hirdetés

Miért emelik fel a lábukat a kutyák pisilésnél? A nőstények is okkal csinálják

Szénási Szimonetta, 2023. április 22 - Képek: Getty Images Hungary

Bár általában a kan kutyák szokása, de gyakran a nőstények is felemelik a lábukat pisilés közben. Viselkedéskutató magyarázta el, mi az oka a pózválasztásnak.

hirdetés

A vizelésnek a húgyhólyag kiürítésén kívül számos oka van az állatok esetében – mutat rá egy fontos tényre dr. Mary Burch állatviselkedés-kutató. Ez pedig összefüggésben van a pisilés közbeni testhelyzet megválasztásával is. Nézzük, miért emelik fel a lábukat bizonyos szituációkban a kutyák!

A két fő funkció

Mint dr. Burch rámutat, a pisilés két fő funkciója a vizelet eltávolítása, valamint a terület megjelölése. A kutyavizelet apró szagmolekulákat tartalmaz, amelyek jelzik, hogy az eb ott volt az adott helyen, így a terület tiltott a többiek számára. Mivel az ebek legfőképpen a szaglásukon keresztül tájékozódnak, ez az egyik legbiztosabb módja a kommunikációnak. És a négylábúak értik is az üzenetet.

A lábak felemelése is a területjelöléssel függ össze. Ebben a pozícióban ugyanis a szagnyomokat feljebb tudják juttatni, csaknem az orr magasságába. Így hamarabb érzékeli a többi kutya. Egyúttal a minél magasabb helyen hagyott jelzés azt sugallja, hogy a „gazdája” nagyobb termetű volt. Továbbá a vizelet fentről lefelé csöpögve nagyobb területet fed le, mintha simán csak a földre célozta volna a jószág.

A nőstények is csinálják

A nőstények általában guggolva vizelnek, mert így tisztábbak tudnak maradni, mintha felemelnék a lábukat – mutat rá erre a roppant logikus okra dr. Burch. Anatómiájukból kiindulva a kanok ugyanezt épp a felemelt lábbal tudják kivitelezni.

Ennek ellenére előfordul, hogy a szuka kutyák is a felemelt lábú pózt választják, aminek szintén oka van. Egyrészt ezt a testhelyzetet kényelmesebbnek érezhetik, mint a guggolást. Másrészt a tüzelés idején ők is jelölgetnek, ezzel jelezve a kan kutyáknak, hogy a párzási időszak megkezdődött. Éppen ezért ivartalanítás után sok szuka hajlamos abbahagyni a láb felemelését, míg mások még évekig pisilnek így.

Akkor is felemelik a lábukat, ha nyugtalannak érzik magukat, és meg akarják húzni a területük határait. Megfigyelték, hogy a lábemelés gyakoribb házon kívül, mint odahaza, amire a területjelölés ad magyarázatot. Végül a kutya mérete is közrejátszhat abban, hogy guggoló vagy felemelt lábú pisilő-e. A tapasztalatok alapján a kisebb nőstények általában felemelik a lábukat, ellenben a közepes és nagytestű jószágok ritkábban.

A „kevert póz”

Van egy szintén gyakran látható pozitúra, amikor a nőstények félig guggoló helyzetben emelik meg a lábukat. A felemelt láb hátránya, hogy így a lányok könnyen összepiszkíthatják magukat. Ilyenkor ajánlott mihamarabb megtisztogatni őket, nehogy a vizelet bőrirritációt okozzon.

Ha guggolnak a fiúk

Előfordul, hogy a kan kutyák is inkább a guggolást részesítik előnyben. Ennek több oka is lehet. A kevésbé problémás, amikor az eb életkorából adódóan még éretlen, azaz nem jutott még el a serdülőkorba. Ilyenkor még a területjelölés sem olyan fontos a számára. Ha pedig egy kutyát fiatal korában ivartalanítanak, akkor előfordul, hogy hormonális hatás híján sosem fog megjelenni a viselkedés.

Nagyobb baj, ha valamilyen egészségügyi panasz áll a háttérben, ami miatt az állatnak fájdalmat okoz a lábemelés. Ez lehet ízületi fájdalom, de akár rándulás, sebesülés. Ugyanígy egyes beavatkozások, főként térd- vagy csípőműtét után gyakori, hogy fájdalmas a póz.

Ha úgy látod, valami gond áll a pózválasztás mögött, vagy azt tapasztalod, hogy kedvenced nehézkesen vizel, akkor vidd állatorvoshoz! A közeledben lévő legjobb szakembert itt találhatod meg.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon