hirdetés

Miért emelik fel a lábukat a kutyák pisilésnél? A nőstények is okkal csinálják

Szénási Szimonetta

2023. április 22 - Képek: Getty Images Hungary

Bár általában a kan kutyák szokása, de gyakran a nőstények is felemelik a lábukat pisilés közben. Viselkedéskutató magyarázta el, mi az oka a pózválasztásnak.

hirdetés

A vizelésnek a húgyhólyag kiürítésén kívül számos oka van az állatok esetében – mutat rá egy fontos tényre dr. Mary Burch állatviselkedés-kutató. Ez pedig összefüggésben van a pisilés közbeni testhelyzet megválasztásával is. Nézzük, miért emelik fel a lábukat bizonyos szituációkban a kutyák!

A két fő funkció

Mint dr. Burch rámutat, a pisilés két fő funkciója a vizelet eltávolítása, valamint a terület megjelölése. A kutyavizelet apró szagmolekulákat tartalmaz, amelyek jelzik, hogy az eb ott volt az adott helyen, így a terület tiltott a többiek számára. Mivel az ebek legfőképpen a szaglásukon keresztül tájékozódnak, ez az egyik legbiztosabb módja a kommunikációnak. És a négylábúak értik is az üzenetet.

A lábak felemelése is a területjelöléssel függ össze. Ebben a pozícióban ugyanis a szagnyomokat feljebb tudják juttatni, csaknem az orr magasságába. Így hamarabb érzékeli a többi kutya. Egyúttal a minél magasabb helyen hagyott jelzés azt sugallja, hogy a „gazdája” nagyobb termetű volt. Továbbá a vizelet fentről lefelé csöpögve nagyobb területet fed le, mintha simán csak a földre célozta volna a jószág.

A nőstények is csinálják

A nőstények általában guggolva vizelnek, mert így tisztábbak tudnak maradni, mintha felemelnék a lábukat – mutat rá erre a roppant logikus okra dr. Burch. Anatómiájukból kiindulva a kanok ugyanezt épp a felemelt lábbal tudják kivitelezni.

Ennek ellenére előfordul, hogy a szuka kutyák is a felemelt lábú pózt választják, aminek szintén oka van. Egyrészt ezt a testhelyzetet kényelmesebbnek érezhetik, mint a guggolást. Másrészt a tüzelés idején ők is jelölgetnek, ezzel jelezve a kan kutyáknak, hogy a párzási időszak megkezdődött. Éppen ezért ivartalanítás után sok szuka hajlamos abbahagyni a láb felemelését, míg mások még évekig pisilnek így.

Akkor is felemelik a lábukat, ha nyugtalannak érzik magukat, és meg akarják húzni a területük határait. Megfigyelték, hogy a lábemelés gyakoribb házon kívül, mint odahaza, amire a területjelölés ad magyarázatot. Végül a kutya mérete is közrejátszhat abban, hogy guggoló vagy felemelt lábú pisilő-e. A tapasztalatok alapján a kisebb nőstények általában felemelik a lábukat, ellenben a közepes és nagytestű jószágok ritkábban.

A „kevert póz”

Van egy szintén gyakran látható pozitúra, amikor a nőstények félig guggoló helyzetben emelik meg a lábukat. A felemelt láb hátránya, hogy így a lányok könnyen összepiszkíthatják magukat. Ilyenkor ajánlott mihamarabb megtisztogatni őket, nehogy a vizelet bőrirritációt okozzon.

Ha guggolnak a fiúk

Előfordul, hogy a kan kutyák is inkább a guggolást részesítik előnyben. Ennek több oka is lehet. A kevésbé problémás, amikor az eb életkorából adódóan még éretlen, azaz nem jutott még el a serdülőkorba. Ilyenkor még a területjelölés sem olyan fontos a számára. Ha pedig egy kutyát fiatal korában ivartalanítanak, akkor előfordul, hogy hormonális hatás híján sosem fog megjelenni a viselkedés.

Nagyobb baj, ha valamilyen egészségügyi panasz áll a háttérben, ami miatt az állatnak fájdalmat okoz a lábemelés. Ez lehet ízületi fájdalom, de akár rándulás, sebesülés. Ugyanígy egyes beavatkozások, főként térd- vagy csípőműtét után gyakori, hogy fájdalmas a póz.

Ha úgy látod, valami gond áll a pózválasztás mögött, vagy azt tapasztalod, hogy kedvenced nehézkesen vizel, akkor vidd állatorvoshoz! A közeledben lévő legjobb szakembert itt találhatod meg.

dominancia ivarérett ivarérettség ivartalanítás kan kan kutya kutya műtét után miért műtét nőstény kutya nőstény kutya dominancia pisil pisilési pozíciók szuka szuka kutya terület megjelölése viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink