hirdetés

Végzetes is lehet egy őszi séta – ezekre figyelj!

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 18 - Képek: Getty Images Hungary

Beköszöntött a hidegebb idő, a levelek hullásával pedig kutyádra is több veszély leselkedik a szabadban. Mutatjuk, mire figyelj.

hirdetés

A kutyák sokszor olyanok, mint a kisgyerekek: egy pillanatra sem téveszthetjük őket szem elől, nehogy valami butaságot csináljanak. Ez a veszély séták során még nagyobb  – főleg, ha a kedvenced hajlamos mindent megkóstolni és felnyalni a földről. Egyes természetes és mesterséges anyagok főleg az ősz beköszöntével kerülhetnek a kutya közvetlen közelébe, elfogyasztásuknak pedig akár végzetes is lehet a következménye.

Fagyálló

Az őszi-téli időszakban használatos vegyszerek közül talán a legrosszabb az autókban használt fagyálló. Elég, ha az utcán egy autóból kifolyik egy kicsi, amit a kutya sétáltatás közben megtalál. Édes ízű és a kedvencek számára nagyon finom, a benne található etilénglikol azonban rendkívül mérgező; már viszonylag kis mennyiség is komoly vesekárosodást okozhat és akár halálos is lehet. A mérgezés legszembetűnőbb tünete a zavartság – a kutya úgy viselkedik, mintha részeg lenne. Ha ezt tapasztalod, azonnal irány az állatorvos, ugyanis minél hosszabb az etilénglikol elfogyasztása és a kezelés megkezdése közt eltelt idő, annál jobban romlanak az állat túlélési esélyei.

Rágcsálóirtó szerek

A hideg idő közeledtével egyre több rágcsáló igyekszik behúzódni melegebb helyre, ami ellen a lakóházak üzemeltetői gyakran különböző irtószerekkel védekeznek. Sose engedd, hogy a kutyád előtted szaladjon le vagy fel a lépcsőn, és esetleg egy mérget tartalmazó csapda közelébe kerüljön. Szerencsére egy-egy ilyen szerrel történő találkozás az esetek többségében nem okoz problémát, de a folyamatos kitettség befolyásolhatja az állat véralvadási képességét.

Lehullott levelek és a dió

A kutyák többsége imád az avarban szaladgálni és fejest ugrani a levélkupacokba. Ám nem árt az óvatosság: a levelek között baktériumok és penész telepedhet meg, amelyek lenyelése gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhat. Ám nem csupán erre kell figyelni. A séták során veszély forrásai lehetnek a lehullott termések is. Ha kedvencünk összetört diót talál, inden bizonnyal lelkesen ráveti magát. A dió fogyasztásával önmagában nem lenne probléma, ha nem penészes, de ha héjdarabokat is nyel a kutyus, akkor a hegyes, éles darabok sérülést okozhatnak a gyomorban és a bélrendszerben.

Gesztenye

Noha a kutyák általában nem keresik aktívan a lehetőséget a gesztenye fogyasztására, előfordulhat, hogy az őszi sétáltatás során a kíváncsiság következtében a kedvenced szájába kerül a termés. Bár a mérgezés súlyos esetei ritkák, a gesztenye lenyelése szájnyálkahártya-irritációt, nyáladzást, hányást, hasmenést és hasi fájdalmat okozhat. A gesztenyék héjának és magjának emésztőrendszerbe kerülése pedig bélelzáródáshoz vezethet. Sétálás közben ne téveszd kedvencedet szem elől, hiszen a városi parkokban, erdőkben is rengeteg a gesztenye, és elég egy óvatlan pillanat, hogy megtörténjen a baj.

Makk

A gesztenyéhez hasonlóan a makk is veszélyt jelenthet a kutyák számára. A termésben található csersav kellemetlen tüneteket okozhat a kutyának; nagyobb mennyiségben elfogyasztva károsíthatja a májat és a vesét, de a lenyelt makk bélelzáródáshoz is vezethet. Ha a kedvencednél hányást, hasmenést, hasi fájdalmat, letargiát tapasztalsz, és korábban az avarban keresgélt, mielőbb keressétek fel az állatorvost. Különösen a kölyökkutyák esetében létfontosságú a mihamarabbi szakszerű ellátás.

Ritkán hallott veszély, erdei séták után

Nem meglepő, ha még sosem hallottál erről a betegségről, hiszen csupán 2010 szeptembere óta kutatják ezt a sétáltatással összefüggő rejtélyes kórt. A szezonális kutyabetegség (SCI – seasonal canine illness) eseteit általában augusztustól novemberig regisztrálják. Bármilyen méretű, korú és fajtájú kutya megbetegedhet, a tünetek általában egy-három nappal az erdőben sétálást követően jelentkeznek.

Tünetei közé tartozik a hányás, a hasmenés, a letargia, a hasi fájdalom, a láz és az izomremegés. A betegség eredete még mindig ismeretlen, a legvalószínűbb okozói az apró narancssárga atkák, amelyek a hosszú fűről és sűrű növényzetről ugranak át az ott sétáló emlősökre, így a kiránduló kutyákra is. Ha már a kutyára kerültek, két-három napig táplálkoznak a vékony bőrfelületeken, például a fül előtt, a fül alatt vagy az ujjak között (bár néha a hason, hónaljban, állon és ajkakon is előfordulhatnak).

Az SCI életveszélyes; kezeletlenül gyorsan kiszáradáshoz és halálhoz vezethet. Azonnal vidd el háziállatodat orvoshoz, ha a fenti tünetek bármelyikét észleled – különösen akkor, ha három napon belül erdőben sétáltatok.

Kisebb a veszély, ha a séták során jól látható a kutya

Világító pálcák

Rövidülnek a nappalok, a délutáni sétákra így egyre sötétebb van. Sok gazdi emiatt világító nyakörvet vagy láthatósági mellényt ad kedvencére, nehogy véletlen elcsatangoljon. Ha te is valamilyen világító kiegészítő használatát fontolgatod, semmiképp se essen a választásod az eltörést követően világító pálcákra, nyakláncokra. A kutyák imádnak mindent megrágni, a termékben található kémiai anyagok azonban nagyon irritálhatják az állat szervezetét. Általában nyáladzást, habzó szájat, hányást és gyomorfájdalmat okoznak.

Bár tagadhatatlanul hasznosak a világító eszközök, és mi is támogatjuk a használatukat, legjobb, ha kifejezetten állatok számára gyártott felszerelést használsz.

 

 

 

kutyasétáltatás mérgező növények őszi veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!