hirdetés

Nem bírsz a kan kutyáddal? Ez segít, ha tombolnak a hormonok

Bodri Melissza

2021. március 29

Az ingerlékeny, nyugtalan, olykor szökni próbáló kedvenc nagyon sokszor bosszúságot okoz a gazdinak. A fenyítés nem megoldás, ráadásul az eb sem érti, hogy miért kap büntetést. A tüzelés időszakára bizony nem árt felkészülni, még akkor is, ha nem szuka, hanem kan kutyád van.

hirdetés

A szukák átlagosan kétszer tüzelnek egy évben, és ez az időszak általában két vagy három hétig tart. Ekkor a kan kutyák kissé agresszívabban viselkedhetnek. A megszokottnál izgatottabbak, időnként nyafoghatnak, nyüszöghetnek és vizeletükkel mindent megjelölnek. Ez a jelenség teljesen normális a tüzelés ideje alatt, hiszen az erősebb nemet hajtja a szaporodási ösztön. Ugyanakkor a nagyon szélsőséges viselkedés nem elfogadható, hiszen sok kellemetlenséget okozhatnak a mindennapokban.

Elkülönítés

Amennyiben két eltérő nemű kutyád van, nem ivartalaníttattad őket, és az egyik tüzelni kezd, akkor bizony nincs mit tenni, a legjobb megoldás az, ha elkülöníted őket. Ezzel eléred, hogy a kan is nyugodtabban viselkedjen, és ezzel kevésbé lesz kitett az ösztönök parancsának. A legjobb módszer az, ha lehetőség szerint egy külön kennelbe vagy egy teljesen elszeparált helyiségbe kerül mindkét kutyus. Ugyanakkor érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az eb akár 3 kilométeres körzetben is képes kiszagolni a tüzelő szuka szagát. Ezért nem biztos, hogy az elkülönítés végleg megnyugtatja a jószágot. Jó megoldás lehet az is, ha a kan négylábút ismerősökre bízzuk arra az időtartamra, amíg a tüzelés tart.

A testmozgás pozitív hatása

Az is megoldás lehet, ha kedvenced kellő mennyiségű mozgással lefárasztod. Ez levezeti a felesleges energiáit, és kevésbé fog összpontosítani a tüzelő kutyákra. Azonban fontos megjegyezni, hogy csak olyan helyen érdemes a kutyát lemozgatni, ahol lehetőleg semleges szagok vannak. Ugyanis a szukák szagmintái bárhol megzavarhatják a kanokat. Ezért érdemes a séta útvonalakat is változtatni, és ha mód van rá, akkor olyan ösvényeket választani, ahol nincsenek más ebek főleg nem szukák.

Zárd be az ablakokat

Ha a kan mellett szuka kutyád is van, bevethetsz egy nagyon egyszerű praktikát, mely nem más, mint az ablakok bezárása. Így kevésbé fog terjedni a nőstény tüzelést jelző szaganyaga, amely megzavarhatja a hímeket. Ez utóbbi módszer csak lakásban tartás esetén alkalmazható, így ha az ebek kizárólag udvaron élnek, akkor érdemes az elkülönítéses eljárást eszközölni.

Szagelfedő termékek

Léteznek olyan készítmények (például spray-k), melyek segítségével elfedhető az ivarzó szuka szaga. Ezek az anyagok semlegesíthetik a belőlük áradó illatanyagot, így elősegíthető a kanok lenyugtatása és problémamentes magatartása. Ezeknek a termékeknek a hatása eltérő lehet, és korántsem biztos, hogy hosszú távú megoldást jelent a tüzeléssel járó kellemetlenségekre. Használatuk előtt érdemes konzultálni állatorvossal.

Használj kutyapelenkát!

A kutyapelenka nem csupán a tüzelő szuka számára lehet hasznos, hanem a kan esetében is. Ezzel az eszközzel megakadályozható a fizikai kontaktus, így elkerülhető a nem várt kiskutya alom.

Az ivartalanítás fontossága

Természetesen az ivartalanítás nyújthat végleges megoldást a tüzelés időszakára. Nem csupán a betegségeket sikerül ezzel az eljárással megakadályozni, hanem az állat élettartama is jelentősen növelhető. Nem mellesleg a kutya sokkal nyugodtabban fog viselkedni a műtét után, elkerülhetők az agresszív megnyilvánulások, a terület túlzott jelölgetése. A beavatkozás előtt konzultálj állatorvossal!

(Képek: Getty Images Hungary)

elkülönítés ivarérettség ivartalanítás ivarzás kan kutya szuka kutya tüzelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink