hirdetés

10 őszi veszély, amire az állatorvos figyelmeztet

Szénási Szimonetta

2023. október 31 - Képek: Getty Images Hungary

Az őszi-téli séták alkalmával számos veszélyes helyzet adódhat, amikre felelős gazdaként fel kell készülnöd. Állatorvos gyűjtötte össze a legfontosabbakat ebben az időszakban.

hirdetés

Az évnek ebben a szakában sok szempontból elővigyázatosnak kell lenned kedvenced védelmében. Ezek egy része speciális felszerelést, míg a másik nagyobb odafigyelést igényel. Dr. Dave Tweedle állatorvos gyűjtötte össze a legfontosabb szezonális tudnivalókat számos őszi veszély elkerülése érdekében.

1.) Látszódjatok!

Nagyon fontos, hogy a reggeli, valamint a délutáni és az esti sétáltatás alkalmával mind te, mind a kutya megfelelően látszódjatok a járművek számára. A láthatósági mellény, a fényvisszaverő nyakörv, illetve hám, valamint a különféle lámpák is jó megoldást jelentenek. A lényeg, hogy már messziről és valóban rendesen lehessen érzékelni, hogy ott sétáltok (még biciklisekkel is megesik, hogy mindössze egyetlen aprócska lámpa villog a kerékpár hátulján – nem kell magyarázni, ez valójában mekkora védelmet jelent szürkület után.)

A fluoreszkáló folyadékkal töltött, megtörve aktiválódó eszközökkel azonban vigyáz, mert a benne levő anyag mérgező.

Fontos, hogy ne csak a kutyád, de te is jól látható legyél a sötétben!

2.) Veszélyes termések

Nagyon ügyelj arra is, hogy kutyád ne egye fel a földről se a vadgesztenyét, se a makkor, se a diókat. Előbbi kettő mérgező, utóbbi pedig gyakran bepenészedik a nedves időjárás hatására, ami elfogyasztva akár az állat halálához vezethet. A közelmúltban sajnos volt egy nagyobb „hullám”, amikor számos kutya elmúlását okozta a penészes dió.

Az is jó döntés, ha ezeket a terményeket rendszeresen összegyűjtöd a lakóhelyed, valamint a megszokott sétaútvonalatok mentén. Ezzel is óvva az ebeket.

a gesztenye mellett a makk és a bepenészedett dió is mérgezőek.

3.) Vigyázz a bolhákkal!

Az őszi fűtésszezon kedvez a bolhák elszaporodásának, ugyanis a kis élősködők ilyenkor előszeretettel költöznek be a kinti hidegből a meleg otthonokba. Ha pedig egyszer elszaporodnak odabent, nagyon nehéz őket kiirtani a textíliákból! Gondoskodj ősszel és télen is megfelelően kutyád paraziták elleni védelméről.

4.) Fagyállómérgezés

Az egyik legveszélyesebb méreganyag az édes szagú-ízű fagyálló, ami ezek miatt a tulajdonságai miatt könnyen elcsábíthatja a kutyát. Az pedig végzetes lehet! Mindig tartsd kedvenced számára elérhetetlen helyen a folyadékot, és használat során még egy pillanatra se hagyd őrizetlenül a flakont, pláne nyitva!

Ha mégis megtörténne a baj, a mérgezés tünetei lehetnek a hányás, a hasmenés, a nyáladzás, a letargia, az erőtlenség, a koordinálatlan mozgás, a légzési nehézségek, a remegés, a görcsök és az eszméletvesztés is. Az állapot azonnali orvosi ellátást igényel, és sajnos még így sem mindig tudják megmenteni az állatot.

A fagyállómérgezés életveszélyes állapot.

5.) Útszóró só

Bár inkább télen használják, megesik, hogy már az ősszel beköszöntő fagyok idején is előkerül az útszóró só. Ami szintén mérgező a kutyákra, a bőrre és a nyálkahártyákra kerülve pedig irritációt okozhat. Ne vidd olyan helyre az ebet, ahol szemmel láthatóan útsót szórtak ki, és sose engedd, hogy megszaglássza vagy megnyalja az azzal szennyezett területet. Sétáltatás után pedig mindig tisztítsd meg a bundáját és a mancsait az esetlegesen rátapadt anyagtól!

6.) Elhízás

Bár közvetett „veszély”, az elhízás is tipikus jelenség ősszel és télen. Ilyenkor ugyanis sok gazda kevesebbszer és/vagy rövidebb sétákra viszi a kutyát, akire emiatt felszaladhatnak plusz kilók. Ez pedig nem tesz jót az egészségének (ahogy a kevés kintlét a mentális állapotán ronthat, és könnyen okozhat akár depressziót is.)

Ha nagyon cudar az időjárás, és tényleg nem tudtok sokat a szabadban lenni, akkor bent játsszatok minél többet, és fejben is fáraszd le kedvencedet különféle trükkök, feladatok segítségével!

A mozgásszegény hónapok könnyen elhízáshoz vezethetnek.

7 Sose fázzon!

Nagyon fontos, hogy kutyád a hűvösebb évszakokban is komfortosan érezze magát odakint. Főleg a nagyon fiatal, az idősebb, valamint a beteg állatok esetében kell ügyelni arra, nehogy fázzanak. Az ízületi gyulladástól szenvedő ebeknek sokat ronthat az állapotán a nem megfelelő hőmérséklet. A kabátok és kutyalábbelik viselése az érzékeny jószágok számára indokolt, és séta közben mindig ellenőrizni kell, nem hűlt-e ki az eb. Ennek jeleiről EBBEN a cikkben írtunk.

8.) Óvatosan a tömeggel

Ősszel számos szabadtéri rendezvény várja az érdeklődőket, ami folytatódik az adventi időszakban is. A zsúfolt helyszínek azonban sok kutyát feszültté, szorongóvá tesznek, és egy óvatlan pillanatban akár kereket is oldhatnak a gazdájuk mellől.

Mindig mérlegelj, mielőtt kedvenceddel indulnál el egy sok résztvevők eseményre, ott pedig különösen ügyelj az ebre.

Sok kutya rosszul viseli a nyüzsgést és a nagy tömeget.

9.) Atkásodás

Az ősz kifejezetten kedvez az atkák elszaporodásának is, amelyek igen sok kellemetlenséget okoznak a gazdállatnak: viszketés, bőrirritáció, a folytonos vakarás és nyalogatás nyomán pedig kihulló szőrzet, rosszabb esetben felülfertőződés jelentkezhetnek. A füleket és a hasonló, kevesebb szőrzettel fedett területeket, például a mancsokat szeretik a kutya testén.

Az állandó vakarózás és nyalogatás bőrproblémákra utalhat.

10.) Szezonális kutyabetegség

Ahogy korábban írtunk róla, a szezonális kutyabetegség (Seasonal Canine Illness; SCI) sokaknak ismeretlen, ám igen jelentős egészségügyi probléma. Mindössze 2010 óta foglalkoznak a kutatások ezzel a sok szempontból rejtélyes kórral, ami két-három nappal az erdei sétáltatást követően jelentkezik, többnyire augusztus és november között. Tünetei a hányás, a hasmenés, a letargia, a hasi fájdalom, a láz és az izomremegés. A betegség eredete egyelőre ismeretlen, ám egyes vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy egy erdei atkafaj terjesztheti.

állatorvos atka beteg a kutya bolha ízületi gyulladás ősz őszi séta kutyával őszi veszélyek tömeg

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink