hirdetés

Elli H. Radinger: Egy világhírű farkas története, aki tűzön-vízen át harcolt családjáért

Buzgó Csilla

2020. augusztus 14

Egy igazi vezéregyéniség nem tétovázik, ha a családjáról van szó. A Farkaskirálynő történetének az egész világ a csodájára járt, most pedig te is betekintést nyerhetsz e kivételes állat életébe.

hirdetés

Németország legnevesebb farkasszakértője, Elli H. Radinger néhány év jogászkodás után döntött úgy, hogy életét e csodálatos állatok kutatásának szenteli. A farkasok bölcsessége – Mire taníthatnak bennünket a vadon lakói? című könyvében a természetben megfigyelt különleges egyéniségek életének egy-egy tanulságos szeletét mutatja be. Figyelemreméltó a világhírűvé vált Farkaskirálynőről szóló fejezet, melyből itt olvashatsz egy kis ízelítőt.

Elli H. Radinger

A nők ereje

Mi a közös a nőkben és a farkasokban?

„Az egyik kedvenc kérdésem, amelyet minden, farkasokról szóló előadásomon felteszek a közönségnek, így hangzik: Ha a falkát érintően fontos döntést kell hozni, mit gondolnak, kié az utolsó szó joga a két vezérfarkasnál: a kané vagy a szukáé?”

A nem túl meglepő válasz: Miközben a hölgyek gúnyos mosollyal oldalba bökik férjüket a könyökükkel, az urak lemondóan a mennyezetre néznek, és felsóhajtanak: „Igen, igen, akárcsak odahaza.” Azt, hogy az utóbbi években változnak az idők, az iskolai előadásaimon is tapasztalom, amikor a gyerekek a kérdést meghallva lelkesen és egyhangúan rivallják: „Mamaaaa!”

Valóban így van. A farkascsaládban ugyan közösen határoznak a szülők, de az igazán lényeges kérdésekben – például hogy hogyan, mikor és hova induljanak vadászni, vagy hol ássák meg a vackot az ellés előtt – a legmagasabb rangú nőstény hozza meg a végső döntést, csakúgy, mint az embereknél. Végső soron minden, ami a család számára fontos, az ő igényeikhez igazodik. Ő az, aki a szexualitásával egy vagy több hímet magához köt, hogy azok vadásszanak neki és a gyerekeinek, és megvédjék az ellenséggel szemben.

Ő a család igazi középpontja. Magától értetődően – mint minden nagycsaládban – a farkasoknál is előfordulnak konfliktusok a nőstény és hím állatok között. Láttam már olyat, hogy a szuka „megvert” egy kant, de fordítva is. A konfliktusokat azonban általában szituációtól függően, a nemtől vagy a rangtól függetlenül döntik el. Ha példának okáért egy fiatal farkasok közötti veszekedést kell elsimítani, akkor az a farkas avatkozik közbe, amelyik épp
a legközelebb áll a veszekedőkhöz, és ő teremt rendet. Tehát nyugodtan lehet az akár egy idősebb testvér is.

A Yellowstone-ban számos ragyogó nőstény farkas megfordult, de egyikük már életében legendává vált – egészen tragikus körülmények között bekövetkezett haláláig.

Mindenkit lenyűgözött, aki csak látta. Rick McIntyre biológus úgy fogalmazott, ő „Angelina Jolie a farkasok között”. „06-os” névre kereszteltük, mert 2006-ban született. Az életéről szóló National Geographic filmben She-wolfnak (nőstény farkasnak) nevezték. Amikor kétéves korában megjelent a Lamar-völgyben, rögtön feltűnt nekünk, hogy egészen különleges állatról van szó.

Ha egy nőstény farkas elhagyja az otthonát, akkor számára többnyire az a legfőbb prioritás, hogy társat találjon és utódokat nemzzen. She-wolf nem érezte úgy, hogy sürgetné az idő. Az első telek során a párzási időszakban néha öt udvarlója is akadt, ami a vadon élő farkasoknál nagyon szokatlannak számít. Még a legnagyobb és legerősebb kérőket is kikosarazta. Helyette inkább két fiútestvért, fiatal kanokat választott, és velük alapított családot.

Nem sokkal az első kölykök megszületését követően She-wolf, vagy nevezzük ezentúl Farkaskirálynőnek, elhagyta a vackot, és tíz percen belül megölt két nagy szarvastehenet – egy szál magában. A hímek figyelték. Úgy tűnt, mintha a nőstény farkas még a vadászatot is megtanítaná a két tapasztalatlan testvérnek, ahogy a következő években az összes többi családtagnak is egyfajta túlélőtréninget tartott.

A Farkaskirálynő volt az egyik legjobb vadász, akit a Yellowstone valaha is látott. A farkasoknál általában az egész falka részt vesz a vadászatokon. Mindenkinek megvan a maga feladata (hajtás, üldözés, támadás) egészen a vezérfarkasokig, akik a végső ölési aktust végzik el.

A Farkaskirálynő más volt. Jobban szeretett egyedül vadászni, és inkább szemtől szemben harcolt. Egy szarvasbika súlya 300 és 400 kilogramm között van. Ha valaki megtámadja, védekezik, és elülső lábaival halálra tapossa a ragadozót, vagy agancsaival a levegőbe repíti.

Vadászatkor a Farkaskirálynő mindig a legveszélyesebb pozícióba helyezkedett. Mesteri vadásztechnikával rendelkezett. Szorosan a zsákmánya mellett loholt, felugrott, közben elfordította a fejét, és elharapta a szarvas torkát. Mi több, ez néhányszor még egy nagy sodrású folyóban úszva is sikerült neki.

Egyszer szemtanúja voltam, amint a parton megtámadott egy szarvastehenet, és a bozótból zsákmányával együtt a folyóba esett. A szarvas ekkor a víz alá nyomta a fejét. A farkas eleresztette áldozata torkát, és kiszabadította magát alóla. Aztán a vizet taposva teljes súlyával víz alá nyomta a szarvastehén fejét, míg az néhány perc múltán meg nem fulladt. Csak az volt a gond, hogy a halott szarvas, azaz a családnak szánt vacsora mélyen a víz alatt feküdt. Ám a farkas újfent elképesztett mindenkit, aki követte az eseményeket: még mélyebb vízbe húzta a szarvast, hagyta, hogy a víz lefelé sodorja a folyón, egészen egy homokpadig, ahol aztán kihúzta a szárazra. A Farkaskirálynő pontosan tudta, mit tesz. Stratégiai tervet kovácsolt, hogy gondoskodjon a családjáról.

Intelligenciájával a nőstény farkas még a legtapasztaltabb biológusokat is az őrületbe kergette. Doug Smith, a Yellowstone farkasprojektjének vezetője, aki biológusként a farkasok elkábításáért és jeladóval való felszereléséért felelős, lenyűgözve mesélte:

– Három éven keresztül próbáltam elkábítani a helikopterből, de mindig kicselezett. A farkasok rendszerint a szélrózsa összes irányába szétfutnak, amint meghallják a helikopter hangját. Képesek megkülönböztetni az egymotoros Cessna hangját, amellyel a heti kontrollrepülést végzik, annak a helikopternek a zajától, amelyben a kábítófegyverrel felszerelkezett kutató ül.

A Farkaskirálynő többnyire nem szaladt el. Megállt és egyenesen, némi megvetéssel a szemében ránézett a biológusra: „Nem kapsz el!” Majd bemenekült a fák közé vagy a sziklák mögé. Smith-nek csak három év után sikerült végre befognia.”

Ha kíváncsi vagy, mi történt végül a Farkaskirálynővel, illetve szívesen böngésznéd az írónő által megfigyelt többi farkas izgalmas kalandjait, olvasd el A farkasok bölcsessége című könyvet!

„A farkasok a tanítóim, ihletem forrásai. Nap mint nap újra megtanítanak arra, hogy a világot más szemmel: az ő szemükkel lássam.”

Szeresd a családodat, gondoskodj azokról, akiket rád bíztak, soha ne add fel, és soha ne szűnj meg játszani – íme néhány dolog, amit a farkasoktól eltanulhatunk.

Együttérzően törődnek öreg és sérült társaikkal, szeretetteljesen nevelgetik az utódaikat, és képesek mindenről megfeledkezve játszani. Gondolkodnak, terveznek, és intelligensen kommunikálnak egymással.

Elli H. Radinger, népszerű német farkasszakértő izgalmas történeteket mesél róluk, amelyekben olyan értékek jutnak központi szerephez, mint a családközpontúság, a bizalom, a türelem, a vezetői képességek vagy a tudatos figyelem. A farkasok bölcsessége inspiráló könyv az erdeinkbe lassan visszatérő négylábúakról.

Kiadó: Park Kiadó

Ár: 2792,- forint

A könyvet itt rendelheted meg

(Képek: Getty Images Hungary, Park Kiadó)

A farkasok bölcsessége alfa farkas farkaskirálynő könyvajánló

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink