hirdetés

Kan vagy szuka kutya való neked? A 3 fő különbség, amik segíthetnek a döntésben

Buzgó Csilla

2020. november 15

Többnyire az ember ruházza fel a különböző nemű állatokat vélt személyiségjegyekkel, ez alapján találja szimpatikusnak a nőstény vagy a hím kutya gondolatát. Tényleg ez az igazság, vagy valóban akadnak eltérések?

hirdetés

A szakértők és a tapasztalt gazdik beszámolói alapján a szocializáció, a nevelés és a fajta határozza meg leginkább az eb személyiségét. Néha azonban igenis feltűnőek a tipikus maszkulin vagy feminin viselkedésminták, nem is beszélve az egészségügyi különbségekről.

Személyiség és viselkedés

Az egyik nagy kutyaeledelgyártó szakértői szerint a szukák állítólag figyelmesebbek, könnyebben nevelhetőek szobatisztaságra, és alkalmazkodóbbak. Pippa Mattinson tréner és író úgy véli, a kanok ezzel szemben kissé makacsnak bizonyulhatnak idomításnál, és hamarabb kalandozhat el a figyelmük. Akárcsak az emberek esetében, a kutyáknál is jellemző a nemek közti eltérés a felcseperedés során: a szukák náluk is hamarabb érnek mind testileg, mind mentális értelemben véve.

Megfigyelték, hogy embercsaládjuk körében a nőstény ebek hajlamosak a taktikázásra, tehát hamar rájönnek, kihez miért érdemes fordulniuk. A kanok gyakran személyes sértésnek veszik, ha a társaságukban egy ember vagy egy kutya megpróbálja játszani a macsót, beárnyékolva ezzel tiszteletreméltó férfiúi mivoltukat.

Ha a nézeteltérések tisztázására kerül a sor, a szukák komolyan és erőteljesen verekszenek, gyakrabban okoznak sérülést vitapartnerüknek, mint a kanok, akik inkább csak a látszatra fókuszálnak. Míg a nőstények elsősorban a szeretteiket védik, a hímek a territoriális agresszióra hajlamosak.

Bár szimatolni minden kutyus imád, a hímek domináns párzási viselkedésükből kifolyólag élénkebben érdeklődnek társaik illatnyomai iránt, és jobban elmerülnek a szaglászásban, mint a szukák.

Megjelenés és testalkat

Gyakorta ránézésre is meg lehet állapítani, hogy melyik a kan és melyik a szuka egy bizonyos fajta képviselői közül. Egyes esetekben a különbség igen feltűnő lehet: német dogoknál gyakran előfordul, hogy a hím súlya kétszerese a nőstényének. Kisebbeknél, például a yorkshire terriereknél alig észlelhetőek a nagyjából félkilós eltérések. Befolyásolhatja ezt a jelenséget a korai ivartalanítás, melynek köszönhetően csekélyebb lesz a kanok méretkülönbsége a szukákkal szemben.

Egészség és szaporodás

A két nemet a kutyáknál elsősorban hormonrendszerük és külső-belső nemi szerveik különítik el egymástól egészségügyileg. Az ivaros hímek és a nőstények is hajlamosak a szökdösésre párzási időszakban, illetve egymástól kicsit eltérő módon, de mindkét nem képviselői kimutatják territoriális viselkedésüket. A “fiúkra” jellemzőbb, hogy afféle szerelmi bánatba zuhannak, azaz ha nem élhetik ki aktívan uralkodó nemi ösztöneiket, levertek, ingerlékenyek, étvágytalanok lehetnek.

A “hisztis viselkedés” a lányokra is jellemző a tüzelés hetei alatt, amikor pedig készen állnak a párzásra, nagyon kell rájuk vigyázni, mert kifejezetten flörtölős hangulat lesz úrrá rajtuk.

A nemi viselkedéssel kapcsolatos problémák természetesen orvosolhatóak ivartalanítással, de előfordul, hogy ilyenkor is homokszem kerül a gépezetbe. Megesik, hogy szukák sterilizálásakor petefészkük egy kis darabja a testükben marad, és ez kiválthatja a tüzelési tüneteket.

Kanoknál ebből a szempontból azért lényeges, hogy minél előbb elvégezzék rajtuk a procedúrát, mert a nemkívánatos szokások, pl. a jelölgetés, a hágás, a szökdösés, vagy a domináns agresszió bevésődhetnek a kutya személyiségébe, és a hormonális változások legfeljebb enyhíthetnek rajtuk.

(Képek: Getty Images Hungary)

fiú vagy lány kiskutya kan kan kutya ivartalanítás kant vagy szukát nőstény kutya nőstény kutya dominancia szuka

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink