hirdetés

Vaddisznó támadt egy kutyára Budapesten, az eb súlyosan megsérült

Szénási Szimonetta

2023. április 18 - Képek: Getty Images Hungary

Komolyabb sérüléseket okozott egy idős kutyára támadó vaddisznó a fővárosban. A napokban több helyütt is észleltek kicsinyeivel felbukkanó anyakocát a környéken.

hirdetés

Április 14-én, szombaton 17 óra magasságában vaddisznó támadt egy idősebb kutyára a főváros III. kerületének egy népszerű kirándulóhelyén – adta hírül az Ürömi Állatotthon.

Fontos a fokozott figyelem!

Mint írják, a Daisy nevű eb komolyabban megsérült, de a körülményekhez képest szerencsére jól van. A gazda jelentette a történteket a hatóságok felé, a bejegyzéshez fűzött kommentben pedig hangsúlyozta, hogy kedvence pórázon volt a történtek idején.

Továbbá az állatvédők felhívják a kutyatartók és a természetkedvelők figyelmét arra, hogy a III. kerületben, Aranyhegy környékén az utóbbi napokban többen is láttak kicsinyeivel felbukkanó anyadisznót, valamint kanokat is. Mint ismeretes, a kocáktól  leginkább az utódnevelési időszakban kell tartani, mikor a malacaik védelmében agresszívebben léphetnek fel, míg a kanoktól leginkább a párzási időszakban. A sérült állatok azonban, kiszolgáltatottabb helyzetüknél fogva, mindig veszélyesebbek lehetnek!

Ahogy a posztban is kérik, az erre sétálók – főként az idősebbek és a kisgyerekkel levők –, továbbá a kocogók, futók, illetve egyéb sportot űzők, valamint a kedvencüket sétáltatók fokozottan vigyázzanak magukra és háziállatukra, akiket feltétlenül tartsanak pórázon! Utóbbi kiemelten fontos, és nem lehet elégszer hangsúlyozni!

Mit tegyél, ha vaddisznóval találkozol?

Ahogy korábban írtunk is róla, és mint a fenti példa igazolja, manapság már nemcsak a természetben, de akár a külvárosban, sőt egyes esetekben a városban is találkozhatsz vadállattal, jelen esetben vaddisznóval. Emiatt fontos felkészültnek lenned erre az eshetőségre.

A legjobb a megelőzés lenne. Tehát ha tudod, hogy olyan helyen jársz, ahol vadak is élnek, akkor ne legyél csendben! Beszélgess hangosan a sétapartnerrel, vagy ha egyedül vagy, akkor beszélj a kutyádhoz. Így az állatok sokkal hamarabb érzékelnek titeket, mint ti őket, és a maguk érdekében ki fognak térni az utatokból.

Amennyiben mégis meglátsz egy vaddisznót, akkor fontos, hogy megőrizd a hidegvéredet. Ilyenkor azonban már maradj csendben, és minél előbb indulj el az ellenkező irányba. Próbáld megfékezni kedvenced ugatását is! Ha pedig mindezek ellenére mégis szembe találod magad egy példánnyal, és elkerülhetetlen a konfliktus, akkor a lehető leghamarabb engedd el kutyádat a pórázról. Így mindketten eredményesebben tudtok menekülni, elkerülve a támadást. Ebben a helyzetben ez a leglényegesebb, ugyanis ha a póráz valamibe beleakad, akkor a vaddisznó könnyen maga alá gyűrheti a kutyát.

baleset Budapest fővárosi kutyatartás kirándulás kutya természetben póráz séta sétáltatás támadás természet vadállat vaddisznó vadveszély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink