hirdetés

Itt a vadászidény: ezeket a helyeket kerüld, nehogy kedvencednek bántódása essen

Szénási Szimonetta

2022. október 7 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb kutyás kedvenc évszaka az ősz, hiszen ilyenkor a legalkalmasabb az idő a hosszú sétákra. Azonban ez nemcsak a kirándulások, hanem a vadászatok ideje is, ami miatt az erdők fokozottan veszélyes helyszínek a kutyák számára.

hirdetés

Az őszi vadászidény a kutyák számára fokozottan veszélyes, hiszen a csatangoló ebet könnyű összetéveszteni egy vaddal. Abba pedig belegondolni is szörnyű, milyen tragikus kimenetele lehet ennek a tévedésnek. Nézzük, milyen óvintézkedésekkel védheted meg kedvencedet!

Tájékozódj indulás előtt!

Az egyik legfontosabb, hogy mielőtt elindulsz négylábúddal, hogy ellenőrizd az úti célt. Általában az adott erdészet honlapján kiemelt helyen tájékoztatnak az erdőlátogatási tilalmakról, illetve korlátozásokról. A Magyar Természetjáró Szövetség oldalán is naprakész információk érhetők el. Emellett általában az erdőkben kihelyezett táblákon, plakátokon is informálják az arra járókat, és figyelmeztetik a veszélyre.

Tiltás idején természetesen nem szabad az adott részre menni, de a vadászati idényben alapvetően érdemes kerülni az erdőket – ezzel mondhatni nullára csökkentve a balesetek esélyét. Azonban, ha mégis erdős részre mentek, a szakemberek azt tanácsolják, hogy mindig maradjatok a kijelölt turistaútvonalakon, hiszen ott vagytok a legnagyobb biztonságban.

Csakis pórázon!

A jogszabály szerint közterületen, természeti és védett területen, valamint vadászterületen póráz nélkül tilos sétáltatni az ebeket. Aki ezt megszegi, kimeríti a kutyával való veszélyeztetés fogalmát, ami szabálysértésnek minősül és büntethető. Ezen felül négylábúdat is óriási veszélynek teszed ki, mert a vadászterületen szabadon kóborló jószág dúvadnak minősül, és ha elkezdi kergetni a vadat, akár le is lőhető. Ha pedig egy eb szagot fog, és nincs megkötve, könnyen nekiiramodhat.

Mindezek miatt soha ne engedd szabadon pajtásodat a séták, kirándulások alkalmával, még akkor se, ha szófogadó kutyusról van szó (gyakran ezzel érvelnek a szélnek eresztett ebek gazdái.)

Tedd láthatóvá kedvencedet!

A vadászszezonban különösen lényeges, hogy pajtásod jól látható legyen. Színes és/vagy fényvisszaverő holmikban messziről is könnyű észrevenni a kutyákat. Utóbbiak sötétedés után is jó szolgálatot tesznek, így az őszi-téli időszakra, amikor hamar leszáll az este, különösen hasznosak ezek a felszerelések. Lehet kapni fényvisszaverő nyakörvet, pórázt, hámot, sőt láthatósági mellényt is. Ezek ráadásul a vadászok számára is jelzik, hogy nem kóbor kutyáról van szó.

Ha megtörtént a baj

Ha minden óvintézkedés ellenére megtörténik a baj, és kutyádat meglőtték, a legfontosabb, hogy mihamarabb orvoshoz juttasd! Hiszen a lőtt seb nagyon súlyos károkat okozhat: sérülhetnek az erek, az idegek, a belső szervek, továbbá eltörhetnek a csontok, mellkasi lövés esetén pedig a tüdő is roncsolódhat, és olyan mértékű is lehet a sérülés, hogy az állat rövid időn belül elvérzik.

erdő fényvisszaverő póráz kirándulás kirándulás kutyával kutyasétáltatás pórázon láthatósági hám ősz póráz póráz nélküli kutyasétáltatás póráz szabályok szabálysértés túra vadász vadászat vadászösztön kezelése kutyáknál vadászszezon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink