hirdetés

Kutyád mindent megfogna, ami él és mozog? 5+1 tipp, hogyan zabolázd meg a vadászösztönt

Szénási Szimonetta

2023. február 21 - Képek: Getty Images Hungary

Nálatok is problémát okoz, hogy kedvenced mindent levadászna? Szerencsére az alábbi tanácsok megfogadásával kordában tarthatók az ösztönök.

hirdetés

Amikor a kutyákban beindul a vadászösztön, és egy éppen leszálló kismadár, egy arra tévedt macska, rosszabb esetben egy őz vagy egy vaddisznó után veti magát az erdei sétán, akkor sajnos többnyire már megállíthatatlan a felspanolt, endorfinban úszó eb. Éppen ezért fontos, hogy idejében leszoktasd kedvencedet a nem kívánt viselkedésről.

Magát és a járókelőket is veszélyezteti

A fékezhetetlen vadászösztön nemcsak azért veszélyes, mert kutyád így meg is ölheti a nála kisebb állatokat (gyakran nem is kell megfognia: egy őzet például a végkimerülésig hajszolhat egy felbőszült kutya!), de egy nagyobb állatra támadva neki is baja eshet.  Emellett az üldözés során nyomaveszhet, a csatangolás közben pedig szintúgy baleset érheti. Vadászidényben a hivatásos vadászok pedig indokolt esetben, törvény adta joguknál fogva ki is lőhetik a kóbornak vélt kutyákat.

A másik nyomós érv a leszoktatás mellett, hogy az ösztön az állatok mellett más emberekre is rászabadíthatja az ebet. Gyakorta a futók és a biciklisek esnek áldozatul az elszabadult kutyáknak. Mindezeket számba véve egyértelmű, hogy lépni kell az ügyben, méghozzá mihamarabb!

Mitől függ az ösztön erőssége?

A fajta erősen meghatározó

Az, hogy ez a vadászösztön mennyire erős a kutyában, elsősorban a fajtától függ. Vannak olyan kutyafajták – mint a beagle, a tacskó, a vizslák és a terrierek vagy a basset hound, hogy csak néhányat említsünk –, amelyeket kifejezetten vadászattal kapcsolatos feladatokra tenyésztettek ki.

A vadászösztönt kiváltó további tényezők

A fajta mellett vannak más tényezők, amelyek felerősíthetik az állat vele született ösztönét. Az egyik az, ha már megízlelte a vadászat izgalmát. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy azok a kutyák, akik akár csak egyszer is üldözőbe vettek egy potenciális zsákmányt, a jövőben nagy valószínűséggel éli fognak a lehetőséggel, és megismétlik a vadászatot.

Emellett már kutyák viselkedése is aktiválhatja az ösztönt, ami a kutyát arra készteti, hogy ő is vegye célba a másik állatot (vagy embert). A szakirodalom hangulatátvitelnek nevezi. Ugyanakkor a hormonális változások, főként a szexuális érés során végbemenő folyamatok is előidézhetik a viselkedést.

Ezt ne tedd soha!

Az egyik legnagyobb hiba, ha ráhagyod kedvencedre ezt a viselkedést, gondolván, egy galamb vagy egy kóbor macska megkergetése „teljesen normális, hiszen kutya” (gyakran hallani efféle érvelést a gazdák részéről.) Ahogy említettük, amelyik kutya egyszer is megízlelte a vadászat során felszabaduló boldogsághormonok okozta eufóriát, az a későbbiekben is vágyni fog rá.

Az sem megoldás, ha csupán a póráz visszatartó erejében bízol! Számtalanszor látni loholó kutyát, aki után ott lebeg a gazda kezéből kitépett póráz. Sokkal célravezetőbb, ha már a kezdetektől úgy neveled jószágodat, hogy az engedelmes legyen, és birtokában legyél azoknak a technikáknak, amelyekkel adott esetben megfékezheted.

Mi vezet eredményre?

1.) Legyen vonzóbb a veled való séta

Alapvetően fontos, hogy kutyád élvezze a veled való programokat, köztük a mindennapi sétákat. És ne csak azért, mert a zsebedben ott lapul néhány ízletes falat, hanem mert jól érzitek magatokat együtt, és érdekes kalandokat éltek át! Emiatt törekedj arra, hogy a sétáltatás mindkettőtök számára valódi kikapcsolódás legyen, ne csak egy letudni való kötelező kör.

2.) Neveld engedelmességre

Az engedelemességre való nevelést már kölyökkorban el kell kezdeni, különben kedvenced könnyen a fejedre nőhet. A kutyaiskolák és a kiképzők nagy segítséget jelentenek ebben, de korábbi írásaink is segíthetnek, miként tanítsd meg kutyásnak az alapokat, köztük a behívást és a lábnál maradást.

3.) A láthatatlan póráz

Szintén alapvetés, hogy kutyád minden helyzetben hallgasson rád, és ha szólítod, figyeljen. Olyan ez, mint egy láthatatlan póráz. Ennek olyan felfokozott helyzetekben különösen nagy jelentősége van, mint egy üldözéses szituáció. Gyakorolj kedvenceddel többféle élethelyzetben: odahaza, a kertben, a parkban és más zsúfoltabb helyeken is, hogy megtanulja kizárni a külső tényezőket. A pozitív megerősítés és a jutalmazás ezúttal is célravezető.

4.) Átirányítás

Alapvetően a vadászösztön – ösztönről lévén szó, tehát veleszületett – nem megszüntethető. Ám az úgynevezett átirányítás, azaz a nem kívánt viselkedés más, örömteli tevékenységekkel való helyettesítése működhet. Ha kutyádnak erős a vadászösztöne, akkor azt próbáld más formában levezetni. Vidd el agilityzni, túrázzatok vagy fussatok rendszeresen, használj dummyt a fárasztáshoz, járjatok úszni. Botokat is dobálhatsz neki. A lényeg, hogy az adott tevékenység lefárassza, egyszersmind boldogsággal töltse el az ebet. (Itt fontos megjegyezni, hogy a kifejezetten vadászatra képzett kutyáknál nem mindegy, milyen módon játszol vele a szabadidőtökben, ugyanis felülírhatod a tanulás során lefektetett szabályokat, ami a munkavégzés rovására mehet. Erről bővebben ITT írtunk.)

5.) Impulzuskontroll

A vadászatellenes képzés alapvetően mindig az impulzuskontrollal van összefüggésben: a kutyának végső soron meg kell tanulnia kezelni a vadászösztönét. Ez a kontrollált viselkedés azonban ellentmond az állati természetének, és elkerülhetetlenül frusztrációhoz vezet. Az impulzuskontroll azt is jelenti, hogy a kutya képes elviselni a frusztrációt.

Mint minden másban, a kutya csak akkor sajátítja el az önkontroll képességét, ha ez a tanulási folyamat hasznosnak bizonyul a szemében.  Például egy olyan kutyának, amelyik minden látogatóra felugrál, meg kell tanulnia, hogy ez a figyelemfelkeltés rossz módja, és gazdája csak akkor dicséri meg, ha nyugodtan ül. Hasonlóan működik a vadászatellenes kiképzés is: a kutya csak akkor remélhet jutalmat, ha megmutatja, hogy képes kezelni az impulzusait. Ha észreveszi a zsákmányt, de nem veszi üldözőbe, helyette türelmesen várja gazdája parancsát, aki ezért megjutalmazza.

Erre jó gyakorlat, ha először helyére küldöd a kutyát, majd közvetlenül utána egy bábut dobsz neki. Ha azonnal futásnak ered, anélkül, hogy megvárná a következő parancsot, az azt jelenti, hogy nem vesz tudomást rólad. Ha viszont türelmesen vár a további utasításokra, akkor jutalmazd meg bőségesen.

+1.) Vészjelzés

Még a legjobban nevelt és legmegbízhatóbb kutyák esetében történhet olyan váratlan esemény, amely kibillenti a megszokott viselkedésből. Egy lehetséges zsákmány felbukkanása, és az aktiválódó ösztönök éppilyen szituációt teremtenek. Ilyen esetekre jó, ha van egy vészjeletek, amit hallva a kutya tudja, hogy azonnal vissza kell térnie. Ez lehet például egy síp, de akár egy külön parancsszó is. Ennek a tanításakor valami nagyon különleges finomsággal jutalmazd meg az ebet, amit kizárólag az adott jelzésre való helyes reagálással érdemelhet ki, hogy éles helyzetben ez vonzó legyen a számára.

Ha falakba ütközöl

Minden igyekezeted ellenére előfordulhat, hogy kedvencedet nem tudod leszoktatni az állandó vadászatról és üldözésről. Ilyenkor érdemes még azelőtt szakemberi segítséget kérni, mielőtt bárkinek bántódása esne! Egy felkészült kiképző vagy egy viselkedésszakértő tudásának hála megtalálhatja a módját, hogy nyugodt jószágot neveljen négylábúdból.

baleset képzés kutya ösztön kutya vadászösztön nevelés ösztön ösztönök ragadozó tanítás vadászat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!