hirdetés

Tesztelés alatt van az ország első kutyapiszoárja: itt található, és ez a cél vele

Szénási Szimonetta

2023. április 13 - Képek: Getty Images Hungary

A cseh találmány már ki is került az egyik budapesti városrészbe. Az önkormányzat szerint több szempontból is nagyon hasznos lehet az alkalmatosság.

hirdetés

A józsefvárosi Déri Miksa utcába került ki az első hazai kutyapiszoár. A helyi önkormányzat a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület javaslatára szerezte be a kutya-illemhelyet, aminek használatával a környezetet kívánják óvni.

Tisztább utcák

A kutyapiszoár ugyanis a remények szerint megvédené az utcák tisztaságát, valamint a közterületekre kiültetett növényeket is.

Mint az említett egyesület elnöke, Hirbek Edina elmondta, először egy külföldi kiállításon találkoztak a cseh találmánnyal, amelynek létezik fa-, illetve beton változata is. Előbbi ára körülbelül 20 ezer forint, míg a betonból készült piszoár 120 ezer forintba kerül. Józsefvárosban az utóbbit vehetik igénybe az arra járó négylábúak. Ez a típus sokkal strapabíróbb, mint a fából készül verzió.

ITT nézheted meg, hogy néz ki a kutyapiszoár.

Így működik

Komolyabb működési elvről nem beszélhetünk, hiszen maga a kutyapiszoár egy mintegy 60 centiméter magas betonkúp (vagy faoszlop), amin lyukak vannak. A tervezők az ebek területjelzési ösztönére alapoztak a megalkotásnál, miszerint a kanok, illetve egyes szuka kutyák is felülírják a többi állat vizeletnyomát.

A lyukacsos szerkezet összegyűjti a vizeletet, és még takarítás után is megőriz valamennyit az illatanyagokból, ezzel újra és újra odavonzva az arra sétáló kutyákat. Külön pozitívum, hogy a toalett nagyon könnyen tisztítható: egyszerű vízsugárral elég lemosni, ami akár az időjárásra és az esővízre is bízható. Az ötletgazdák szerint a belőle áradó szag pedig csak kutyák által érzékelhető, így nem kell attól tartani, hogy büdös lenne a környékén.

Tesztüzem

Csehországban már elég sok helyen találkozhatsz kutyapiszoárokkal, Lengyelországban és Kanadában pedig a hazai gyakorlathoz hasonlóan éppen a tesztelésük zajlik.

Budapest fővárosi kutyatartás kan kutya kutyapisi kutyasétáltatás séta sétáltatás szaglás szuka kutya szuka kutya jelölget terület megjelölése vizelet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink