hirdetés

Ez az 5 tipp segít, ha bepisil a kutya

Hangai Lilla

2023. augusztus 12 - Képek: Getty Images Hungary

Egy rövid séta alkalmával is számtalanszor megáll az eb, hogy könnyítsen magán vagy megjelölje a területét, de ez a viselkedés sajnos a lakásban is megjelenhet. Számos oka lehet annak, hogy a kutya bent vizel: a betegségtől kezdve a nem megfelelő tréningen át egészen a jelölgetésig.

hirdetés

Ha tudod, hogy a kutya estében egyszerű pisilés vagy jelölés zajlik éppen, könnyebben korrigálhatod azt.

Sosem szabad miatta leszidni a kutyát! Nem tudja, hogy mit rontott el, ugynis vagy ösztönből cselekedett vagy baleset érte.

Mi az a jelölés?

A vizelettel való jelölgetés a kutyáknál egy teljesen normális viselkedés. Ebben az esetben az eb nagyon kis mennyiségű vizelettel megjelöl egy tárgyat vagy helyet, amely általában függőleges felületű: ilyen lehet egy kerítésoszlop, egy fatörzs, az ember lába szára vagy a fal éle.

A kanok, sőt még néha a szukák is felemelik ehhez a művelethez az egyik hátsó lábukat, hogy minél magasabbra kerüljön a minta. (Így könnyebben megérzik majd más kutyák.) A viselkedés általában akkor kezdődik, amikor a kutya eléri a serdülőkort (6-9 hónap körül), és leginkább az ivaros kanokra jellemző, de ez abszolút nem kizárólagos.

Mire használják a kutyák?

A múltban a jelölgetést területi magatartásnak tekintették, ám ma már tudják, hogy a háznál tartott ebek nem jelölik meg a területüket. Ezt az eljárást más kutyákkal való kommunikációra használják. Leginkább az „Itt vagyok!” jellegű üzenethez lehetne hasonlítani. A kutya vizeletében lévő feromonok rendkívül sok információt hordoznak; ilyen a négylábú egészségi állapota, szexuális fogékonysága és valószínűsíthetően még a hangulata is.

A vizelet számos információt hordoz a fajtársak számára.

Miért pisil a kutya a házban?

Ahogy az előzőkből kiderült, a blökinek mindenképpen érdemes a névjegyét kint hagynia, ahol más ebek is járnak. De miért viselkednek így a házban is?

A jelölés megváltoztatja a házban az uralkodó szagokat, és elősegítheti, hogy a kutya jobban érezze magát a környezetében. A vizelet feromonokat tartalmaz, amik azt jelzik a négylábúnak, hogy minden rendben van, biztonságban van. Ám sajnálatosan a viselkedés utalhat stresszre és szorongásra is.

Azonban, ha a benti ürítés nem jelölgetés, hanem a kutya „egyszerűen” bepisil, annak a következő okai lehetnek a teljesség igénye nélkül:

  • Baleset: Ez adódhat a blöki életkorából vagy abból is, hogy nem tudott időben kimenni és nem tudta már tovább visszatartani.
  • Egészségügyi problémák: Számos betegség, mint például a vesebetegség és a cukorbetegség is fokozott vizeletürítést okoznak, ami növelheti a házban bekövetkező balesetek valószínűségét.
  • Az alázatosság kifejezése: A békés szándék közlése érdekében a kutyák gyakran a hátukra fekszenek, hogy megmutassák a hasukat, vagyis a legsebezhetőbb részüket. Egyes ebek ilyenkor a vizeletüket sem tudják visszatartani.
  • Izgalom: A kölykök húgyhólyagszabályozása gyengén fejlett, így a lelkes játék vagy egyéb izgalmas történésék miatt bepisilhetnek.
  • Szeparációs szorongás: Azok a kutyák, akik stresszesek, mert egyedül kell maradniuk, gyakran bevizelnek.

Honnan tudhatod, hogy a kutya estében pisilés vagy jelölés zajlik éppen?

Ha nehezen tudsz különbséget tenni a kettő között a legjobb, amit tehetsz, hogy megfigyeled, mikor, hol és mennyit ürít a kutyád. A jelölgetés általában serdülőkorban kezdődik, a bepisilős balesetek kölyökkutyáknál, esetleg újonnan befogadott, mentett ebeknél vagy nagyon idős négylábúaknál jelentkeznek. Az előbbiek esetében az új szabályok és a rutin teljes ismeretének hiánya az ok, az utóbbiaknál a hólyagproblémák vagy a kognitív hanyatlás.

A jelölés szinte mindig kis mennyiségben történik, több helyen is megjelenhet és mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, míg a hólyagját kiürítő blöki egy helyen hagy maga után egy nagyobb tócsát és az egészséges egyedek esetében a vizelés körülbelül 20 másodpercig tart.

Igyekezz alaposan feltakarítani! A szagok újabb jelölésre buzdíthatják.

Hogyan akadályozható meg a jelölés?

Mielőtt bármit is tennél, ki kell zárni az egészségügyi problémákat! Ha bizonytalan vagy, mindenképpen vidd el kedvencedet az állatorvoshoz. Jobb félni, mint megijedni!

  • Ha biztos vagy benne, hogy jelölgetéssel állsz szemben, már csak ebből az okból is érdemes megfontolni a kutya ivartalanítását. A Journal of Veterinary Behaviorban megjelent kutatás szerint az ivartalanítás ugyanis 72%-kal csökkentette a kanoknál a jelölgetést. A további előnyökről itt olvashatsz bővebben.
  • Alaposan tisztítsd meg a felületet, amit a kutya megjelölt. A szagok arra ösztönzik, hogy újra lehelyezze a névjegyét.
  • Ha azt látod, hogy jelölni készül az eb, vond el a figyelmét. (A túlzott szimatolás egy bizonyos helyen árulkodó jel.) Kérd meg, hogy üljön le vagy feküdjön le, majd jutalmazd meg ilyenkor a viselkedésért.
  • Ha sűrűn egy bizonyos tárgy vagy hely körül jelölget, adj neki ott enni. Ez megváltoztatja a hozzá fűződő magatartását.
  • A szorongás csökkentése is nagyon fontos lépés ilyen esetekben és nem csak a jelölgetés kiiktatása miatt. Érdeklődj az állatorvosnál, hogy milyen nyugtató szereket – akár természetes, akár szintetikus – ajánl kedvencednek. És azon is érdemes elgondolkodni, hogy otthon mi lehet a kutyusra ilyen negatív hatással.
bepisil kan kutya jelölés ivartalanítás kutya bepisil kutya jelölés leszoktatás örömében bepisil a kutya pisil szuka kutya jelölget terület megjelölése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink