alapján?

Sajnos nagyon könnyű lenne kitalálni a megoldást, ha elárulnánk, hogy ezt a fajtát melyik tevékenysége tette híressé. Legyen elég annyi, hogy semmit sem szeret jobban, mint a friss havat és hogy magas aktivitási szintje miatt csak mozgékony gazdiknak ajánlott.

#5 Ki lehet ez a hullámos szőrű szépség?

Meglepő, de ezt a kikent-kifent szalonkutyaként elkönyvelt, többféle méretben tenyésztett ebet eredetileg vízi vadászatra tenyésztették ki. Csak később ébredtek rá a francia nemesítők, hogy ez a fajta remek társasági kutyaként is funkcionál.

#6 Felismered a világ egyik legismertebb kutyáját?

Hosszúkás testalkata és makacs, magabiztos, mégis elbűvölő személyisége tette népszerűvé ezt a kutyafajtát szerte a világon. Ha ezek az információk nem tennék egyértelművé, kiről is van szó, a hotdogról bizonyára eszedbe jut.

#7 Ha megnő, már nem fér el a tenyeredben

A szigetország szuszogó dömperének morcos külseje melegszívű, barátságos belsőt rejt. Leggyakrabban egy híres miniszterelnökre asszociálnak róla, pedig az ő kedvencei a törpe uszkárok voltak.

Mindet eltaláltad? Ha nem, íme, a megoldások!

#1 Yorkshire terrier

Az újszülött yorkie-t első ránézésre akár a rottweiler vagy a dobermann kutyusok kölykeivel is össze lehet téveszteni hasonló színük és foltjaik elhelyezkedése miatt. Mérete és finom vonásai azonban árulkodóak későbbi külsejét illetően. Aki yorkshire terriert szeretne, jó, ha már kölyökkorban elkezdi a következetes nevelést, ugyanis ez az intelligens fajta hajlamos a dominanciára és az öntörvényűségre. Nem az a tipikus butuska öleb, mint aminek sokan képzelik, akár rendőrkutyának is beválik.

#2 Border collie

Ugyan a fekete-fehér szín és az arcon látható jegyek a fajtát ismerő olvasók számára árulkodóak lehettek, sokaknak valószínűleg mégis fejtörést okozott ez a feladvány, mivel a border collie-t hosszabb szőrű fajtának ismerjük. Már kölyökként is könnyen idomítható, értelmes, aktív fajta. Érdekességképp említhető, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hivatásos vadűző kutyusa Maggie, a border collie volt, aki sokat tett azért, hogy a madarak és egyéb apróvadak jelenléte ne zavarja a légiközlekedést.

#3 Boston terrier

Jellegzetes arcformája és színe a hozzáértők számára hamar elárulhatta ezt a kis önbizalombombát. Már kölyökként megmutatkozik a boston terrier öntudatos, makacs és tűzrőlpattant attitűdje, ezért érdemes korán szocializálni, illetve megkezdeni az idomítást, ha nem akarod, hogy a fejedre nőjön. Mozgásigénye nagy, és bár szívós fajta, a durvaságot nem viseli jól. Következetes, de pozitív megerősítésen alapuló nevelést igényel.

#4 Szibériai husky

A szánhúzók királya már pöttöm korában is igen jól felismerhető tömött, szürkés bundájáról és jellegzetes arcorri mintázatáról. Könnyen nevelhető és emberszerető fajta, de szüksége van fajtársai társaságára is. Mozgásigénye hatalmas, akár napi 10 km-nyi futástól sem fárad el túlzottan, tehát ha ezt a fajtát választod, biztos, hogy ő gondoskodik megfelelő edzettségi szintedről.

#5 Uszkár

A már újszülöttkorában is fodros, hullámos bunda talán felismerhetővé tette a négyféle méretben tenyésztett francia kutyafajtát. Bár manapság inkább társállatként funkcionál, az apportösztön sem veszett ki belőle. A rendszeres mozgás és játék elengedhetetlen számára a kiegyensúlyozott élethez.

#6 Tacskó

Imádnivaló, amikor a még fejletlen mozgású, rövid lábú, hosszúkás testű babatacskók megkísérelnek életükben először futólépéseket tenni. Kotorékebhez méltó módon legendás bátorságuk már kiskorában is feltűnő lehet. Természetüknél fogva következetes és határozott nevelést igényelnek, különben az engedelmesség terén problémák adódhatnak.

#7 Angol bulldog

Jellegzetes színkombinációjáról és fejformájáról azonnal fel lehetett ismerni ezt az imádnivaló minitankot. A felnőttkorban jellemző morcos arcberendezés és zömök, erőteljes testalkat egy végtelenül türelmes, hűséges, család- és gyerekbarát ebet rejt maga mögött. Rendkívül jól kijön más háziállatokkal, és néhány kivételes helyzettől eltekintve általában a hangját sem hallani.

Reméljük, új információkkal gazdagodtál a különböző kutyafajtákról, és azok imádnivaló kölykeiről. Ebből a cikkünkből megtudod, mi a teendőd, ha elhagyatott kiskutyát találsz, akinek életét csak egy pótmama vagy a cumisüveg mentheti meg. Ide kattintva pedig a kiskutyák fejlődését követheted nyomon az első héttől kezdve.

(Képek: Getty Images Hungary)

angol bulldog border collie fejtörő kiskutya kutyakölyök szibériai husky tacskó teszt újszülött kutya uszkár yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink