hirdetés

Az őszi séták elhulló veszélyei: avagy ehet-e makkot vagy diót a kutya?

Ferenczi Deborah

2021. november 21 - Képek: Getty Images Hungary

Így ősszel szívesen nézegetjük az elhullott sárga faleveleket, a földön heverő gesztenyéket, diókat és makkokat. Bele sem gondol az ember, hogy ezek bizony kifejezetten veszélyesek is lehetnek a kutyák számára.

hirdetés

Ősszel tulajdonképpen nincsen olyan hely, ahol ne találkoznál földön maradt makkokkal, diófélékkel. Az ebek zöme ráadásul imád az avarban hemperegni, feltúrni azt, megrágni belőle, amit lehet. Ám a gesztenyék és makkok ugyanolyan veszélyesek, mint a mérgező virágok vagy az elhullott falevelek.

Mi történik, ha a kutyád makkot eszik?

Ezekre gyakran nem is gondol veszélyhelyzetként a gazdi, pedig számos nem várt balesetet tartogathatnak magukban. Ugyanis nem csupán az a probléma, hogy a makkok nagyon sok esetben bélelzáródást vagy éppen gyomor-és bélrendszeri problémákat okoznak. Egyrészt komoly fulladásveszéllyel jár, ha a kutya hirtelen kapja be őket. Másrészt az úgynevezett makkmérgezés is valós fenyegetést jelent: a termés olyan tanninokat tartalmaz, melyek károsak a kutyák számára. Súlyos gyomorpanaszokat, veseelégtelenséget, szorongást, depressziót és sajnos az esetek nagy százalékában akár halált is eredményezhet.

Mit tegyek, ha a kutyám makkot evett?

A makkmérgezés tünetei közé tartozik az étvágytalanság, hányás, alhasi vagy hasi fájdalom, hasmenés, kiszáradás, vagy éppen jelentős sokkhatás. Ilyenkor azonnal hívd az állatorvost, ugyanis minél tovább húzod az időt, annál tovább maradnak a tanninok a szervezetben, kedvenced pedig akár maradandó károsodásokat is szenvedhet. Amennyiben az orvos egyetért, a rendelőbe érkezésig érdemes meghánytatni az állatot, és ellenőrizni, nehogy elzáródást okozzon a lenyelt termés. A makkmérgezés szakszerű neve egyébként Quercus-mérgezés, melyet nemcsak a makk elfogyasztása okozhat, hanem akár csak a tölgyfa levelének megevése is. Az őszi, kora téli séták esetében kiemelten szükséges ügyelni arra, hogy a kutya ne fogyasszon tölgyfalevelet.

Ehet-e a kutya diót?

A dióval szintén hasonló a helyzet, mint a makkal, ugyanis hasonlóképpen okozhat fulladást véletlen lenyelése. De ezen felül a bélelzáródásától kezdve a hasnyálmirigy-gyulladásig számos veszélyt tartogathat. Arról nem is beszélve, hogy a dió magas nedvességtartalma folytán akár a héjában, akár a belsejében könnyen elszaporodhatnak különböző gombák, ezek pedig rákkeltő hatásúak lehetnek.

Milyen tünetek kísérhetik azt, ha a kutya diót evett?

Annak ellenére, hogy az egyszeri fogyasztása nem biztos, hogy komoly tüneteket okoz, mégis érdemes kerülni. Nagyobb mennyiségben vagy gombás dió esetén okozhat hányást, hasmenést vagy rohamokat is. Komolyabb esetekben akár hasnyálmirigy-gyulladáshoz vagy bélelzáródáshoz is vezethet. Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalod a kutyádon, feltétlenül fordulj orvoshoz!

betegség tünetei dió erdei séta makk makkmérgezés ősz őszi veszélyek Quercus-mérgezés tölgyfalevél veszélyes a kutyára

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink