hirdetés

Ez a 7 kutyafajta macskás házban is jól érzi magát

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 31 - Képek: Getty Images Hungary

Régen megdőlt az elképzelés, miszerint a kutyák és a macskák halálos ellenségek. A megfelelő összeszoktatás mellett ugyanis bármelyik eb remek társa lehet egy cicának.

hirdetés

Vannak azonban olyan fajták, amelyek kifejezetten könnyen barátkoznak más házi kedvencekkel. Egy ilyen kutya igazán jól kijöhet akár egy macskával is.

Fontos a fajtacsoportok ismerete

Leendő kutyatulajdonosként, ha van már otthon cicád, az első és legfontosabb feladatod a megfelelő fajta kiválasztása. Egyes fajtacsoportok általában jól kijönnek a macskákkal, míg mások kevésbé viselik el a szeszélyes kedvenceket.

A társasági kutyák csoportjába tartozó fajták többsége társaságkedvelő, arra tenyésztették őket, hogy kis szeretetgombócok legyenek. A sportos fajták nyitottak és barátságosak, örömmel ismerkednek meg és mókáznak bárkivel – akár egy macskával is.

Ezzel ellentétben az eredetileg kártevők irtására tenyésztett terrierek vadászösztönét aktiválhatja egy szaladgáló kiscica, ahogy egy nagyobb testű kopó is prédát láthat a macskában. A pásztorkutya csoport tagjaiban pedig erős a terelőösztön – a többi családi kedvencet, de akár az embereket is előszeretettel terelgetik. Ez azonban egy öntörvényűbb macskának kifejezetten zavaró lehet és konfliktusokhoz vezethet a két állat között.

A kutya és a macska részéről is előfordulhatnak nehéz pillanatok az ismerkedés során, ezért az összeszoktatás ideje alatt semmiképp se hagyjuk őket egyedül.

Összeszoktatás és folyamatos nevelés

A fajtacsoportok általános macskákhoz való hozzáállása természetesen nem jelenti azt, hogy egyetlen terrier sem lehet macskás házban. A legtöbb kutyafajta békésen élhet egy cicával, ha kölyökként megfelelően szocializálták és megtanulta az olyan fontos vezényszavakat, mint a „hagyd” és a „maradj”. Fontos, hogy az összeszoktatás ideje alatt sose hagyd a két állatot egyedül. Ezt csak akkor szabad megtenni, ha már teljes mértékben konfliktus- és problémamentes a kapcsolatuk.

Mind a kutya, mind a macska egyéni személyiségének is szerepe van. Például egy idősebb macska, aki szereti, ha békén hagyják, talán nem fog jól kijönni egy túlságosan eleven kiskutyával. Minden szempontot mérlegelj hát, mielőtt kutyát viszel a macskás házba.

Mely kutyafajták jönnek ki jól a macskákkal?

Az alábbiakban olyan kutyafajtákat találsz, amelyekről általánosságban elmondható, hogy jól megvannak a cicákkal. A megfelelő fajta kiválasztásánál ez a segítségedre lehet, arról azonban ne feledkezz meg, hogy minden kutya más, így feltétlenül érdeklődj a tenyésztőnél vagy állatvédő szervezetnél, ahol kiszemelted leendő kedvencedet, hogy ők javasolják-e az állatot macska mellé.

Basset hound

A basset hound hűséges, türelmes és nyugodt. Makacssága miatt a tanítása ugyan kihívást jelenthet, de békés természete barátságossá és toleránssá teszi őket más állatokkal szemben.

Beagle

A beagle-öket csoportokban történő vadászatra tenyésztették, ezért általában barátságosak más állatokkal. Szeretetteljes társak, akik valószínűleg csak egy másik csoporttagként tekintenek a macskát.

Angol bulldog

Ez a zömök kutya marcona külsőjével akár meg is félemlíthetné a macskákat, ám a fajta híres jó természetéről. Bár a cicákhoz hasonlóan egy angol bulldog is rendkívül makacs tud lenni, egy alapvetően türelmes és békés fajta, aki jól megfér más állatok mellett.

Cavalier King Charles spánielek

A Cavalier King Charles spániel alkalmazkodó, szeretetteljes, gyengéd és okos. Agressziótól teljesen mentes, hiszen arra tenyésztették, hogy az ember társa legyen. Ennek köszönhetően egy nagyon kedves kutya, aki nemcsak a gazdájával, hanem a családjában élő más állatokkal is remekül kijön.

Golden retriever

A golden retriever igazi családi kutya, aki emberekkel és más házi kedvencekkel egyaránt jól érzi magát. Türelmes és nyugodt, így még egy virgonc kiscica sem tudja kihozni a sodrából.

Ha a kutya együtt nő föl a macskával, akkor nagy lehet az összhang

Papillon

Ez az édes kiskutya egy életvidám energiabomba, aki imádja a társaságot – akár egy macskáét is. Egyáltalán nincs benne agresszió, de nem is félénk. A papillon nagyon játékos, így remek párost alkothat bohó kiscicával.

Mopsz

A mopsz amilyen kicsi, annyi szeretet van benne. Igénylik a figyelmet és a társaságot, így egy macska segíthet nekik, amikor a gazda távol van, hogy ne érezze magát egyedül. Bárkivel megtalálja a közös hangot, és sosem kelt felesleges feszültséget.

kutya és macska kutya macska barátság kutya macska összeszoktatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink