hirdetés

Miért pisil be a kutya, ha simogatod? Játék közben is előjöhet a szubmisszív ürítés

Buzgó Csilla

2021. március 10

A szubmisszív ürítés kölyökkorban gyakori, és a legtöbb kutyus ezt ki is növi felnőttkorára. De mi az oka annak, ha nem?

hirdetés

Emberi szemszögből kissé furcsának tűnhet az alárendeltséget jelző vizelés és az azt kísérő magatartásformák sokasága. Ez a viselkedés azonban a falkában élő kutyafélék egyik teljesen normális gesztusa. Olyan szituációkban bukkan fel, amikor az állat szeretné jelezni társának, hogy elfogadja felsőbbrendűségét. Ilyenkor gyakran a hátára is fekszik, s úgy pisil be.

Miért vizel be a magát alárendeltnek érző eb?

Elsősorban azért, hogy elkerülje a büntetést, amit valószínűleg egy korábbi életszakasza során gyakran tapasztalt. Úgy érzi, ha mindent megtesz azért, hogy bizonyítsa az illető személynek vagy állatnak, hogy nem jelent rá veszélyt, az nem fogja őt bántani.

Előfordul, hogy a kutya izgalmában pisil be, ilyenkor annyira hatalmukba kerítik az érzelmei, hogy fizikai kontrollja csütörtököt mond, és akaratlanul engedi el izmait. Néha csak cseppeket ürít, máskor pedig egész tócsát hagy maga alatt.

Az alárendeltségből fakadó ürítési problémák kiváltó okai és jelei

Általában az alábbi szituációk idézhetik elő a szubmisszív vizelést:

  • ismeretlen emberekkel vagy állatokkal való első találkozás (de megesik, hogy ismerősök érkezése a kiváltó ok)
  • izgalmas élmények
  • önfeledt játék
  • testi kontaktus, például simogatás vagy rosszabb esetben büntetés
  • verbális szidalmazás
  • feszült vagy zavaró tényezőkkel teli környezet (veszekedés, hangos zajok)

A vizelést a tipikus alárendelt testtartás kísérheti. Ilyenkor a kutya maga alá húzza a farkát, lecsapja füleit, nyalogatja a száját, ásít, felfelé görbíti a hátát, vagy akár hanyatt is vágja magát. Gyakorta produkálja az úgynevezett szubmisszív vigyort, ami vicsorgásra hasonlít, de ilyenkor az állat nem morog, csak felső ajkát húzza fel, és többi testrészén is látszik, hogy behódol a társaságában lévő állatnak vagy embernek.

Így segíts bevizelő kutyusodon!

A félős kutyának először is önmagába és környezetébe vetett bizalmát kell visszaadnod. Mielőtt a mentális problémákkal kezdenél foglalkozni, a biztonság kedvéért vidd el az állatorvoshoz őt egy kivizsgálásra!

A bepisilésnek ugyanis gyakran egészségügyi okai vannak, mint például húgyúti fertőzés, inkontinencia, húgykövesség, vagy egyéb idegi probléma. Amennyiben az eb egészséges, már csak a fejecskéjében kell rendet tenni.

A legfontosabb, hogy ne szidd le őt a bepisilésért, mert csak rontasz a helyzeten! A túlzott gondoskodás, babusgatás sem jó taktika, mert az eb megerősítésnek veszi. A legmegfelelőbb a nyugodt, érdektelen viselkedés. Takarítsd fel a nyomokat, ne szólj a kutyához, semmi baj, legközelebb minden jobban sikerül!

A fegyelmezésnek ilyenkor semmi értelme!

Ha az eb a hazaérkezésedkor kerül olyan izgalmi állapotba, hogy képtelen szabályozni hólyagjának működését, várj, amíg teljesen megnyugszik, és csak azután üdvözöld! Tedd ezt békésen, lehetőleg vele egy szinten, ülve vagy guggolva, nehogy fenyegetőnek érezze a fölé tornyosuló testedet! Kerüld a közvetlen szemkontaktust, és inkább oldalról közelítsd őt meg!

Arra is érdemes megtanítanod a kutyát, hogy amikor új embereket ismer meg, nyugodjon meg és üljön le, így magabiztosabban kezeli majd a szituációt, mert tudja, mit várnak tőle. Igyekezz fokozatosan bevezetni kedvencedet az ilyesfajta élményekbe, hogy ne egyszerre zúduljon rá a sok inger!

A pozitív megerősítéseken alapuló tréning csodát tehet az önbizalommal, így ha rendszeresen gyakoroltok, a kutyus félős viselkedése idővel akár teljesen meg is szűnhet. Ha nem boldogulsz, természetesen bármikor kérheted profi tréner segítségét.

(Képek: Getty Images Hungary)

félelmében bepisil a kutya kutya bepisil kutya bepisil lelki okai örömében bepisil a kutya szobatiszta kutya bepisil szubmisszív ürítés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink