hirdetés

7 tipp, melyek segítségével leszoktathatod kutyádat a lakásban jelölésről: tévedés, hogy bosszúból csinálja!

László Enikő

2022. augusztus 26 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenced olykor a lakásban végzi el a dolgát, pedig egészséges és gyakran van lehetősége kint könnyíteni magán? Mutatunk 7 tippet, melyek segítségével leszoktathatod az ebet a kellemetlen szokásról.

hirdetés

Akár szobatiszta kutyáknál is előfordulhat az, hogy idővel foltokat kezdenek hagyni a lakás különböző pontjain. Sőt, a jelenség szuka kutyáknál is felléphet, nem csak kanoknál. Ha kedvenced teljesen egészséges, és ennek ellenére is jelölget, az alábbi módszerekkel leszoktathatod róla.

Egyénileg és kombinálva a következő stratégiák segíthetnek megállítani a jelölést.

1. Tarts szemmel kutyádat

A jelölési probléma korrigálásának első lépése a szorgalmas menedzsment a nemkívánatos viselkedés gyakorlásának megakadályozására irányuló erőfeszítéssel. Tartsd szemmel kutyádat – nincs felügyelet nélküli idő! – , így azonnal megszakíthatsz minden próbálkozást, és kiengedheted időben kedvencedet, hogy ott végezze dolgát.

Ha nem tudod felügyelni, fontold meg a szobakennel használatát, vagy használj babakapukat, hogy elég kicsi területet hozz létre a szennyeződés elkerüléséhez. Ha a jelölés egy adott helyiségre korlátozódik, korlátozd a területhez való hozzáférést legalább egy hónapra. Hasznos lehet, ha kedvenced tálkáit erre a területre helyezed át, hiszen az ebek nem piszkítanak oda, ahol esznek.

2. Csökkentsd a stresszt

Határozd meg azokat az eseményeket kutyád életében, amelyek stresszt okozhatnak. Egyes stresszorok trükkösek lehetnek. Például sok gazdi úgy gondolja, hogy a szeretet közvetítésének csodálatos módja a kutyájának végtelen finomságokkal való elárasztása, miközben az alapvető engedelmességhez kevés is elég. Sajnos az alapstruktúra hiánya gyakran hozzájárul a szorongáshoz, különösen a többkutyás háztartásokban. Ha a jelölés többnyire akkor történik, amikor senki sincs otthon, kutyád szoronghat egyedül. A szeparációs szorongást nehéz feloldani, de nem lehetetlen! Ha problémád adódik vele, keress fel egy, a témában jártas kutyakiképzőt!

Ügyelj a potenciálisan ijesztő zajokra is, amelyek szorongást okozhatnak – például a szemétszállító teherautó hangja. Gyakran, miután azonosították a kiváltó okot, sikeresen ellenkondicionálhatók a kutya érzelmi reakciói.

3. Tisztítsd meg a szennyezett területeket

Kerüld az ammónia alapú tisztítószereket. A vizelet ammóniát tartalmaz, és az ilyen termékek további jelölést okozhatnak. Ha olyan új otthonba költözöl, ahol korábban kutyák laktak, fontold meg a szőnyeg professzionális tisztítását vagy cseréjét, hogy csökkentsd kedvenced vágyát, hogy a meglévő állatszagot megjelölje.

4. Próbálj ki egy jelölésgátlót

Ha nem tudod közvetlenül felügyelni vagy megfelelően korlátozni kutyádat, hogy minimálisra csökkentsd a jelölését, egy jelölésgátló haspánt hasznos lehet. Ez a kutya derekára illeszkedik, és eltakarja a hímtagját. Gyakran megakadályozza a vizeletürítést, miközben rajta van, vagy legalábbis felszívja a vizeletet, és védi a bútorokat.

5. Kerüld a jelöléseket, még a szabadban is

Egyes esetekben a jelölés egy jól bevált szokássá válik, amely a környezeti stresszt kiváltó tényezők eltávolítása vagy az ivartalanítás után is megmarad. Ilyenkor a szabadban is éles határt kell húzni a jelölésnek. Séta közben adj lehetőséget kutyádnak, hogy teljesen kiürítse a hólyagját, majd gyorsan szakítsd meg az összes későbbi próbálkozást a jelölésre. Nem kell drámai megszakításnak lennie; egyszerűen csak sétálj tovább, ahogy a kutya megpróbál jelölni.

(Megjegyzés: Egy másik nézet szerint ennek a viselkedésnek a kinti meghiúsítása növelheti a kutya stresszét, különösen szorongó ebeknél. Lehet, hogy kísérletezned kell, hogy megtudd, melyik megközelítés javít a kutya helyzetén.)

6. Ivartalanítás

Bár nem garantált megoldás, kutyád ivartalanítása, különösen a teljes szexuális érettség (12-15 hónap) előtt, csökkenti vagy megszünteti a jelölgetésre való hajlamát a hormonok hatásának leállításával. Emellett a beavatkozásnak számos egészségügyi előnye is van.

7. A legfontosabb, hogy ne büntess!

Ne feledd, hogy a nem megfelelő jelölés stresszreakció. Nyugodtan félbeszakítani egy kutyát a jelölés közben, az egy dolog. Ha utólag megdorgálod, az csak ront a helyzeten. A kutyád nagy valószínűséggel nem köti össze nemtetszésedet a jelölésével. Különösen akkor, ha nem közvetlenül kapod rajta.

kan kutya jelölés ivartalanítás kutya jelölés leszoktatás szobatiszta kutya bepisil szobatisztaság szuka kutya jelölget terület megjelölése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink